Do Európy prichádza chatbot Claude poháňaný generatívnou umelou inteligenciou spoločnosti Anthropic FOTO: Anthropic
StoryEditor

Do Európy konečne prichádza významný konkurent pre ChatGPT. Nový AI asistent nesie meno Claude

15.05.2024, 16:00

Už aj na Slovensku si budú môcť užívatelia vyskúšať generatívnu umelú inteligenciu vyvinutú startupom Anthropic, ktorá patrí popri tu dostupnom systéme od Googlu k najväčším vyzývateľom ChatGPT od OpenAI a naň naviazaného Copilota od Microsoftu.

Tento týždeň by sa dal označiť za týždeň noviniek v AI. V pondelok bola predstavená nová verzia jazykového modelu od OpenAI, v utorok dopoludnia prišlo oznámenie o príchode chatbota Claude do Európy a večer boli predstavené novinky v umelej inteligencii od Googlu.

Samotný systém Claude od spoločnosti Anthropic je podporovaný Googlom a Amazonom a už predtým bol v niekoľkých krajinách voľne dostupný online. Teraz je ale prvýkrát k dispozícii prostredníctvom webu a aplikácie pre telefóny iPhone v celej Európskej únii a tiež v niekoľkých európskych krajinách mimo EÚ, napríklad vo Švajčiarsku a na Islande. Firma predstavuje aj verziu pre podniky.

Podobne ako ChatGPT dokáže Claude pomocou umelej inteligencie formulovať vety na ľudskej úrovni a okrem iného zhŕňať obsah textov. Spoločnosť Anthropic vydala v marci aktuálnu generáciu Claude 3, ktorá podľa agentúry DPA v niektorých technických testoch prekonala veľký jazykový model GPT 4 od OpenAI.

Európski firemní zákazníci si budú môcť zaplatiť aj prístup k tarife Claude Team. Tá bude stáť bez DPH 28 eur.

image

Do Európy prichádza chatbot Claude poháňaný generatívnou umelou inteligenciou spoločnosti Anthropic FOTO: Anthropic

Anthropic upozornil, že Claude dokáže zhrnúť aj dlhé texty a odpovedať na otázky k nim. Spoluzakladateľ Jared Kaplan zdôraznil, že jeho softvér by tak mohol byť užitočný najmä pre právnych expertov a tiež v lekárskom a finančnom sektore.

Spoločnosť v súčasnosti neplánuje ukladať dáta v Európe, ale je otvorená tejto možnosti, pokiaľ si to zákazníci budú priať. Zároveň sú údaje zákazníkov vždy zašifrované, a preto sú prístupné iba im. Anthropicu sa tiež darí obmedzovať takzvané „halucinácie“, kedy softvér poskytuje falošné informácie, uviedol Kaplan.

01 - Modified: 2024-07-03 07:47:27 - Feat.: - Title: Emisie Googlu za posledných päť rokov vzrástli o polovicu, stojí za tým umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-06-29 11:42:28 - Feat.: - Title: Transplantácia geneticky upravených orgánov či širšie využívanie AI vo vede. Tieto technológie majú vyriešiť svetové problémy 03 - Modified: 2024-06-26 10:08:35 - Feat.: - Title: FOTO Ako by vyzerali postavy z Hunger Games podľa kníh? Hlavné postavy boli mladšie, väčšinu by si ani nespoznal 04 - Modified: 2024-06-25 15:56:50 - Feat.: - Title: Máte poslednú šancu, aby ste Facebooku a Instagramu zakázali použiť vaše údaje a fotky na trénovanie AI 05 - Modified: 2024-06-21 21:47:04 - Feat.: - Title: USA predstavili návrh pravidiel, ktoré zakazujú investície do AI v Číne
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. júl 2024 20:07