Samsung Exynos FOTO: Samsung
StoryEditor

Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné

10.04.2024, 16:00

Samsung je jedným z najväčších výrobcov nielen smartfónov, ale aj rôznych komponentov pre chytré telefóny. Aj keď v súčasnej dobe niektoré jeho súčiastky za konkurenciou zastávajú, dá im možno viac priestoru.

Samsung je gigantický výrobca rôznych súčiastok pre smartfóny, takže dokáže vyrobiť chytré telefóny takmer z vlastných zdrojov. Preto je zatiaľ celkom nelogické, že sa vo svojich modeloch spolieha na výrobky iných firiem.

To sa možno zmení. Informuje o tom na sieti X dobre informovaný juhokórejský únikár Connor. Podľa neho má Samsung staviť na svoje súčiastky v budúcnosti ešte viac a stať sa tak viac sebestačným. Znamená to tiež, že mu zostane viac peňazí vo vlastnom vrecku.

Konkrétne ide o vlastné procesory Exynos pri vrcholnom rade klasických smartfónov radu Galaxy S. U nich zatiaľ Samsung zatiaľ používal ako svoje procesory, tak procesory Snapdragon od spoločnosti Qualcomm. Treba dodať, že v niektorých prípadoch bežala výroba konkurenčných čipov v továrňach Samsungu.

V špičkových modeloch, ale aj v zariadeniach pre každého

V budúcom rade Galaxy S25 sa to má zmeniť a všetky modely tohto radu majú používať vlastné procesory Exynos. A to aj pri modeli Ultra, ktorý patrí medzi to najlepšie na trhu so smartfónmi. Súčasný model S24 Ultra pritom používa čip od Qualcommu.

Procesory od Qualcommu majú používať iba skladacie modely radu Galaxy Z. To lacnejšie modely radu Galaxy A budú používať ako procesory Exynos z vlastnej dielne spoločnosti, tak lacnejšie procesory od spoločnosti MediaTek.

Pre Samsung môže byť použitie vlastných procesorov logickým krokom, kedy silné využívanie umelej inteligencie umožní vyrábať čipy priamo navrhnuté pre vlastné služby. Slabšie výkonnostné charakteristiky môžu nahradiť práve vysokou optimalizáciou.

Rozdiely medzi jednotlivými trhmi

Slabší výkon bol dlhodobo Achillovou pätou vlastných procesorov od Samsungu. Aspoň to tak vychádzalo z rôznych nezávislých testov aj pri priamom porovnaní rôznych verziách odlišne osadených rovnakých modelov.

Samsung zatiaľ ponúkal vlastné procesory pre totožné modely v Európe, zatiaľ čo v USA a na domácom trhu používal procesory Snapdragon. To platí aj pre stále horúce novinky radu Galaxy S24. Iba vrcholný model S24 Ultra dostal celosvetovo výhradne čip od Qualcommu. Avšak upravený. Honosí sa dodatkom Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

Samsung tak môže plošným nasadením svojich procesorov vo svojich modeloch prinútiť aj iných výrobcov, aby od neho čipsety nakupovali. To sa zatiaľ na rozdiel od iných súčiastok vo veľkom meradle nedeje.

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 21:48