StoryEditor

Londýnski policajti zabili nevinného

18.08.2005, 00:00

Nebežal, nemal na sebe podozrivý odev ani sa nikomu nepostavil na odpor. Ak je pravda to, čo na verejnosť preniklo z pripravovanej správy vyšetrovacej komisie, násilná smrť Brazílčana Jeana Charlesa de Menezesa v Londýne zrejme prerastie do najväčšieho škandálu tamojšej polície za posledné roky.
Len krátka rekapitulácia. Je piatok 22. júla. Uplynulo sotva 24 hodín od nevydareného teroristického činu a pätica pravdepodobných páchateľov je na úteku. Londýnska polícia sa obáva, že môžu kedykoľvek udrieť. Detektívi v civile pozorujú obytný dom v blízkosti stanice metra vo štvrti Stockwell, v ktorom sa podľa niektorých indícií zdržiavajú teroristi. Dvadsaťsedemročný elektrikár de Menezes sa naraňajkoval a vydal sa do mesta. O niekoľko minút bol mŕtvy. Trafilo ho osem guliek z policajnej zbrane, z nich sedem smerovalo do hlavy.
Londýnsky policajný šéf Ian Blair sa k incidentu vyjadril okamžite. Zastrelený muž -- v tej chvíli ešte neidentifikovaný -- "vyšiel z domu, ktorý bol objektom pozorovania". Policajti ho oslovili, "pokyny však neuposlúchol". Blair dodal: "Jeho oblečenie i správanie boli podozrivé." Neskôr ktosi rozšíril správu, že napriek teplému počasiu mal mladý muž na sebe hrubú vetrovku -- a keď zistil, že má políciu v pätách, preskočil turniket.
Nič z toho nie je pravda -- teda ak informácie o poznatkoch vyšetrovacej komisie zodpovedajú skutočnosti. Podľa svedeckých výpovedí Brazílčan prišiel o život v dôsledku zhluku náhod, ale aj nekompetentnosti mužov zákona. De Menezes síce naozaj býval v dome, ktorý sledoval Scotland Yard, ale inšpektor, ktorý ho mal odfotografovať, sa v kritickom okamžiku zdržiaval na záchode. "Musel som si odskočiť," uviedol policajt podľa dokumentov získaných jednou londýnskou televíznou stanicou. Súčasne vraj požiadal kolegu, aby ho zastúpil. Pravda, ten jeho žiadosť neposlúchol, a tak profil podozrivého už nikto neoveroval.
Scotland Yard napriek tomu na muža upozornil protiteroristickú jednotku. Brazílčan mal na sebe tenkú riflovú bundu a správal sa tak ako milióny iných cestujúcich. Na stanici si zo stojana bezstarostne vzal noviny, ktoré sú pre cestujúcich zadarmo, pokojne prešiel turniketom a bežať začal až v momente, keď začul blížiaci sa vlak. Keď už sedel vo vlaku, premohli ho štyria policajti. Jeden ho držal, druhý ho zastrelil ranami do hlavy.
Briti sú šokovaní -- nielen kvôli zjavne nesprávnemu postupu polície, ale aj kvôli tomu, že skutočnú pravdu o udalosti sa úrady snažili tajiť celé týždne. Zatiaľ ešte nikto nevyslovil požiadavku, aby Ian Blair z funkcie odstúpil. I vláda zaujala zdržanlivý postoj, vraj treba ešte vyčkať, kým bude spomínaná správa k dispozícii oficiálne. Lenže ak sú závery vyšetrovacej komisie pravdivé, nebude možné, aby za túto chybu nikto nepykal. A zostávajú aj nástojčivé otázky. Nepovedal jeden z teroristov, že atentát deň predtým nechceli spáchať, len vyvolať strach? A mali v plecniakoch naozaj výbušniny, ako tvrdil Blair...? Isté je, že dôveryhodnosť londýnskej polície je ťažko otrasená. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 12:24