StoryEditor

Na trh prichádza nová značka smartfónov Ľudské mobilné zariadenia. Je to koniec legendy?

07.02.2024, 16:00

To, čo sa upieklo už vlani v septembri, sa stáva skutočnosťou. Na trh prichádza nová značka smartfónov, ktorá sa definuje ako Human Mobile Devices, v preklade Ľudské mobilné zariadenia. Úplný nováčik to však nie je.

Vznik novej značky zrejme súvisí s tým, o čom sa hovorí práve od vlaňajšieho septembra. Ide o koniec smartfónov pod značkou Nokia, ktoré však s firmou Nokia veľa spoločného nemajú, primárne len licencovaný názov a logo.

Vyrába ich spoločnosť HMD Global a na trhu sa im v poslednej dobe príliš nedarí. Len nedávno sa na trh dostali novinky avizované vlani na jeseň a výber je veľmi obmedzený.

image

HMD tlačová snímka. FOTO: HMD

Podľa všetkého by HMD Global mala s produkciou inteligentných mobilov Nokia skončiť, ale obyčajné (tlačidlové) telefóny si zachovajú meno legendárnej firmy. Smartfóny nahradí vlastná značka prístrojov, zmeny budú postupné. HMD Global by prvé vlastné prístroje mala predstaviť už koncom februára na veľtrhu MWC v Barcelone a malo by ich byť dokonca šesť.

Telefóny Nokia z trhu hneď nezmiznú, minimálne sa budú dopredávať zásoby. Menej pravdepodobné je, že by sa ešte ukázala nejaká novinka. HMD Global upravil svoje webové stránky a vydal video, ktoré zmenu oznamuje. Lenže krátko na to vydal ďalšie video, kde sa prezentuje ako výrobca prístrojov Nokia, a to aj inteligentných telefónov, ktoré tiež naďalej na svojich stránkach prezentuje a uvádza: „… a tiež výrobca telefónov Nokia. To sme my.“

Popri smartfónoch by vo výrobnom programe mali byť aj tablety, bezdrôtové slúchadlá, a možno aj iné typy zariadení. Viac budeme vedieť na konci mesiaca.

Prístroje ponesú značku HMD, čo podľa firmy znamená Human Mobile Devices, v preklade Ľudské mobilné zariadenia. Zverejnené videá ale naznačujú, že na telefónoch bude len logo HMD. Firma sa prezentuje ako európsky výrobca, čo je čiastočne pravda – má továreň v Maďarsku, aj keď časť produkcie prebieha v Číne.

01 - Modified: 2024-04-23 05:30:00 - Feat.: - Title: Nudný telefón bojuje proti závislosti na smartfónoch pitím piva 02 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-03-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa návratu legendy? V máji sa zrejme vráti ikonická a kedysi prelomová Nokia 3210
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:38