Reuters
StoryEditor

Boli sme blízko priamej konfrontácii medzi Ruskom a USA, vyhlásil Asad v rozhovore

31.05.2018, 12:31
Autor:
ČTKČTK
Moskva, ktorá je spojencom sýrskej vlády, podľa Bašára Asada prispela k usmerneniu Washingtonu.

Spojené štáty musia opustiť Sýriu a v prípade zlyhania rozhovorov s arabsko-kurdskými silami SDF hrozí vojenská konfrontácia. V rozhovore pre ruskú televíznu stanicu RT (Russia Today) to vyhlásil sýrsky prezident Bašár Asad. Na otázku, či by sa mohol vyjadriť k tomu, že ho americký prezident Donald Trump nazval zvieraťom, Asad odpovedal: Ste tým, čo hovoríte.

Americké sily musia Sýriu opustiť, a tiež sa to stane, uviedol sýrsky prezident, pričom zapojenie USA v Sýrii prirovnal k americkej invázii do Iraku. "Prišli do Iraku, bez toho, aby na to mali právo, a pozerajte, čo sa im stálo. Musia sa poučiť. Irak nie je výnimkou a Sýria nie je výnimkou. Ľudia už nebudú v tomto regióne ďalej akceptovať cudzincov," povedal.

Západ siaha k zúfalým opatreniam

Sýrsky prezident sa tiež vyjadril k miestnym spojencom USA - Sýrskym demokratickým silám (SDF), pričom pohrozil vojenskou konfrontáciou v prípade zlyhania diplomatickej cesty. Navrátenie územia kontrolovaného SDF bude najprv predmetom rozhovorov, a ak tieto rokovania budú neúspešné, oslobodíme oblasti vojensky, uviedol Asad.

Trump v jednom svojom príspevku na Twitteri nazval sýrskeho prezidenta zvieraťom. Na otázku, či má aj Asad pre šéfa Bieleho domu prezývku, sýrsky štátnik odpovedal, že takéto výrazy nepoužíva. "Nie je to môj slovník, taký jazyk nepoužívam. Tento jazyk reprezentuje jeho," uviedol Asad.

"Dotknú sa vás jedine ľudia, ktorým môžete veriť. Ľudia, ktorí majú zrovnané myšlienky, myslia na druhých, sú morálni a etickí. Práve to by s vami malo niečo urobiť, či už pozitívneho alebo negatívneho. Niekto ako Trump so mnou neurobí vôbec nič," povedal Asad.

Sýrsky prezident tiež uviedol, že Západ siaha k zúfalým opatreniam, pretože si uvedomuje, že koniec konfliktu sa blíži. Ako príklad uviedol obvinenia, že sýrske provládne vojská v Dume pri Damasku tento rok použili chemické zbrane. Západ sa podľa sýrskeho prezidenta obvineniami snažil zmeniť názor medzinárodného spoločenstva, a to mu nevyšlo.

Nepotrebujeme americkú pochabosť

"Rozprávali bájku, a bola to lož. Verejnosť po celom svete aj na Západe ich príbehu neverila. Nemohli sa stiahnuť, tak museli niečo urobiť, hoci malého," uviedol Asad, pričom odkázal na nálety na údajné sýrske chemické zariadenia, ktoré v reakcii na údajný chemický útok podnikli USA, Francúzsko a Británia.

Moskva, ktorá je spojencom sýrskej vlády, podľa Asada prispela k usmerneniu Washingtonu. Rusko poskytuje Damasku od roku 2015 významnú vojenskú podporu, ktorá postupne zmenila pomer síl na sýrskom bojisku.

"Boli sme blízko priamej konfrontácii medzi ruskými a americkými silami, ale doteraz sme sa jej vyhli. Nebolo to však vďaka múdrosti amerického vedenia, ale vďaka múdrosti ruského vedenia," uviedol Asad. "Aby sme našu krajinu stabilizovali, potrebujeme podporu Ruska a zároveň nepotrebujeme americkú pochabosť," dodal.

Asadovi sa od začiatku vojny v roku 2011 podarilo s pomocou Ruska a Iránu dobyť späť rozľahlé územia. Veľkú časť územia pri hranici s Irakom, Tureckom a Jordánskom, vrátane oblastí ovládaných SDF na severe a východe krajiny a územia kontrolované rebelmi na severozápade i juhozápade, ale vládne vojská doteraz nedobili.

Úloha Iránu je obmedzená

Izrael, ktorý je znepokojený vplyvom Teheránu v Sýrii, začiatkom mesiaca oznámil, že bombardoval niekoľko iránskych vojenských cieľov v Sýrii po tom, čo iránske sily na Izraelom okupované Golanské výšiny vyslali rakety.

Šiitske milície podporované Iránom, vrátane libanonského hnutia Hizballáh, zohrali dôležitú úlohu v ofenzívach sýrskej armády. V Sýrii na strane Damasku takisto operujú iránske revolučné gardy.

Asad však v rozhovore uviedol, že úloha Iránu v Sýrii je obmedzená s tým, že sýrskej armáde iba asistujú iránski dôstojníci. Pri izraelskom útoku z 10. mája podľa Asada nezomrel jediný Iránec, ako uvádzali médiá, ale desiatky Sýrčanov.

Na otázku, či sa dokáže proti izraelským náletom brániť Asad odpovedal, že jedinou odpoveďou je zlepšenie sýrskej protivzdušnej obrany, čo sa s pomocou Ruska darí.

01 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 02 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 05 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:49