StoryEditor

Pri záhadnom páde lietadla v Grécku 121 obetí

15.08.2005, 00:00
Cyperské lietadlo na linke Larnaka - Atény - Praha so 121 ľuďmi na palube včera havarovalo v horskej oblasti neďaleko Atén, nikto tragédiu neprežil. Záhadou zostávali príčiny leteckého nešťastia.

Cyperské lietadlo na linke Larnaka - Atény - Praha so 121 ľuďmi na palube včera havarovalo v horskej oblasti neďaleko Atén, nikto tragédiu neprežil. Záhadou zostávali príčiny leteckého nešťastia. Lietadlo Boeing 737 havarovalo po tom, čo v pilotnej kabíne prudko klesol tlak, resp. úroveň kyslíka. "Pilot zmodrel. Lúčim sa s tebou bratranec, mrzneme," tak znela posledná esemeska pasažiera, ktorú dostal príbuzný obete Sotiris Voutas. Boeing sa roztrieštil na stene kopca Varnava pri Marathóne. Následne vypukol v krovitom poraste požiar, ktorý sa však podarilo lokalizovať. Grécke úrady síce nevylúčili ako príčinu katastrofy terorizmus, ale túto hypotézu považovali za veľmi nepravdepodobnú. Vyšetrovatelia sa domnievali, že k pádu lietadla viedla technická porucha, informovala agentúra Reuters. Išlo o najhoršie letecké nešťastie v histórii Grécka.
Keď lietadlo stratilo kontakt s dispečingom, eskortovali ho dve grécke stíhačky F-16. Jeden z pilotov F-16 povedal, že nevidel v kabíne kapitána. Druhý pilot bol zosunutý na sedadle. Podľa miestneho ministerstva obrany boli problémy so zásobovaním kyslíkom a s tlakovým systémom.

Iba Cyperčania
Všetci cestujúci na palube zrejme boli Cyperčania, gréckej televízii ERT to povedal cyperský veľvyslanec Jorgos Georgis. Svetové agentúry však nevylúčili, že by medzi pasažiermi mohli byť aj európski turisti. Český premiér Jiří Paroubek Českej televízii povedal, že medzi cestujúcimi zrejme neboli Česi. Lietadlo pravdepodobne viezlo Cyperčanov na dovolenku v Českej republike, medzi nimi aj rodiny s deťmi. Veľké české cestovné kancelárie informovali, že služby havarovanej leteckej spoločnosti Helios Airways nevyužívajú. Rôzne informácie boli o počte detí na palube, podľa Georgisa ich bolo šesť, no objavili sa správy aj o 80.
Predstaviteľ larnackého letiska cyperskej televízii CYBC povedal, že piloti zrejme stratili v dôsledku poklesu tlaku vedomie. Grécka televízna spoločnosť TV Alpha informovala, že pilot pred zrútením leteckých dispečerov informoval, že na palube sú problémy s klimatizáciou. Za chvíľu sa kontakt s lietadlom stratil. Hovorca Heliosu v Larnake vyhlásil: "Nemáme informácie o problémoch s klimatizačným systémom. Lietadlo absolvovalo rutinnú údržbu a odletelo bez problémov." Podľa informácií gréckej televízie však lietadlo malo už v minulosti problémy s dekompresiou.

Lietadlo zhadzuje vodu na miesto pádu lietadla cyperskej charterovej spoločnosti. Snímka TASR/AFP


Príčiny záhadou
Redaktor odborného časopisu Air Transport Intelleigence Kieran Daly povedal Reuters, že tragédia je záhadou. "Existuje veľa osvedčených postupov pri riešení problému nedostatku kyslíka. Je tam toľko varovných systémov, posádka musela o probléme vedieť. Pasažierova esemeska naznačuje, že v kabíne alebo celom lietadle neprúdil vzduch," zdôraznil Daly. Hovorca Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva Daniel Holtgen vyhlásil: "Je nepravdepodobné, že by iba pokles tlaku v kabíne spôsobil niečo také. Zrejme k tomu prispel aj iný faktor."
Trosky lietadla boli roztrúsené v neobývanej hornatej oblasti, asi 40 kilometrov severne od gréckej metropoly. "Videl som porozhadzované telá, všetci mali kyslíkové masky. Zadná časť lietadla sa odlomila a zvyšné časti lietadla boli od neho popadané v okruhu asi 500 metrov," povedal Reuters jeden zo svedkov. Na mieste s požiarom zápasilo 35 požiarnických áut, osem lietadiel, tri helikoptéry, 120 hasičov a 40 záchranárov.

Letecké nešťastia v lete 2005
2. augusta:
Všetkých 309 ľudí na palube lietadla Airbus francúzskej leteckej spoločnosti Air France prežilo tvrdé núdzové pristátie v Toronte. Ľahšie zranenia pri nehode utrpelo 43 osôb. Len krátko po dramatickej evakuácii lietadlo zachvátili plamene, ktoré ho úplne zničili.
6. augusta: Dopravné lietadlo spoločnosti Tunisair s 39 osobami na palube muselo núdzovo pristáť na mori pri brehoch Sicílie. Charterový let smeroval z talianskeho mesta Bari do tuniskej Džerby a zahynulo 16 ľudí.
16. júla: Lietadlo spoločnosti Equatair havarovalo krátko po štarte z hlavného mesta Rovníkovej Guiney Malabo, zahynulo všetkých 60 ľudí na palube.

Požiarnici sa snažia uhasiť požiar po páde lietadla cyperskej charterovej spoločnosti, ktoré sa zrútilo 14. augusta 2005 so 115 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky na palube v horskej oblasti pri gréckom Grammatiko, 45 km od Atén. Snímka TASR/AFP
Požiarnici odnášajú telo jednej z obetí pádu lietadla cyperskej charterovej spoločnosti. Snímka TASR/AFP

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 12:24