Reuters
StoryEditor

Nemci si pozvali nášho veľvyslanca kvôli únosu Vietnamca, tvrdí Der Spiegel. Lajčákov rezort to odmieta

01.05.2018, 12:37
Autor:
chocho
Nemecký týždenník Der Spiegel tvrdí, že veľvyslanca Petra Lizáka si nemecký rezort diplomacie pozval ešte v piatok.

Slovenského veľvyslanca v Nemecku si miestne ministerstvo zahraničných vecí malo pozvať, aby vysvetlil okolnosti únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha, ktoré sa môžu týkať aj Slovenska. Tvrdí to nemecký týždenník Der Spiegel, no slovenský rezort diplomacie túto informáciu poprel.

Veľvyslanca Petra Lizáka si mal nemecký rezort diplomacie sídliaci v Berlíne pozvať ešte v piatok. Der Spiegel o tom informoval v pondelok večer. Zároveň zdôraznil, že nešlo o oficiálne predvolanie veľvyslanca, čím sa dáva najavo, že medzi krajinami panujú nezhody. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

"Táto informácia sa nezakladá na pravde," reagoval na žiadosť HN o reakciu hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Schvaľovať poskytnutie špeciálu mal Kaliňák

Slovenský rezort vnútra vedený ešte Robertom Kaliňákom v roku 2017 poskytol vietnamskej vládnej delegácii vládny špeciál. Podľa zistení nemeckých novinárov práve ním mohol byť vietnamský občan unesený.

Schvaľovať poskytnutie špeciálu Vietnamcom mal podľa denníka Sme Kaliňák. Denník sa odvoláva na uznesenie vlády o pravidlách používania vládnych letov, na základe ktorého môže vláda poskytnúť špeciál aj predstaviteľom iných štátov.

Lietadlo využili na dva lety

K únosu vietnamského podnikateľa, niekdajšieho straníckeho funkcionára Trinh Xuan Thanha (51), došlo v lete 2017 v Nemecku. Podľa nemeckých médií sa na únose mala podieľať vietnamská tajná služba.

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung tento prípad spojil aj s návštevou generála To Lama na Slovensku, keďže niektorí podozriví sa mohli objaviť v jeho prítomnosti v Slovenskej republike. Trinh Xuan Thanh bol vo Vietname odsúdený za korupciu a spreneveru miliónov dolárov.

​Vietnamci využili slovenský špeciál na dva lety. Prvý z Prahy do Bratislavy a odtiaľ po rokovaní so slovenskými predstaviteľmi následne do Moskvy.

Auto podozrivých malo stáť pred hotelom Bôrik

Pracovné stretnutie vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu vlády SR Kaliňáka a ministra pre vnútornú bezpečnosť vo Vietname generála To Lama sa v hoteli Bôrik uskutočnilo v júli 2017.

Nemecký denník tvrdí, že v tom čase pred Bôrikom parkovalo aj auto ľudí podozrivých z únosu. Vyplývať to má z analýzy GPS súradníc, ktoré má podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung k dispozícii nemecká prokuratúra.

Podľa rezortu vnútra išlo o pracovnú návštevu, ktorá bola dohodnutá na stretnutí slovenskej delegácie vo Vietname a jej cieľom bolo prehĺbenie spolupráce, ako aj záujem o expertov na bezpečnosť zo strany Vietnamu. Ministerstvo je vážne znepokojené nad tým, že mohlo byť návštevou ministra To Lama zneužité na iné ako pracovné a priateľské stretnutie.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-03-13 12:29:02 - Feat.: - Title: Gangy metropolu úplne odrezali, vraví o vypätej situácii na Haiti expert. Sám sa stal pred rokmi obeťou únosu 03 - Modified: 2024-02-12 08:15:21 - Feat.: - Title: Neznámi ozbrojenci v Čade uniesli poľskú lekárku 04 - Modified: 2024-01-03 10:36:44 - Feat.: - Title: Mladý Číňan sa stal obeťou kybernetického únosu. Zatiaľ čo rodina za neho zaplatila tučné výkupné, on žil v stane v divočine 05 - Modified: 2023-12-21 10:03:11 - Feat.: - Title: Exilového politika si komunisti dali ako vianočný darček, ten po nedobrovoľnom návrate pristúpil na ich hru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:22