Reuters
StoryEditor

Lukostrelec z Nórska konvertoval na islam. Ľudia utekali o život, opisuje útok svedkyňa

14.10.2021, 12:56
Autor:
khkh
Tridsaťsedemročný útočník je polícii dobre známy, jeho meno však zatiaľ médiá neuvádzajú. Po matke je dánskym občanom a po otcovi nórskym.

Muž, ktorý v stredu útočil v nórskom Kongsbergu neďaleko Osla, bol polícii dobre známy. Pred nedávnom konvertoval na islam a úrady vedeli o jeho možnej radikalizácii. Jeho totožnosť zatiaľ polícia neuviedla, ale vie sa, že po matke je Dán a po otcovi Nór. Dlhodobo žil v meste, kde sa potom rozhodol vraždiť. Motív zatiaľ nie je jasný. Svedkyňa opisuje, že zvestiam o mužovi s lukom a šípmi neverila.

"Keď som sa vrátila domov, zamkla som dvere," rozpráva Kari Smebyová. V čase útoku bola pri obchode Coop. Teda pri jednom z miest, ktoré si útočník vybral pre svoj zbesilý čin. Žena stredajší večer opisuje ako "neskutočný a hrozný". "Bála som sa," pokračuje.

Na začiatku pritom neverila tomu, čo sa dozvedela. Náhodný okoloidúci jej povedal, že okolo behá "niekto s lukom a šípom". "Znelo to úplne šialene. Predstavila som si nejakú hru. Ale tá to nebola," hovorí pre stanicu NRK s tým, že sa v tej chvíli ďalej rozcvičovala na svoj obvyklý beh.

V obchode si všimla len alarm a potom políciu. Až vo chvíli, keď uvidela aj policajný vrtuľník a veľa modrých svetiel, jej došla vážnosť situácie. Utiekla preto domov.

Ozval sa smrteľný výkrik

Ďalšia svedkyňa stanici TV2 povedala, že videla utekajúcich ľudí a ženu, ktorá sa snažila skryť. "Zbadala som muža stojaceho v rohu so šípmi v tulci na ramene a lukom v ruke. Ľudia utekali o život. Medzi nimi aj žena, ktorá držala za ruku dieťa," dodala.

Vedenie nórskej polície v reakcii na útok začalo urýchlene všetkým strážcom zákona vydávať zbrane, pretože väčšina policajtov slúži v tejto severskej krajine neozbrojených, píše agentúra AFP. "Myslel som, že je to vojna. Bolo to tak intenzívne. Polícia sa však zdala veľmi výkonná a organizovaná," povedal pre NRK svedok Thomas Nilsen.

​Polícia podľa neho bola vonku v obrovskom počte, ťažko ozbrojená a s prilbami na hlavách. Opísal, že najprv ho zarazil mohutný hluk. "Potom som počul krik, aký som ešte nikdy nepočul. Bol to prenikavý výkrik, ktorý ma zasiahol pri srdci. Nikdy na to nezabudnem. Vnímal som to ako smrteľný výkrik," opisuje. Neskôr o svojom zážitku napísal kamarátovi: "Máme tu Kábul."

V minulosti sa vyhrážal príbuzným

Tridsaťsedemročný útočník je polícii dobre známy, jeho meno však zatiaľ médiá neuvádzajú. Po matke je dánskym občanom a po otcovi nórskym. Dlhodobo muž žije v Kongsbergu. Práve tam sa aj rozhodol vraždiť. Lukom a šípmi, ale aj nožom a ďalšími zbraňami zabil podľa posledných informácií päť ľudí a dvoch ďalších zranil.

Údajne sa liečil s bližšie nespresnenými zdravotnými problémami. V minulosti tiež konvertoval na islam a polícia o tom vedela. "Už skôr boli obavy z jeho možnej radikalizácie. Tieto obavy sú z roku 2020 aj z predchádzajúcej doby. Tento rok sme o ňom hlásenie nemali," vyhlásil policajný veliteľ Ole Bredrup Saeverud.

Podľa NRK bol vrah v minulosti už niekoľkokrát odsúdený. Vlani údajne tiež dostal polročný zákaz styku s dvomi príbuznými. A to potom, čo sa jednému z nich vyhrážal smrťou.

Polícia útočníka zhruba po pol hodine od prijatia prvých hlásení zadržala. Páchateľa, ktorý sa najprv snažil utiecť, zastavili až varovné výstrely. Následne sa priznal "k určitým faktom súvisiacim s prípadom", uviedla prokurátorka Ann Irén Svane Mathiassenová.

Obvinený je z vraždy

"Uvidíme, či oficiálne prizná vinu," dodala s tým, že lekári ešte musia posúdiť mužovu príčetnosť. Podľa svojho obhajcu podozrivý spolupracuje s policajtmi a všetko o svojom čine vraj ochotne vysvetľuje. Vo štvrtok by mal byť prevezený do väzby. Vyšetrovatelia, ktorí muža vypočúvali vyše troch hodín, zatiaľ nevylúčili teroristický motív.

Aktuálne je obvinený z vraždy. "Podľa informácií, ktoré teraz máme, všetko spáchal sám," uviedol policajný veliteľ Øyvind Aas. Obeťami sú štyri ženy a jeden muž vo veku medzi päťdesiat až sedemdesiat rokov. Obaja preživší ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Pre Nórsko je to najhorší útok od roku 2011, kedy na ostrove Utöya zomrelo rukou krajne pravicového extrémistu Andersa Breivika 77 ľudí. Nórska kráľovská rodina už zraneným a pozostalým po obetiach štvrtkového útoku vyjadrila svoju sústrasť.

"Sme zdesení tragickými udalosťami minulej noci v Kongsbergu. Súcitíme s príbuznými a ranenými v ich zármutku a zúfalstve. Myslíme na všetkých dotknutých v Kongsbergu, ktorí pocítili, že sa z ich bezpečného okolia zrazu stalo nebezpečné miesto," napísal kráľ Harald V. v liste starostovi mesta. "Nórsko je malá krajina. Kongsberg je teraz zasiahnutý rovnako tvrdo ako celá spoločnosť a zvyšok národa stojí pri vás," odkazuje kráľ.

01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 05 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:40