StoryEditor

Novela zákona je zrada, tvrdí maďarská opozícia

12.05.2003, 00:00

Maďarská vláda oznámila, že nová verzia tzv. krajanského zákona je už pripravená a 28. mája bude predložená na posúdenie Stálej maďarskej konferencii. Následne by mali byť s novým znením zákona oboznámené susedné štáty.
Koalícia socialistov a liberálov pristupuje k zmenám v zákone až rok po svojom nástupe do vlády. Dokazuje to, že zákon o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách je pre vládu Pétera Medgyessyho ťažkým orieškom. Maďarská vláda sa totiž ocitla pod dvojitým tlakom: zahraničie žiada zmiernenie alebo úplné zrušenie zákona, kým maďarská pravica dôrazne žiada jeho dodržiavanie v pôvodnom znení. Opozícia už bije na poplach a tvrdí, že zákon po prípadnej novelizácii stratí zmysel a nepomôže Maďarom žijúcim za hranicami Maďarska. "Vláda chce zákon vyprázdniť a odmaďarčiť," dvíha varovný prst poslanec Maďarskej občianskej strany FIDESZ Zsolt Németh.
Za vlády Viktora Orbána hlasovala za prijatie krajanského zákona aj socialistická časť opozície a Maďarská socialistická strana tak dnes nemôže zákon úplne anulovať. Socialisti a predovšetkým liberáli však prejavujú čoraz silnejšiu nechuť voči tomuto zákonu, ktorý v záverečnej fáze integračného procesu spôsobuje Maďarsku viac škody ako úžitku.
Aj predstavitelia maďarských menšín v okolitých štátoch sú v rozpakoch. Niektoré pripravované zmeny odmietajú, iné zase podporujú. Menšiny by určite nechceli prísť o podpory a výhody, ktoré im zaručuje pôvodné znenie zákona. Priamo však proti snahám maďarskej vlády nevystupujú, pretože ich činnosť a finančné zabezpečenie často závisí od priazne mocných v Budapešti. Predstavitelia menšín sa tiež nemôžu dostať do otvoreného konfliktu s vládou vo vlastnej krajine, v ktorej žijú. V Stálej maďarskej konferencii však má zastúpenie aj pravicová parlamentná opozícia (FIDESZ a Maďarské demokratické fórum) a tá bude chcieť zachovať pôvodné znenie zákona. Očakáva sa preto, že jej zasadnutie bude veľmi búrlivé, ale nakoniec sa nájde prijateľný kompromis.
Otvorenou otázkou zatiaľ ostávajú reakcie okolitých štátov, keď napríklad Slovensko a Rumunsko by privítali úplné zrušenie zákona o zahraničných Maďaroch. Týmto krajinám prekáža predovšetkým princíp exteritoriality, ktorý zákon obsahuje.
Všetkým zainteresovaným stranám by pomohlo, keby sa k pripravovaným zmenám v zmienenom zákone jasne vyjadrila Európska únia. To je však málo pravdepodobné, pretože Brusel reaguje už roky rovnako: dohodnite sa medzi sebou. Prvky etnickej diskriminácie, ktoré zákon obsahuje, sú však pre Brusel neprijateľné. Podpory a výhody vyplývajúce zo zákona preto budú pravdepodobne môcť využívať na území susedného štátu všetci, ktorí sa učia po maďarsky alebo majú niečo do činenia s maďarskou kultúrou. Podpora sa teda nebude vzťahovať len na príslušníkov maďarských menšín.
Novelu bude musieť schváliť maďarské Národné zhromaždenie. Očakáva sa veľmi búrlivá debata a opozícia bude zákon pravdepodobne brániť stoj čo stoj. "Novelou sa vláda dopustí zrady na Maďaroch žijúcich za hranicami materskej krajiny. V dôsledku tejto politiky môže dôjsť k masovému presídľovaniu krajanov do Maďarska," straší občanov Maďarska poslanec Németh. Medgyessyho vláda si už vyslúžila označenie, ako "kat krajanského zákona", alebo "zradcovia maďarských záujmov". Krajanský zákon neprestáva rozdeľovať maďarskú spoločnosť a je zdrojom napätia na politickej scéne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 09:31