Reuters
StoryEditor

Svet reaguje na rozhodnutie USA: Mali by stáť v popredí a nie ustupovať

20.06.2018, 08:29
Autor:
TASRTASR
Spojené štáty sa rozhodli vystúpiť z Rady OSN pre ľudské práva.

Rozhodnutie Spojených štátov vystúpiť z Rady OSN pre ľudské práva je "sklamaním, ak nie vyslovene prekvapením". V utorok v Ženeve to uviedol odchádzajúci vysoký komisár OSN pre ľudské práva, jordánsky diplomat Zajd Raad Husajn.

"Vzhľadom na stav ľudských práv v dnešnom svete by mali Spojené štáty viac vystupovať v popredí, a nie odstupovať," napísal vysoký komisár Zajd na sociálnej sieti Twitter.

USA oznámili odchod z Rady OSN pre ľudské práva:

Obrana rady

Predseda rady (UNHRC), Vojislav Šuc zo Slovinska, bránil tento orgán. Varoval, že "multilateralizmus a ľudské práva sú napádané každý deň".

Rada je podľa neho "jednotným priestorom", kde sa diskutuje o najzúfalejších situáciách a hľadajú sa východiská z problémov.

"Jej činy vedú k zmysluplným výsledkom pre nespočetné obete porušovania ľudských práv po celom svete, a týmto obetiam rada slúži," dodal podľa agentúry AP Šuc, ktorý na rok zastáva rotujúcu funkciu predsedu rady.

Riskantné rozhodnutie

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová zareagovala vyjadrením, že rozhodnutie USA vystúpiť z rady je riskantné, lebo poškodí medzinárodné postavenie USA.

"USA stáli vždy v popredí pri ochrane ľudských práv po celom svete a mnoho rokov boli silným partnerom Európskej únie v Rade OSN pre ľudské práva," uviedla Mogheriniovej hovorkyňa Maja Kocijančičová vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

"Dnešné rozhodnutie oslabí rolu USA ako zástancu a podporovateľa demokracie na svetovej scéne," dodala hovorkyňa Mogheriniovej.

Reakcia Ruska

Stála misia Ruska pri OSN označila argumenty Spojených štátov pre ich vystúpenie z Rady OSN pre ľudské práva za cynické.

Ruskí diplomati podľa agentúry TASS vo svojej reakcii uviedli, že Rada OSN pre ľudské práva je kľúčovým medzinárodným fórom pre spoluprácu v oblasti podpory a ochrany ľudských práv a jej poslaním - podobne ako aj celého systému OSN - je slúžiť všetkým členským štátom, nielen jednej krajine či jednému zoskupeniu. "Žiaľ, naši kolegovia z Washingtonu to nechápu alebo neakceptujú," uvádza sa vo vyhlásení. 

Pripomenuli, že reakcia medzinárodného spoločenstva na pokusy Spojených štátov o reformu OSN "zjavne ukázali, že (USA) sú v tejto veci osamotené".

Chronická zaujatosť

Vystúpenie USA z Rady OSN pre ľudské práva oznámila v utorok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a vyhlásila, že rada "nie je hodná svojho mena". Zároveň obvinila tento medzinárodný orgán z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a "chronickej zaujatosti voči Izraelu".

Rada OSN pre ľudské práva, so sídlom vo švajčiarskej Ženeve, je jedným z najvýznamnejších orgánov OSN. Má 47 členov, ktorých volí Valné zhromaždenie na tri roky.

Rada dohliada na dodržiavanie ľudských práv vo svete a predkladá o situácii v jednotlivých krajinách správy. Zameriava sa okrem iného na slobodu zhromažďovania, slobodu slova, slobodu vyznania, práva žien, práva sexuálnych menšín a práva rasových a etnických menšín.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:48