StoryEditor

Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast

11.04.2024, 15:17
Autor:
ČTKČTK

Nezávislé internetové prehliadače zažili v Európskej únii nárast počtu užívateľov počas prvého mesiaca od uvedenia zákonu o digitálnych trhoch do platnosti. Aloha Browser vzrástol o 250 percent, nárast zaznamenali aj spoločnosti Vivaldi, Brave, Ecosia, DuckDuckGo, či Opera.

Nezávislé internetové prehliadače zažili v Európskej únii nárast počtu užívateľov prvý mesiac po tom, ako nové právne predpisy prinútili firmy Google, Microsoft a Apple, aby užívateľom uľahčili prechod ku konkurencii. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje od šiestich spoločností.

Na začiatku marca vstúpil do platnosti rozsiahly zákon EÚ o digitálnych trhoch, ktorého cieľom je odstrániť nekalú konkurenciu. Ten núti veľké technologické firmy, aby užívateľom mobilných telefónov ponúkli možnosť vybrať si zo zoznamu dostupných webových prehliadačov prostredníctvom "výberovej obrazovky".

Prehliadače sú softvér, ktorý pomáha užívateľom pripojiť sa k internetu. Veľké technologické spoločnosti ako Apple a Google ich tradične ponúkajú bezplatne výmenou za sledovanie toho, ktoré internetové stránky spotrebitelia navštevujú, čo využívajú pri predaji reklamy. V mobilných zariadeniach so systémom Android je zvyčajne východiskovým prehliadačom Chrome a v iPhonoch Safari, čo z nich robí dominantné prehliadače na trhu.

Výrazný nárast nezávislých prehliadačov

Firma Aloha Browser so sídlom na Cypre uviedla, že v marci počet jej užívateľov vzrástol o 250 percent. Firma bola založená v roku 2016 a prezentuje sa ako alternatíva k prehliadačom vlastneným veľkými technologickými spoločnosťami so zameraním na ochranu súkromia.

Má v priemere desať miliónov užívateľov mesačne a zarába peniaze prostredníctvom predplatného, nie predajom reklamy a sledovaním užívateľov. "Predtým bola EÚ naším trhom číslo štyri, teraz je číslo dve," povedal v rozhovore generálny riaditeľ firmy Aloha Andrew Frost Moroz.

Nórska Vivaldi, nemecká Ecosia a americká Brave tiež zaznamenali po zavedení nového nariadenia nárast počtu užívateľov. Podobne sa vyjadrujú americká DuckDuckGo, ktorá má zhruba 100 miliónov užívateľov, a jej väčší nórsky konkurent Opera.

"V EÚ teraz zaznamenávame rekordný počet užívateľov," uviedol viceprezident spoločnosti Opera Ján Standal. Po celom svete má Opera viac ako 324 miliónov užívateľov.

image

Prehliadač Opera. FOTO: Opera

Podľa nových pravidiel EÚ sú výrobcovia mobilného softvéru pri nastavovaní telefónu povinní zobraziť obrazovku s možnosťou voľby, kde si užívatelia môžu vybrať prehliadač, vyhľadávač a virtuálneho asistenta. Predtým technologické firmy ako Apple a Google vkladali do telefónov východiskové nastavenie, ktoré zahŕňalo ich preferované služby, ako hlasovú asistentku Siri pre iPhony. Zmena týchto nastavení si vyžadovala komplikovanejší proces.

Zmeny pre veľkých hráčov

Apple teraz ukazuje na obrazovke výberu pre každú z 27 krajín EÚ okrem Safari až 11 prehliadačov a ich zoznam bude pre každú krajinu raz ročne aktualizovať. Zatiaľ čo DuckDuckGo a Opera sú v zozname Applu ponúkané vo všetkých krajinách, Aloha je v 26 krajinách, Ecosia v 13 a Vivaldi v ôsmich krajinách.

Google v súčasnosti ponúka výber prehliadača pri prístrojoch, ktoré sám vyrába. Dodal, že nové zariadenia s jeho operačným systémom Android vyrobené inými spoločnosťami budú zobrazovať obrazovku s výberom v najbližších mesiacoch. Hovorca Googlu dodal, že firma zatiaľ nemá k dispozícii údaje o obrazovkách výberu, ktoré by mohla zdieľať.

Prevádzkovatelia prehliadačov ale tiež kritizujú Apple a Google za spôsob zavádzania nových funkcií, ktorý je podľa nich pomalý a neprehľadný a spomaľuje presun mobilných užívateľov k novým možnostiam výberu prehliadača. Spoločnosť Mozilla, ktorá vlastní prehliadač Firefox, odhaduje, že iba 19 percent užívateľov iPhonov v regióne dostalo aktualizáciu v rámci zavádzania.

image

Mozilla Firefox pre mobilné zariadenia. FOTO: Mozilla

V iPhonoch sa používateľom zobrazí obrazovka s výberom iba po kliknutí na Safari a potom sa užívateľom zobrazí zoznam prehliadačov bez ďalších informácií, uviedol generálny riaditeľ Vivaldi Jon Stephenson von Tetzchner. "Proces je jednoducho tak spletitý, že je pre užívateľov najjednoduchšie vybrať Safari alebo prípadne nejaké iné známe meno," povedal.

01 - Modified: 2024-04-30 09:09:35 - Feat.: - Title: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne, vyhlásil Michel 02 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 03 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 04 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 05 - Modified: 2024-04-29 11:01:49 - Feat.: - Title: Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Únie v apríli mierne klesla, očakáva sa pokles zamestnanosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 11:26