StoryEditor

Je to urážka českého národa, vyhlásil pohoršený Zeman. Medvedev text odmietol

22.11.2017, 08:56
Autor:
ČTKČTK
Českého prezidenta pohoršilo, že text vyšiel v čase jeho pobytu v Rusku.

Český prezident Miloš Zeman označil článok na ruskom armádnom webe za čin "novinárskeho šialenca s vytretým mozgom". Od článku sa po výzve Zemana popoludní dištancoval ruský premiér Dmitrij Medvedev. Web ruskej armádnej televízie Zvezda v utorok napísal, že Československo by malo byť vďačné za sovietsku inváziu v roku 1968.

Článok neodráža oficiálne ruské stanovisko

Ruské vedenie podľa Medvedeva do práce novinárov nezasahuje. Článok neodráža oficiálne ruské stanovisko vyjadrené už v roku 1993, ktoré v roku 2006 potvrdil prezident Vladimir Putin. Text "nezlepšil atmosféru návštevy českej delegácie" a nezodpovedá ruskému stanovisku, povedal Medvedev. K psychickému stavu autora článku sa nemieni vyjadrovať.

Článok ruského publicistu je podľa Zemana urážkou českého národa. Českého prezidenta pohoršilo, že text vyšiel v čase jeho pobytu v Rusku. Zeman dúfa, že ruské vedenie článok "jasne odmietne". Medvedev na stretnutí so Zemanom vyhlásil, že článok o roku 1968 je osobným názorom autora a neodráža ruské stanovisko.

Autorom kritizovaného textu je Leonid Maslovskij. Okrem iného v ňom uvádza, že "vstup vojsk do Československa (v roku 1968) nedovolil Západu uskutočniť štátny prevrat podľa technológie uskutočnenej za ,zamatových' revolúcií a zachoval na viac ako dvadsať rokov život v mieri za súhlasu všetkých národov Varšavskej zmluvy."

​Maslovského sprevádza na ruskom internete povesť publicistu, ktorý sa snaží rehabilitovať sovietske zriadenie. Web Zvezda v reakcii uviedol, že ide o osobné názory autora, ktoré nemožno stotožňovať s názormi redakcie. Text redakcia zo stránok zmazala, pôvodne bol dostupný na tomto odkaze.

Zeman však v stredajšom prejave uviedol, že článok Maslovského je zámernou provokáciou. Uviedol, že ak sa ruské vedenie nebude od textu dištancovať, pôjde o "vážne narušenie česko-ruských vzťahov". 

Výzvy k predčasnému ukončeniu návštevy, ktoré sa ozývajú z Prahy, prezident poslúchnuť nemieni. "Jeden novinársky blázon nemôže (česko-ruskú) spoluprácu narušiť," uviedol Zeman.

Reagovalo aj slovenské ministerstvo zahraničia
Slovenské ministerstvo zahraničných vecí dnes označilo Maslovksého text za nešťastný a hrubo prekrúcajúci dejiny. 

​"Ja som tie články videl, myslím, že ten nadpis je sám o sebe poburujúci. My nepochybne budeme vyžadovať reakciu a odôvodnenie z ruskej strany," povedal štátny tajomník ministerstva Lukáš Parízek novinárom.

Text ruského webu v utorok odsúdila celá rada českých politikov. "Podmienkou zlepšenia vzťahov medzi ČR a Ruskom je, aby ruské médiá spojené s vládnymi inštitúciami nezverejňovali stanoviská, ktoré sú hrubým prekrútením a dezinterpretáciou udalostí roka 1968 v ČSSR. Nechceme počúvať (čítať), že sme v roku 1968 čelili Západom organizovanému puču," zareagoval minister zahraničia ČR Lubomír Zaorálek.

​Vo vysielaní Rádia Impuls Zaorálek vyzval Zemana, aby proti článku osobne protestoval pri stretnutí s Medvedevom.

Český minister obrany Martin Stropnický slová ruského armádneho portálu tiež kategoricky odmietol. "Kategoricky odmietam hrubo lživé výroky ruského armádneho portálu o sovietskej "pomoci" Československu v r. 68 a nevkusnú dezinterpretáciu našej role v druhej svetovej vojne. Za obzvlášť poľutovaniahodné považujem, že k tomu dochádza pri návšteve našej hlavy štátu v RF," uviedol Stropnický.

Vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so sovietskou armádou obsadili v auguste 1968 Československo, aby násilím potlačili pokus liberálneho krídla komunistickej strany o reformu systému. Jednotky sovietskej armády z krajiny odišli až po páde komunizmu v roku 1989.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:55