Reuters
StoryEditor

Nemecká vláda je spečatená. Lídri strán podpísali koaličnú dohodu

12.03.2018, 13:37
Autor:
ČTKČTK
Nemecké strany sa na vláde dohadovali pol roka.

Zástupcovia konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) dnes v Berlíne podpísali koaličnú zmluvu. Stalo sa tak takmer šesť mesiacov po parlamentných voľbách.

Veľká koalícia pod vedením kancelárky Angely Merkelovej vzniká už tretíkrát za posledné štyri volebné obdobia. Šesťdesiattri ročnú političku do čela nemeckej vlády po štvrtýkrát v rade zvolí Spolkový snem v stredu. V rovnaký deň zložia prísahu aj ministri.

Alternatíva zlyhala

Svoj podpis pod trojicu exemplárov koaličnej zmluvy, ktorú strany dohodli 7. februára, dnes popri predsedníčke CDU Merkelovej pripojili tiež šéfovia CSU a SPD Horst Seehofer a Olaf Scholz, generálni tajomníci trojice strán aj predsedovia ich poslaneckých frakcií.

Merkelová po septembrových voľbách pôvodne presadzovala vznik doteraz nevyskúšanej koalície so slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými, po novembrovom krachu rokovaní sa ale znovu obrátila na SPD.

Nebude to len pokračovanie

"Táto zmluva prináša úplne konkrétne zlepšenia pre ľudí," vyjadrila svoje presvedčenie Merkelová, ktorá zdôraznila chystané zmeny v rodinnej politike, školstve alebo opatrovateľstve. "Som toho názoru, že to je koaličná zmluva pre obyčajných ľudí," podotkol v podobnom duchu Seehofer. "Myslím si, že je dobré, že skončí dlhé obdobie neistoty," poznamenal zase Scholz k povolebnému rokovaniu, ktoré prekonalo všetky doterajšie časové rekordy.

Vytváranie vlády sa pretiahlo aj preto, že Merkelová po septembrových voľbách usilovala o vznik doteraz nevyskúšanej koalície so slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými. Po novembrovom krachu rokovaní sa ale znovu obrátila na SPD.

Sociálni demokrati síce po parlamentných voľbách, v ktorých rovnako ako CDU / CSU výrazne oslabili, pokračovanie veľkej koalície vylučovali, nakoniec sa pre ňu ale znovu rozhodli vo vnútrostraníckom referende.

Veľká koalícia sa stáva bežnou

Veľká koalícia, ktorá do roku 2005, kedy sa Merkelová stala kancelárkou, na spolkovej úrovni vnikla len raz, sa tak stáva úplne bežnou súčasťou nemeckého politického systému. Niektorí odborníci aj politici majú ale obavu z toho, že dlhodobá vládna spolupráca dvoch najsilnejších zoskupení môže viesť k posilneniu okrajových strán ako je protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá je už v súčasnom parlamente treťou najsilnejšou.

Politici CDU/CSU a SPD aj preto zdôrazňujú, že nová vláda nebude len pokračovaním tej doterajšej. Dosiahnuť to chcú aj personálnymi zmenami v kabinete, v ktorom okrem Merkelovej na svojich postoch zostane len dvojica ministrov.

01 - Modified: 2024-03-13 12:30:06 - Feat.: - Title: Nemecká vláda schválila zákon o byrokratickej záťaži pre podniky a obyvateľov, zmeny zasiahnu rôzne oblasti 02 - Modified: 2024-03-02 07:18:00 - Feat.: - Title: Nemecká vláda podporila plány na poskytovanie dávok žiadateľom o azyl na kartu 03 - Modified: 2024-01-26 11:07:26 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko sa v prieskumoch prepadla, na sile však zatiaľ nestráca 04 - Modified: 2023-11-30 12:14:13 - Feat.: - Title: Súd nariadil nemeckej vláde prijať okamžité dodatočné opatrenia na ochranu klímy 05 - Modified: 2023-11-29 13:12:52 - Feat.: - Title: Nemecká ekonomika v úzkych. Berlín bude potrebovať desiatky miliárd na zaplátanie štátneho rozpočtu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 21:11