Dizajnový koncept iPhone Flip FOTO: ConceptsiPhone
StoryEditor

Skladacích iPhonov sa možno nedočkáme. Museli by byť perfektné

05.06.2024, 07:30

Apple ako popredná firma na trhu s mobilnými zariadeniami zatiaľ nepredstavil žiaden produkt s ohybným displejom. Ak nebude jeho konštrukcia vyriešená, tak sa ho možno nedočkáme nikdy.

Samsung už ponúka piatu generáciu skladacích smartfónov. Rovnako tak rôzni výrobcovia z Číny uvádzajú jeden model za druhým, a to ako tí významní, tak už aj menšie značky. Apple ale zatiaľ žiaden takýto prístroj neuviedol. A možno vôbec neuvedie.

Ako reportuje Mark Gurman na stránkach Bloomberg, Apple je zatiaľ v raných fázach vývoja ohybných displejov. Žiaden model s ohybným displejom podľa jeho informácií v blízkej dobe v pláne nie je. Inžinierom z Applu totiž prekáža súčasná nedokonalosť skladacích displejov.

Estetický, ale aj funkčný problém

Apple vraj neuvedie na trh prístroj so skladacím displejom, kým nebude vyriešený problém s ohybom v stredovej časti displeja.

Konkurenčné výrobky sa stretávajú s výraznou ryhou v displeji, ktorá jednak nie je príliš estetická, ale tiež môže časom prispieť k poruchám či inak obmedzenej funkčnosti displeja. Každý skladací smartfón má kvôli ohýbaniu nastavený približný počet otvorení a zatvorení ohybnej konštrukcie, ktoré by mal displej a pánt zariadenia vydržať.

Americký výrobca je v tomto ohľade perfekcionista. Pokiaľ nebude technológia vylepšená, tak Apple taký prístroj na trh neuvedie. Gurman priamo píše, že pokiaľ tento technický problém nikto nedokáže vyriešiť, tak Apple tento koncept úplne zavrhne.

Nateraz ani iPhone, ani iPad

Podľa niektorých nepotvrdených únikov informácií mal pritom Apple v pláne uviesť iPhone či iPad s ohybným displejom v nasledujúcich rokoch. Gurman v súvislosti s ohybným displejom spomína tablet iPad. Ale nároky na technickú dokonalosť určite platia aj pre iPhone.

image

Dizajnový koncept iPhone Flip FOTO: Roy Gilsing Design

Zatiaľ teda iPhone ani iPad s ohybným displejom nie sú na programe dňa. Otázkou je, čo iné má Apple v pláne. Neustále drobné vylepšenia iPhonov a iPadov nebudú stačiť naveky. Modely s ohybným displejom by mohli byť významným krokom k revolučným zmenám funkčnosti.

01 - Modified: 2024-06-24 14:00:00 - Feat.: - Title: Vzhľad iPhonov čaká zmena. Budú tenšie a ľahšie 02 - Modified: 2024-06-21 22:13:51 - Feat.: - Title: K rozprávke pre deti pohodlnejšie? Napíše ju umelá inteligencia 03 - Modified: 2024-06-19 14:00:00 - Feat.: - Title: Nový tenký iPhone bude zásadným krokom. Zodpovedať tomu bude aj cena 04 - Modified: 2024-06-17 11:08:29 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia a dezinflácia vytlačili Wall Street na nové rekordy 05 - Modified: 2024-06-14 19:11:35 - Feat.: - Title: Apple a Meta budú v Únii obvinené podľa pravidiel o digitálnych trhoch. Ich moc má byť obmedzená
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. jún 2024 19:23