StoryEditor

Prípravy na odsun Izraela z Gazy finišujú

15.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Izrael mal v noci na dnes uzavrieť pásmo Gazy a začať s prvými krokmi pred stredajším začiatkom odsunu zo židovských osád.

Izrael mal v noci na dnes uzavrieť pásmo Gazy a začať s prvými krokmi pred stredajším začiatkom odsunu zo židovských osád. Poriadkové sily sú rozmiestnené na juhu Izraela, kde postavili množstvo cestných zátarás, aby zabránili prístupu do osád v pásme Gazy. Realizácia izraelského plánu sa mala začať včera v noci o 23.01 hod. stredoeurópskeho času (dnes o 0.01 hodín miestneho času). Izraelskí vojaci chodia od dverí k dverám a oznamujú osadníkom lehotu 48 hodín na opustenie osád z vlastnej vôle. V opačnom prípade budú evakuovaní násilím v autobusoch. Pripravených je 55-tisíc vojakov a policajtov. Odporcovia odsunu naplánovali na včerajší večer, pár hodín pred začiatkom operácie, demonštráciu pred úradom premiéra Ariela Šarona v Jeruzaleme.
Veliteľ južného okruhu izraelskej armády generál Dan Harel vyhlásil, že sa v posledných týždňoch podarilo preniknúť do pásma Gazy trom až štyrom tisíckam pravicových aktivistov. To však podľa neho nezabráni armáde a polícii v realizácii odsunu, o ktorom rozhodla vláda a ktorý schválil parlament. Naopak, niektoré osady sú už takmer vyľudnené, lebo osadníci sa rozhodli odísť pred 15. augustom. Sú to tri osady na severe Gazy, Dugit, Alej Sinaj a Nisanit, kde žilo asi 1 500 ľudí.
Tisícky izraelských policajtov bolo včera rozmiestnené v jeruzalemskom Starom Meste, kde sa vláda obávala provokácií židovských extrémistov na Chrámovej hore. Tu sa zhromaždili dve až tri tisícky moslimov, Palestínčanov, ale aj izraelských Arabov. Vyzvali ich na to moslimskí duchovní, ktorí sa obávali provokácií židovských extrémistov.
Podľa polície plánovali židovskí ultranacionalisti preniknúť na Chrámovú horu pri príležitosti sviatku tiša be-av (deviaty deň mesiaca avu), kedy si Židia pripomínajú najmä zničenie prvého (586 pred n. l.) a druhého (70 nášho letopočtu) chrámu. Je to deň prísneho pôstu a smútku. Podľa očakávania sa k Múru nárekov, ležiacom oproti Chrámovej hore, mali prísť modliť desaťtisíce Židov. Polícia mala obavy z možných útokov židovských extrémistov na Chrámovú horu, ktoré by vyvolali novú vlnu nenávisti v arabskom svete. Izraelské bezpečnostné sily zároveň drasticky obmedzili prístup moslimov do Starého Mesta, aby predišli prípadným konfliktom so Židmi smerujúcimi k Múru nárekov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 18:54