StoryEditor

Kubiš zastupuje EÚ v Strednej Ázii

19.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Európska únia včera oficiálne vymenovala slovenského diplomata Jána Kubiša za svojho osobitného predstaviteľa pre Strednú Áziu. Ministri zahraničných vecí európskej dvadsaťpäťky na schôdzke v Bruseli bez diskusie schválili jeho nomináciu i mandát.

Európska únia včera oficiálne vymenovala slovenského diplomata Jána Kubiša za svojho osobitného predstaviteľa pre Strednú Áziu. Ministri zahraničných vecí európskej dvadsaťpäťky na schôdzke v Bruseli bez diskusie schválili jeho nomináciu i mandát. Vymenovanie bývalého generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na návrh vysokého predstaviteľa únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javiera Solanu už začiatkom mesiaca na nižšej úrovni odsúhlasili členské štáty v Politickom a bezpečnostnom výbore EÚ, včerajší konečný súhlas bol len formalitou.
Kubiša hneď poverili aj prvou úlohou, keď ho požiadali, aby čo najrýchlejšie vycestoval do Uzbekistanu, a rozhodli, že na základe jeho správy z tejto cesty prehodnotia súčasnú dohodu o partnerstve a spolupráci s touto krajinou.
Vymenovanie Kubiša privítal slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan, podľa ktorého ide o ďalší úspech slovenskej diplomacie. Z nových členských krajín je to prvý takýto vymenovaný predstaviteľ, povedal Kukan novinárom. Kubišov mandát je zatiaľ stanovený na šesť mesiacov, po ich uplynutí bude zrejme predĺžený na ďalších dvanásť. Kubišovou úlohou bude presadzovať dobré a užšie vzťahy medzi krajinami Strednej Ázie a EÚ, prispievať k stabilite a spolupráci, riešiť hrozby, ktoré by mohli v regióne vzniknúť vo vzťahu k únii, sledovať politický vývoj v oblasti, povzbudzovať Kazachstan, Uzbekistan, Turkménsko a ďalšie štáty do regionálnej spolupráce a podobne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 19:56