StoryEditor

Obetí môže byť viac

13.12.2006, 23:00
Komisia ministerstva zdravotníctva bude skúmať 18 chorobopisov pacientov z nemocnice v Havlíčkovom Brode. Napriek tomu, že polícia vyšetruje len 17 vrážd a pokusov o vraždu. Prípad sa týka bývalého zdravotníka Petra Zelenku, ktorý v nemocnici pacientom neoprávnene podával liek heparín.

Prípadom českého zdravotníka Petra Zelenku, ktorý vraždil v nemocnici v Havlíčkovom Brode, sa okrem polície bude zaoberať aj komisia ministerstva zdravotníctva. Napriek tomu, že polícia vyšetruje len 17 vrážd a pokusov o vraždu, komisia chce preveriť, či Zelenka nemal prsty ešte v ďalšom prípade. Zdravotník, ktorý neoprávnene podával pacientom liek heparín, sa priznal k ôsmim vraždám a deviatim pokusom o vraždu.
"Polícia vyšetruje 17 prípadov, pán primár nám dal informácie o 18 chorobopisoch, keď išlo o krvácanie. Toto ďalšie nebolo dané do súvislosti s pánom Zelenkom, on sa k nemu nepriznal. Polícia ho nevyšetruje, ale my ho z vlastnej iniciatívy prešetríme," obhájil prácu komisie minister zdravotníctva Tomáš Julínek. Komisiu vymenuje Julínek dnes.
Petr Zelenka pracoval na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení v Havlíčkovom Brode viac ako sedem rokov. Po tom, čo primár Pavel Longin získal podozrenie, že za smrť niekoľkých pacientov môže Zelenka, na konci septembra ho prepustil.
Vrah svojim obetiam podával heparín vždy na konci zmeny, aby nevykrvácali počas jeho služby. "Je to veľmi rafinovaný spôsob. Príznaky sa tak prejavili až počas nasledujúcej zmeny," vysvetlil primár Longin. Zelenkovi sa po "vyhadzove" podarilo na pár týždňov zamestnať sa v jihlavskej nemocnici.
Trestné oznámenie podala havlíčkobrodská nemocnica v polovici októbra. Podľa polície bolo spísané veľmi nekonkrétne. Vyšetrovateľ, ktorý mal prípad riešiť, na tri týždne ochorel. Zelenku zatkla polícia až 1. decembra v jihlavskej nemocnici. Prípad začala riešiť až po tom, čo primár Longin oznámil na polícii, že podozrivý sa zamestnal v Jihlave.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:41