StoryEditor

Pápež vysvätil šíriteľov dobra

16.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Pápež Benedikt XVI. včera vyhlásil za svätých rímskokatolíckej cirkvi štyri osoby, medzi nimi aj Francúzku, ktorá v 19. storočí pôsobila medzi kresťanskými priekopníkmi v americkom š

Pápež Benedikt XVI. včera vyhlásil za svätých rímskokatolíckej cirkvi štyri osoby, medzi nimi aj Francúzku, ktorá v 19. storočí pôsobila medzi kresťanskými priekopníkmi v americkom štáte Indiana. Pápež pred asi 30-tisícovým davom na Námestí svätého Petra uviedol, že dvaja muži a dve ženy, ktorých vyhlásil za svätých, sa vzdali všetkého, aby mohli nasledovať Krista. Jednou zo štvorice svätých je matka Theodore Guerinová (1798 -- 1856), ktorá opustila rodné Francúzsko v roku 1839 a založila rád v americkom štáte Indiana, kam prišla na žiadosť biskupa francúzskeho pôvodu. Pomáhala pri budovaní katolíckych škôl, ktoré fungujú dodnes. Ďalším svätým sa stal biskup Rafael Guizar Valencia (1877 -- 1938). Narodil sa v Mexiku, pracoval s chudobnými a bojoval proti politike mexických antiklerikálnych vlád. Aj on zakladal školy pre deti. Bol biskupom v štáte Veracruz.
Pápež vyhlásil za svätého aj otca Filippa Smaldoneho (1848 -- 1923), talianskeho kňaza, ktorý v južnom Taliansku zakladal ústavy pre hluchonemých a založil rád Saleziánskej sestry svätého srdca. Ten má dnes asi 400 členov a pôsobí tiež v Južnej Amerike, Afrike a Moldavsku.
Štvoricu nových svätých uzatvára sestra Rosa Veneriniová (1656 -- 1728), talianska mníška, ktorej dielom je prvá verejná škola pre dievčatá v Taliansku. Založila rád mníšok -- učiteliek, známy ako Maestre Pie Venerini. Do svojej smrti otvorila asi päťdesiat škôl.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 11:26