StoryEditor

V Indii vyrastá veľa Saddámov

15.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Je to typická, ťažko opísateľná, nevýrazná dedina v severoindickom štáte Bihár. Tvoria ju neomietnuté tehlové domčeky, prašné cesty, po ktorých behajú bosé deti. Ale niečím sa dedinka Lachanov -- a ďalšie v oblasti -- výrazne odlišujú. Tridsaťročný druhoradý podnikateľ Edžadž Alám to vysvetľuje: rozhodol sa svojho 3-ročného syna premenovať na Saddáma Husajna na počesť bývalého irackého prezidenta. Chlapec však nebude jediným Saddámom v susedstve. Iba v Lachanove sú ich viac ako dve desiatky. Podľa miestnych obyvateľov je v okolitých 27 dedinách, v ktorých žijú väčšinou sunniti, viac než stovka Saddámov Husajnov. Je tam dokonca rodina, ktorá jednému synovi dala meno po irackom exprezidentovi a druhého pomenovali po bin Ládinovi.
Všetky deti s menom Saddám Husajn sa narodili po prvej vojne v Iraku v roku 1991. Pred ňou sa tam toto meno prakticky vôbec nevyskytovalo. Po nedávnej Husajnovej poprave sa dedinčania rozhodli pomenovať po ňom všetkých novorodencov. "Je to náš spôsob, ako vzdať nášmu vodcovi hold. Chceme aspoň v našej dedine zachovať jeho odkaz," vysvetľuje Alám. "Dá Boh, že jedného dňa bude naša dedina plná Saddámov Husajnov."
V oblasti však nepadne ani zmienka o brutalite a zločinoch, ktoré iracký exprezident spáchal, o ľuďoch, ktorých povraždil, ani o jeho mnohých "zlých odhadoch". To všetko zatienil jeho kult osobnosti. Aj keď väčšina dedinčanov nevie, kto vlastne Saddám Husajn bol, v ich očiach sa stal po poprave nesmrteľný. "Som nesmierne pyšný na to, že sa volám Saddám Husajn. Bol to veľký vodca, lev, ktorý pripravil Ameriku o moc a stal sa spasiteľom slabých," hovorí jeden "malý Saddám", narodený v máji 1993. "Chcel by som zomrieť podobnou smrťou ako on," dodáva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 10:18