Zvuk Truune 8 Eight poteší fantastickou dynamikou, je energický a precízne vykreslený vrátane priestoru nahrávky. FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz
StoryEditor

Slováci to vedia. Vyskúšali sme aktívne reprosústavy z kaktusu a zemiakov

29.11.2022, 00:01
  • Ako hrajú aktívne regálové reprosústavy „8 eight“ so vstavaným streamerom od slovenskej spoločnosti Truune Audio?
  • Zaujali veľmi premysleným technickým riešením, neopozeraným vzhľadom, a predovšetkým perfektným zvukom.
  • Prečítajte si dojmy redaktora magazínu iDnes.cz.

No dobre, je to trochu clickbait – z kaktusov, teda opuncie, je vyrobená koža, ktorou je predná a zadná stena reprosústavy potiahnutá a zemiakový škrob je základnou surovinou, z ktorej boli utkané krytky reproduktorov, píše portál iDnes.cz.

Podľa výrobcu ide o snahu o k prírode šetrnú produkciu. Musím sa priznať, že pri takejto luxusnej elektronike, ktorá ma bude tešiť napríklad pätnásť dvadsať rokov, je mi trochu jedno, či poťah ozvučnice pôvodne bučal, mečal alebo v ňom prebiehala fotosyntéza. Ale je to pekný detail.

Čo je však z hľadiska dlhodobej prevádzky zaujímavejšie, že okrem frekvenčných výhybiek, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti reproduktorov vo vnútri ozvučnice, je všetka elektronika v kovovom koši v spodnej časti hlavnej reprosústavy. Je ľahko demontovateľný, a ponúka tak perfektný servisný prístup ako pre prípadnú opravu, tak teoretický budúci upgrade.

image

Zapustené krycie sieťky držia magneticky a dostanete k nim prípravok na výmenu. FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Peknou drobnosťou sú výmenné krycie sieťky reproduktorov, ktoré sú v ponuke v širokom spektre farebných podvedení, a vy si ich môžete kúpiť viac a priebežne upravovať vzhľad sústav, aby vám napríklad vizuálne nezovšedneli.

Čo vedia a ako fungujú

Sú to aktívne reprosústavy so vstavaným wi-fi streamerom a Bluetooth prijímačom, čo znamená, že na prehrávanie muziky zo streamovacích služieb k nim okrem smartfónu či tabletu pre ovládanie nič ďalšie nepotrebujete. Na hlavnej reprosústave sú pripravené aj digitálne vstupy vo forme dvoch optických a jedného elektrického a je tu i jeden analógový stereofónny vstup. Môžete tak pripojiť napríklad televízor, CD prehrávač a gramofón – s RIAA predzosilňovačom.

image

Prípojné miesta na hlavnej reprosústave. Do USB portu môžete pripojiť pamäť s hudobnými súbormi, ktoré potom púšťate z aplikácie v telefóne (ale potom cez telefón neputujú). Starklink bude v budúcnosti slúžiť na pripojenie aktívneho subwoofera, zatiaľ je vo vývoji. FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Sústavy sa vedia zapnúť pri príchode signálu na vstup, takže keď spustíte hudbu napríklad z CD prehrávača, samy sa zapnú a platí to aj o wi-fi a Bluetooth, čo je milé.

Vstupy prepínate tlačidlom vo forme dotykovej plôšky na sklenenej ploche, čiže na vrchnej strane hlavnej sústavy. Tiež to však môžete vykonať na diaľkovom ovládači. Z oboch riadite aj hlasitosť, z horného panelu aj všetky nastavenia reprosústav v menu prístroja. Vybrať si napríklad môžete, či majú po zapnutí hrať nejakú definovanú, alebo naposledy zvolenú hlasitosť a ktorý vstup má byť po zapnutí zvolený.

Napriek tomu, že grafickým používateľským rozhraním je iba dvojriadkový alfanumerický displej na vrchnej stene, je obsluha bezproblémová a logicky usporiadaná. 

image

Displej a ovládacie prvky na hlavnej reprosústave. Či bude v úlohe pravého alebo ľavého kanála, si vyberiete v menu. FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Streamovacia časť je založená na streamovacej platforme LinkPlay, do telefónu je potrebné nainštalovať si aplikáciu Legacy Player, predtým známu ako Muzo. Tá má v Google Play dosť hrôzostrašné hodnotenie, ale v súčasnej podobe taká hrozná nie je. Na jednotlivé muchy upozorníme neskôr.

Po inštalácii si stačí pridať v sieti dostupné kompatibilné zariadenia, pričom v tej našej boli len Truune 8, a tak sme multiroom nevyskúšali. Následne už len nastavíte svoje s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-26 23:44:50 - Feat.: 1 - Title: Veľmi slušná muzika za primerané peniaze. Otestovali sme smart hodinky strednej triedy 02 - Modified: 2022-11-28 10:27:00 - Feat.: 1 - Title: Takto má vraj vyzerať nový štandard skladacích telefónov. Prémiový mobil bude dostupný aj u nás 03 - Modified: 2022-11-26 08:45:40 - Feat.: 1 - Title: Najlepší pomer ceny a výkonu do 300 eur? Neprehliadnite tieto tipy na smartfóny 04 - Modified: 2022-11-23 23:01:00 - Feat.: 1 - Title: Po týchto telefónoch Slováci siahali najčastejšie. Operátori sa podelili so štatistikami za uplynulý mesiac 05 - Modified: 2022-11-18 09:29:52 - Feat.: 1 - Title: Tomuto hovoríme medzigeneračná zmena. Výrobca ukázal, že mu na novinke naozaj záleží 06 - Modified: 2022-11-16 14:23:44 - Feat.: 1 - Title: Čo si pre nás prichystali operátori? Pozrite si prehľad ich vianočných ponúk
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 03 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 04 - Modified: 2024-04-04 09:18:48 - Feat.: - Title: Mali by ste radšej prísť o vodičák? Tento kvíz preverí, či nie ste hrozbou cestnej premávky 05 - Modified: 2024-04-03 12:00:00 - Feat.: - Title: Suzuki mieri tam, odkiaľ ostatní odišli. Nový Swift je moderné auto zo starej školy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:35