Reuters
StoryEditor

Mladí Turci húfne opúšťajú islam. Politici zúria

22.04.2018, 10:32
Vláda sa snaží o čoraz väčšiu islamizáciu krajiny.

Medzi mladými Turkami pribúda odpadlíkov od islamu. Podľa správy, ktorá pobúrila tureckú verejnosť, sa čím ďalej viac dospievajúcich považuje za deistov.

V boha tak stále veria, ale už na to nepotrebujú proroka Mohameda ani imámov. Dlhoročné náboženské poučky už im v modernom svete nezodpovedajú na otázky, islam si navyše mládež spája s nenávidenými politikmi.

V Boha stále veria

V krajine, v ktorej žije takmer 99 percent moslimov, je odpadlíctvo naliehavou tému. "V Turecku nemôžete na verejnosti povedať, že nie ste moslim. To je niečo spoločensky absolútne neprijateľné," potvrdil pre server iDNES.cz dvadsaťročný študent politológie z Istanbulu, ktorý do Prahy prišiel v rámci výmenného programu Erasmus.

Napriek tomu sa podľa správy nazvanej Mládež skĺzava k deizmu čím ďalej viac mladých Turkov odkláňa od islamu a sami seba považujú skôr za deistov. Stále tak veria v Boha či aspoň v existenciu nejakej vyššej entity, ale bez proroka Mohameda, imámov a náboženských pravidiel.

V mestách čoraz bežnejšie

Deistom je aj dvadsaťsedemročný finančník, ktorý už niekoľko rokov žije v Prahe. "Myslím, že je to čím ďalej bežnejšie vo veľkých mestách. V malých mestách a medzi fanatikmi by asi bol problém povedať, že neveríte v islam. Naozaj záleží na tom, kde žijete," dodal pre iDNES.cz rodák zo západotureckého Izmiru, ktorý si neželal uviesť svoje meno.

Správa vyvolala v Turecku škandál. V čase vlády Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá otriasa sekulárnymi základmi krajiny a postupnými krokmi ju viac a viac islamizuje, je to škandál o to väčší.

Erdoganovi sa to nepáči

"Nie, to je zle," povedal rozhodne turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 10. apríla, keď mu o správe povedal jeho minister školstva Ismet Yilmaz.

Rozhovor, ktorý prebehol náhle počas Erdoganovho pravidelného prejavu k poslancom AKP, zachytila ​​agentúra DHA.

Do titulkov novín sa správa podľa blízkovýchodného serveru al-Monitor dostala už začiatkom apríla, keď o nej ministerstvo prvýkrát prehovorilo na stretnutí v meste Konya v centrálnej časti Turecka.

"Jednou z otázok, ktorú si mladí ľudia pokladajú najčastejšie, je:, Prečo Boh nezasiahol proti zlu na Zemi a zostal ticho? 'Fakt, že mnoho ľudí nevie porozumieť témam, ako je osud, Božia vôľa, patriotizmus, trpezlivosť a dôvera, posilňuje problémy s vierou," píše sa v správe. Presné čísla však report neuvádza.

Zastaraný výklad ani desiatky rokov staré učebnice islamu neobstojí

Prieskum je pre vládnu garnitúru o to prekvapujúcejší, že vzostup deizmu odhalil v pre ňu nečakanom mieste - v náboženských, štátom dotovaných školách imam Hatip. Práve ich študenti by mali byť tými nejzapálenějšími moslimami, správa však ukázala opak.

Zastarané učebnice, archaický výklad islamu a kázanie o diablovi mladej generácii zjavne nejdú dohromady s modernou dobou a pretože práve títo študenti o viere majú rozjímať a rozjímajú najviac, pribúda medzi nimi tých, ktorí nadobudnuté informácie začnú spochybňovať a od islamu utečú. Len nie tak ďaleko, aby sa z nich stali ateisti.

Homosexualita nie je kacírstvo

"Naratívy náboženstva, ktoré ťažia z predstavy, že viera a veda sú navzájom v rozpore, spôsobujú študentom problémy s vierou. Správny výklad náboženstva je veľmi dôležitý," upozorňujú ďalej autori správy s tým, že veľkou témou je pre mladýchnapríklad homosexualita, ktorú už v dnešnej dobe "považujú za sexuálnu preferenciu, nie za kacírstvo".

Túto agendu vraj do krajiny zatiahli novinári a filmári, rovnako ako delegitimizáciu rodiny a ďalšie pokrivenie hodnôt. Na vine sú však podľa správy aj samotní učitelia v imam Hatip školách.

Problémom sú učitelia

Kvôli tomu, ako hodiny vedú, vyrastajú adolescenti s potrebou večne im oponovať, čím si znechutia nielen vyučujúceho, ale aj samotný predmet. Teda islam.

Učitelia by preto pre študentov vždy mali byť vzorom, ktorý im je tiež schopný odpovedať na otázky - pokiaľ sa študent vôbec odváži a svoje myšlienky na hodine nadnesie, nemal by sa dočkať posmechu alebo neuspokojivej odpovede, dodávajú autori s tým, že by neškodili ani modernejšie metódy výučby.

Deistický mor

Riaditeľ tureckého úradu pre náboženské záležitosti Diyanet Ali Erbaş ku škandálu podľa denníka Hürriyet povedal, že deizmus ľuďom podsúva "filozofiu, ktorá popiera proroctvo" a že ľudia nechápu, čo tento prístup k viere skutočne znamená.

"Akonáhle to pochopia, nikto z tohto národa neprijme tak deviantnú myšlienku," dodal.

Ku škandalóznej správe sa nezabudli vyjadriť ani tureckí politici. Devlet Bahceli, líder opozičnej Strany národnej akcie (MHP), ktorá sa do nadchádzajúcich predčasných volieb spojila s vládnou AKP, sa pustil do autorov správy.

"Kvôli nim si turecká mládež nesie škvrnu deitmu, čo je len predstupeň k ateizmu," povedal pobúrene. V médiách sa tiež v poslednej dobe údajne objavujú články o "deistickom more".

Vláda to prehnala s tlakom na islamizáciu krajiny

Téma však nie je nová a podľa al-Monitoru o nej už dlhšiu dobu hovoria niektorí islamskí teológovia. Tí svojich kolegov, ktorí súčasnosť považujú za zlatý vek islamu, upozorňujú, že dogmami a uťahovaním skrutiek dnešnú kozmopolitnú mládež k viere naozaj nepritiahne.

Niektorí komentátori potom vinu zvaľujú na "skazený Západ", ďalší však mienia, že je deizmus a poťažmo ateizmus odpoveďou na korupciu, aroganciu či krutosť páchané v mene islamu.

Hovoria, že si mladí Turci vieru až príliš spájajú s nenávidenými politikmi, ktorí si islam privlastnili pre svoje záujmy. Vláda tak svoju úpornou snahou o islamizáciu Turecka ženie jeho najmladších obyvateľov späť do náručia sekularizmu, ku ktorému sa krajina oficiálne hlásia už od roku 1923.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:21