Reuters
StoryEditor

Asad začal mohutnú ofenzívu v kolíske revolúcie, do boja zapojil Tigrie jednotky

22.06.2018, 19:00
Autor:
ČTKČTKahaaha
Sýrska armáda v posledných dňoch začala mohutné ostreľovanie povstaleckých území na juhozápade krajiny.

Pozorovatelia tvrdia, že sa začala ofenzíva v regióne, kde pred viac ako siedmimi rokmi zahoreli prvé plamene revolúcie, ktorá neskôr prerástla do občianskej vojny.

Písal sa 6. marec 2011, keď sýrska polícia zatkla v meste Dará na juhu Sýrie pätnásť chlapcov, ktorí na stenu školy nastriekali nápis urážajúci režim prezidenta Assada. Blízkym východom sa valila Arabská jar a ľudia v uliciach požadovali prepustenie sprejerov. Bezpečnostné sily však začali strieľať do davu a nepokoje sa čoskoro rozšírili aj do ďalších miest. Dodnes sa preto mestu Dará hovorí "kolíska revolúcie".

O sedem a pol roka neskôr provinciou Dará znejú explózie bômb a streľba. Asadove jednotky sa po likvidácii islamistických povstalcov v okolí Damasku a Homse rozhodli spacifikovať aj centrum odporu pri hraniciach s Jordánskom a Golanských výšin.

V akcií sú Tigrie jednotky

Armáda ofenzívu avizuje už tri týždne. Vládne lietadlá tento týždeň v Dare začali zhadzovať letáky, ktoré obyvateľov nabádajú na spoluprácu s ozbrojenými zložkami a varujú, že budú postupovať rovnako ako vo východnej Ghúte, ktorú dobyli tento rok na jar po niekoľkoročnom obliehaní.

Podľa agentúry Reuters Asadov režim v Dare nasadil do boja aj obávané Tigrie jednotky, ktoré viedli boje s Armádou islamu v Ghúte. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) vrtuľníky armády zhadzujú trieštivé bomby, teda sudy naplnené výbušninami a šrapnelmi. Štátna televízia o útoku informovala ako o akcii namierenej proti "brlohu teroristov". Podľa SOHR útoky spôsobili materiálne škody, ale nikto pri nich neprišiel o život.

Asad nedávno povedal, že jeho vláda sa bude usilovať o dohodu s povstalcami na juhu krajiny. Zatiaľ sa k nej dospieť nepodarilo a Asad vinu za to pripísal Spojeným štátom a Izraelu. Ak je to potrebné, použije vláda na ovládnutie tohto územia silu, povedal prezident. Povstalci zase odkázali, že Asadovi neustúpia ani z kúsku územia.

Asad porušil prímerie 

SOHR vo štvrtok oznámila, že pred bojmi na juhu Sýrie utieklo za dva dni viac ako 12 000 ľudí. OSN uviedla, že sa obáva o bezpečnosť asi 750 000 ľudí v juhozápadnej Sýrii.

Proti ofenzíve sa ohradili Spojené štáty, ktoré sa pred časom s Moskvou dohodli na pokoji zbraní v Dare. Hovorkyňa ministerstva zahraničia Heather Nauertová povedala, že USA sú veľmi znepokojené správami o "eskalujúcich operáciách sýrskeho režimu" v oblasti, kde má platiť pokoj zbraní.

Asadove vojská porušili prímerie náletmi, raketovými útokmi a delostreleckou paľbou, povedala Nauertová a zdôraznila, že by všetky strany mali pokoj zbraní rešpektovať. Hovorkyňa americkej diplomacie zároveň vyzvala Rusko, aby Damask umiernilo, a povedala, že americký minister zahraničia Mike Pompeo o tom cez víkend telefonicky hovoril so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Boje na juhozápade Sýrie pozorne sleduje tiež Izrael, ktorý okupuje Golanské výšiny. Tomu záleží predovšetkým na tom, aby pri jeho hraniciach neoperovali iránske jednotky a Teheránom sponzorované milície. Židovský štát v uplynulých mesiacoch vykonal niekoľko leteckých úderov na iránske základne v Sýrii.

Libanonské noviny Al-Achbár, blízke Hizballáhu, v piatok zverejnili výrok ruského veľvyslanca v Bejrúte. Ten povedal, že sýrska armáda bojuje o juhozápad s pomocou Moskvy. "Izrael nemá žiadne oprávnenie na akciu, ktorá prekazí boj proti terorizmu," povedal tiež veľvyslanec.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:36