StoryEditor

Sme úspešní. Aj keď sme mali štvorky

28.06.2013, 00:01
Autor:
(luc, gri)(luc, gri)
Vyzvali sme našich politikov a biznismenov, aby nám ukázali svoje vysvedčenia. Pozrite sa, kto bol aký žiak.

Slovenské deti dnes dostávajú vysvedčenia. My sme si zobrali na mušku našich politikov a biznismenov a pýtali sme sa na známky a na školu. A niektorí nám bez hanby ukázali štvorky a päťky.

                                Igor Matovič, zakladateľ strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti


Nešla mi slovenčina, veď som Trnavčan   

Tešili ma pochvaly od rodičov
Známky ma nemotivovali, skôr som sa tešil z  pochvál učiteľky, ocina či maminky.
Najhoršia známka: maximálne dvojka
Maximálne som mával dve dvojky, najčastejšie zo slovenčiny. To som však ako „echt“ Trnavčan s patričným prízvukom považoval skôr za vyznamenanie, ako hanbu.
Najobľúbenejší predmet: matematika
Najradšej som mal matiku a akékoľvek pokusy. Samozrejme s tým, že na strednej škole sa mi akosi mimovoľne tieto objekty záujmu vymenili za dvojnohé ľudské bytosti ženského pohlavia zo susedných lavíc (smiech).
Odmena za vysvedčenie: žiadne
Tešil som sa na vysvedčenie, ale najmä kvôli prázdninám, ktoré po nich nasledovali. Prázdniny boli pre mňa natoľko významné, že som dĺžku roka nepočítal na mesiace, ale na prázdniny, takže môj školský rok trval 5 prázdnin. Odmeny som nedostával a ani dnes ich nedávame dcére Rebeke, teda keď pochvalu nepočítam za odmenu.

 

 

Kliknite pre zväčšenie.


                                                          Ondrej Smolár, riaditeľ spoločnosti Soitron

 

 

Rodičia nás neodmeňovali. Učili sme sa pre seba

Moja priorita: dobrý výsledok bez námahy
Vždy mi záležalo na známkach a aj som vždy porovnával svoje výsledky s ostatnými. Na druhej strane, väčšinou som sa snažil dosiahnuť dobrý výsledok s čo najmenšou námahou a často na poslednú chvíľu.
Najhoršie známky: Výtvarná a hudobná výchova
Najhoršie známky som vždy mal z „umeleckých“ predmetov – výtvarnej výchovy, hudobnej výchovy. Nešla mi ani nemčina – ten jazyk mi nebol veľmi sympatický. A potom občianska výchova, tú som nemal rád. Výber predmetov, ktoré som mal rád, závisel úplne najviac od mojich učiteľov. Takže často to bol pestrý mix  humanitných aj prírodovedných predmetov.
Najviac som miloval: fyziku a chémiu
Pozitívnou výnimkou boli u mňa prírodné vedy, najmä fyzika, ale aj chémia a biológia (okrem botaniky). Tie ma bavili aj v prípade, keď učiteľ nebol ten pravý.
Vysvedčenie: bez odmien
Na vysvedčenie som sa v zásade tešil. Nespomínam si na žiadny pocit strachu. Bolo to už viac-menej formálne oznámenie o výsledkoch, ktoré sme dopredu vedeli. Odmena za vysvedčenie sa u nás nikdy „nenosila“, moji rodičia mali názor, že sa učíme pre seba.

Kliknite pre zväčšenie.

 

Dušan Čaplovič, minister školstva SR

Najlepšia vec zo školy? Polievka

Moja priorita: vedomosti, nie známky
Počas štúdií my vždy viac záležalo na vedomostiach, na tom, čo viem, ako na  samotných známkach.
Najobľúbenejší predmet: dejepis
Najradšej som mal dejepis, k dejinám som sa dostal cez náboženstvo. A tiež som obľuboval zemepis, ku ktorému som si vybudoval pozitívny vzťah cez zbieranie poštových známok.
Najlepšia vec na škole: polievka
Čo som mal na celej škole najradšej? Šošovicovú a paradajkovú polievku.
Odmena za vysvedčenie: prázdniny
Na vysvedčenie som sa veľmi tešil, lebo po jeho prevzatí sa začínali prázdniny. Cez leto som veľmi rád dovolenkoval s rodičmi, hlavne na horách a v kúpeľoch. Občas som však musel stráviť čas brigádou na záhrade alebo v drevárni.

 

 

                                                    Martin Krupa, spolumajiteľ spoločnosti Ui42

Prvú trojku som dostal až na výške

Najhoršia známka na vysvedčení: 1
Až po vysokú školu som bol jednotkár, škole a učeniu som na základnej a strednej veľa času nemusel venovať. Podmienky som mal ideálne: rodičia  boli učitelia, doma sme mali veľkú knižnicu a býval som vo vlastnej detskej izbe.
Prvá zlá známka: v 2. triede, z čítania
Na známkach mi záležalo, to, že nie sú to najdôležitejšie v živote, som si uvedomil až pri mojich troch školopovinných deťoch. A trvalo mi to veru zopár rokov. Ja sám som určite dostal aj štvorku aj päťku, no spomínam si na prvú zlú známku – dvojku v prvom ročníku, bola z čítania, v šlabikári bol text o sove. Poriadny stres zo zlej známky som zažil až  na vysokej škole, keď som v prvom semestri prvýkrát nedostal jednotku.
Na škole som mal najradšej: biológiu a kamarátov
Okrem biologického, chemického a kabinetu brannej výchovy som mal na škole ako takej najradšej kamarátov, keďže som jedináčik.
Najkrajšia odmena za vysvedčenie: kniha
Pamätám si prvú, volala sa Krása nevídaná, dostal som ju po prvom ročníku. Bola to zbierka rozprávok krajín Sovietskeho zväzu, hrubá veľká kniha. Tuším to preložila Mária Ďuríčková, sú to krásne rozprávky, knihu mám doteraz.



Kliknite pre zväčšenie.

 

                                                Radoslav Procházka, zakladateľ platformy Alfa

Mal som trojku z brannej výchovy. Pre Varšavskú zmluvu

Prvá zlá známka: trojka na gymnáziu
Kým som mal iba dobré známky, boli mi ľahostajné. Keď som zrazu ako prvák na gymnáziu dostal na vysvedčení trojku, začalo ma to mrzieť. Ale nespravodlivá trojka z ruštiny ma mrzela oveľa viac, ako spravodlivá z chémie (úsmev).
Najobľúbenejší predmet: jazyky a dejepis
Tie som mal rád na gymnáziu, na základnej škole ma bavila slovenčina a matematika. Človeku sa vždy viac darí v tom, čo ho naozaj baví.
Najhoršia známka na vysvedčení: trojka
A raz som ich mal fakt dosť: z chémie,  fyziky a z brannej výchovy, pretože som povedal, že Varšavská zmluva je Potemkinova dedina. Vysvedčení som sa nikdy nebál, rodičia ma za známky nikdy nehrešili. Ale ani nijak zvlášť neodmeňovali. U nás sa jednoducho vysvedčenie nikdy nijak zvlášť neriešilo.
Na škole som mal najradšej: futbal cez veľkú prestávku.
A kofolu po škole a medzitým všelijaké zakázané veci.

 

 

 

Kliknite pre zväčšenie.

 

                                                                    Roman Cerulík, majiteľ K CERO

26 pätiek za polrok. Takto som miloval ruštinu

Prvá známka na vysvedčení: trojka 
Ja som začal so školou trochu nešťastne, lebo ako prvák som dostal zápal pľúc a dlho som chýbal. A po tom, čo som na polroku dostal na vysvedčení trojku, zanevrel som na spravodlivosť a prestalo mi na známkach záležať. Vo vyšších ročníkoch sa k tomu pridalo aj určité rebelantstvo.
Najmenej obľúbený predmet: ruština
Tá ma naozaj nebavila, vo vyšších ročníkoch som ju vnímal ako nútený jazyk okupanta. Jeden rok som ju tak odignoroval, že som dostal za polrok 26 pätiek.
Najobľúbenejší predmet: zemepis a matematika
Matematika ma veľmi bavila, hoci som z nej nemal dobré známky. Problémom bolo, že k správnemu výsledku som obvykle došiel svojským postupom. Príklady som však zvykol vypočítať najrýchlejšie a učiteľ ma označoval za "hlavičku".
Najlepšie vysvedčenie: na strednej škole
Na krajčírsku učňovku som sa dostal zhodou náhod: nepodal som si na žiadnu školu včas prihlášku, tak ma "súdružka učiteľka" ako z núdze cnosť nasmerovala sem, čo bolo pre mňa prijateľnejšie ako ísť za baníka. K dobrým známkam mi dopomohlo i to, že som do triedy prišiel ako posledný, a zostávalo mi už len miesto pred katedrou.
Chtiac - nechtiac som musel učiteľov počúvať, a to mi stačilo. V tom čase som však už na sebe začínal pracovať. Zaujímavým momentom je, žehoci som sa neučil práve ukážkovo, dnes mám doma kopu kurióznych plakiet, vyznamenaní a titulov. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                      Kliknite pre zväčšenie.


                                         Ivan Štefunko, predseda Predstavenstva Neulogy


Na škole som mal najradšej zábavu a baby

Najobľúbenejší predmet: matematika
Išla mi najlepšie, lebo je logická a jednoznačná. A mali sme tiež výborného a vtipného učiteľa pána profesora Dzuriaka. Najhoršie mi išla nemčina, lebo som sa už v začiatkoch niekde stratil, a ledva som to doháňal.
Najhoršia známka na vysvedčení: dvojka
A to striedavo z nemčiny, chémie a fyziky. Mal som aj samé jednotky ku koncu gymnázia, keď som zistil, ako to všetko fičí. Teda od základnej školy som bol skôr priemerný študent a končil som ako čistý jednotkár. A ďakujem učiteľom, že ma tak od začiatku nezaškatuľkovali, lebo chuť získavať  vedomosti a cieľavedomosť sa môžu rozvíjať aj neskôr, ako v siedmich rokoch života.
Na škole som mal najradšej: zábavu, kamarátov  a „baby“
Jednoducho – mal som aj iné záujmy ako školu, čo mi umožnilo mať prehľad aj o iných stránkach života. Na gymnáziu som mal partiu samých jednotkárov, a ja som bol v pelotóne za nimi.
Najlepšia odmena za vysvedčenie: niekoľkotýždňový pokoj
Tešil som sa, že som mal po vysvedčení niekoľko týždňov pokoj od pravidelnosti školského roku. Nejaké odmeny som dostal, ale veľmi sa s tým nepreháňalo, lebo sestra bola vždy lepšia žiačka, a preto mali rodičia iný „benchmark“.

 

Kliknite pre zväčšenie.



Karolína Topolová, generálna riaditeľka AAA AUTO

Rituál pri vysvedčení? Zmrzlina 

Ja ako žiačka: „šprt“
Keď som chodila do školy, patrila som skôr do skupiny „šprtov“ a na známkach mi veľmi záležalo. Dokonca ma rodičia posielali von, aby som si od učenia na chvíľu oddýchla.
Najhoršia známka: dvojka z matematiky
Nemala som zlé známky. Občas sa v mojom prospechu objavila dvojka, tá bola z matematiky.
Najobľúbenejšie predmety: jazyky
Najradšej som mala humanitné predmety a jazyky, bavila ma angličtina, nemčina aj ruština.
Odmena za vysvedčenie: zmrzlina
Na vysvedčenie som sa tešila najmä pre začínajúce letné prázdniny. Odmenu som nikdy nedostávala, skôr sme išli vždy po vysvedčení celá rodina na zmrzlinu, bol to taký rituál pri ukončení školského roka.


 

 

                                                                      Richard Sulík, predseda strany SAS

Školu som nijako neprežíval, ani moji rodičia

Vzťah k známkam: nezáležalo mi na nich
Som prekvapený, že napríklad na vysvedčení z 3. triedy mám len jednotky a dvojky, pretože mi na známkach až tak nezáležalo. Nepatril som teda k typom, ktorí by niekam šplhali.
Najmilovanejšie predmety: matematika a fyzika
Najlepší som bol vždy z matematiky a fyziky, i keď práve na tomto vysvedčení mám z počtov dvojku (smiech). To som si asi musel zabudnúť priniesť na hodinu kružidlo alebo niečo podobné. A najviac mi nesadla chémia.
Najneobľúbenejšia vec: jednoznačne jedlo
Školu som vždy bral ako súčasť života, ktorej sa človek ťažko vyhne, a ako podmienku na ďalší kariérny rast v tých vyšších ročníkoch. Určite sa nedá povedať, že som sa každé ráno tešil do školy, ale nechodil som do nej ani s odporom. A ako asi všetci, neobľuboval som jedlo, bolo jedno, či som bol v škole na Slovensku alebo v Nemecku.
Odmena za vysvedčenie: napríklad bicykel
Keď som mal nejaké dobré vysvedčenie, tak som sa celkom tešil, lebo som mohol rodičov emocionálne vydierať – nech mi kúpia napríklad bicykel (smiech). Rodičia nikdy nerobili veľkú vedu zo známok, nikdy som ani nedostal bitku za horšie výsledky.

 

 

 

Daniel Lipšic, politik, zakladateľ a predseda Novej väčšiny

Raz sa mi ušla aj dvojka zo správania

Najobľúbenejší predmet: telesná výchova
Okrem nej som mal rád prírodné vedy: fyziku, chémiu a matematiku.
Najmenej obľúbený predmet: ruština
S ňou som sa natrápil. Mal som z nej aj sólo dvojku na maturitnom vysvedčení. A na základnej škole mi nešla hudobná.
Najhoršia známka na vysvedčení: dvojka
Najčastejšie som ju dostával z ruštiny. Takmer každý polrok sa mi ušlo aj riaditeľské pokarhanie a raz som na gymnáziu dostal aj dvojku zo správania. Pri 40. výročí Víťazného februára som povedal, že nemám čo oslavovať.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 00:48