StoryEditor

Skepsa nemeckého zbrojného priemyslu pred voľbami

23.08.2005, 00:00
Predstavitelia nemeckého zbrojného priemyslu sa na možnú mocenskú zmenu v Berlíne pozerajú skepticky. Spolkový zväz nemeckého priemyslu (BDI) opozícii vyčíta "nedostatok informácií o priemyselnej politike v spojení s národnými a štátnymi záujmami".

Predstavitelia nemeckého zbrojného priemyslu sa na možnú mocenskú zmenu v Berlíne pozerajú skepticky. Spolkový zväz nemeckého priemyslu (BDI) opozícii vyčíta "nedostatok informácií o priemyselnej politike v spojení s národnými a štátnymi záujmami". Pred spolkovou vládou stojí naliehavá úloha zvýšiť obranný rozpočet, tvrdí nemecký zbrojný odborník Helmut Harff. Existuje totiž záväzok voči NATO, podľa ktorého členské štáty budú na obranu vydávať dve percentá HDP ročne. "Nemecko jasne zaostáva. Niečo sa však už musí stať, inak nášmu priemyslu hrozí, že stratí význam," tvrdí
Kresťanské únie CDU-CSU sa v predvolebnom boji doteraz obmedzovali len na všeobecné vyhlásenia. "Budeme sa snažiť o intenzívnejšie kontakty s priemyselnými kruhmi a spoločne s nimi hľadať cestu, ako i pre nižšom početnom stave armády nejakým spôsobom vyrovnať pokles zákaziek," vyhlásil pre Handelsblatt Thomas Kossendey, zbrojný expert CDU. Podľa liberála Jürgena Koppelina by schodnou cestou mohlo byť uvoľnenie nemeckých exportných predpisov, ktoré sú v porovnaní s inými krajinami reštriktívnejšie.
Otvorenou zostáva napríklad háklivá otázka nemecko-francúzskej rovnováhy v zbrojnom koncerne EADS po tom, čo sa Daimler-Chrysler pod vedením nového šéfa Dietera Zetscheho hodlá vzdať svojho podielu na EADS - a pre nedostatok domácich záujemcov pravdepodobne do zahraničia. Kossendey sa k tomu zatiaľ výslovne nevyjadroval, aj keď naznačil, že "podobné snahy nie sú práve tým, o čo by sa malo Nemecko usilovať".
Mnohí manažéri zbrojných podnikov majú však vo veci jasno: napriek príležitostným sťažnostiam na nedostatok objednávok a reštriktívne vývozné predpisy sa výrobcom zbraní za súčasnej vlády darilo. Reforma nemeckej armády sa úspešne rozbehla a spolu s ňou viaceré veľké projekty, akým je napríklad vývoj a výroba protiraketového systému Meads, tanku Puma alebo riadenej strely Pars 3. Pozitívne tiež hodnotia fakt, že pod jednu strechu sa podarilo zlúčiť vojenské lodenice. Spolkovej vláde sa dostáva slov chvály aj za podporu obchodnej aktivity v zahraničí - nech už sú to dodávky ponoriek do Indie, stíhačiek do Singapuru alebo bojových tankov do Spojených arabských emirátov. S pomocou prišiel nielen minister obrany, ale aj sám kancelár, a to oveľa výraznejšie, ako kedysi ich predchodcovia. "Súčasná vládna koalícia sa pustila do riešenia mnohých dôležitých otázok. Zostáva nám len dúfať, že všetko teraz nezaspí," hovorí v narážke na možnú zmenu vlády po septembrových parlamentných voľbách jeden z predstaviteľov nemeckého zbrojného priemyslu. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 17:33