StoryEditor

Novinky IT biznisu. Stručne a čerstvo

27.02.2013, 23:00
Autor:
fnkfnk

O2 na slovenskom trhu ďalej rastie

Spoločnosť Telefónica Slovakia dosiahla v roku 2012 výnosy vo výške 192,2 milióna eur. To je v porovnaní s rokom 2011 viac o 22,1 percenta. Zvýšil sa jej aj počet aktívnych zákazníkov, ku koncu minulého roka ich bolo 1,354 milióna, čo je medziročne o 16,3 percenta viac. Vyplýva to z informácií, ktoré včera zverejnilo O2.
Za nárastom bol takmer tretinový (32,4 percenta) medziročný nárast zákazníkov fakturovaných služieb na vyše 659-tisíc, zatiaľ čo počet zákazníkov predplatených služieb vzrástol medziročne o 4,3 percenta na 694,9 tisíca. Podiel zákazníkov fakturovaných služieb na celkovej zákazníckej báze spoločnosti stúpol medziročne o 5,9 percentuálneho bodu na 48,7 percenta.
Výnosy O2 v poslednom kvartáli roka 2012 predstavovali 50,7 milióna eur, čo bolo medziročne viac o 14,7 percenta. O2 zároveň dosiahol v poslednom kvartáli roku 2012 kladný prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA), ktorý oproti vlaňajšku vzrástol o vyše 58 percent.

Gfk: Trh s IT tovarom na Slovensku výrazne klesá

V poslednom štvrťroku 2012 poklesol medziročne trh s technickým spotrebným tovarom o viac ako osem percent. Najhorší vývoj je v spotrebnej elektronike a tiež v informačných technológiách, ukázal prieskum Gfk. Sektory veľkých a malých domácich spotrebičov sú relatívne stabilné. Jediné sektory, ktoré zaznamenali nárast, sú foto a kancelárska technika.
V sektore Telco bol v období október až december 2012 vyprodukovaný obrat okolo 45 miliónov eur, čo je o pokles o viac ako šesť percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku.
Posledný kvartál roku 2012 nezaznamenal zmenu trendu v sektore spotrebnej elektroniky a naďalej pokračoval v dvojciferných medziročných poklesoch. Žiadna kategória v rámci spotrebnej elektroniky nevykazuje medziročný hodnotový nárast.

Na Mobile Awards 2013 bodoval Samsung

Prestížny mobilný veľtrh v Barcelone sa spája aj s vyhlásením cien Global Mobile Award. Zoznam kategórií, produktov či výrobcov, ktorí dostávajú ocenenia, je mimoriadne dlhý, vyberáme teda aspoň niekoľko z nich:
Najlepšou mobilnou aplikáciou je Facebook, najlepším smartfónom Samsung Galaxy S3, výrobcom roka Samsung a najlepším tabletom Google Nexus 7 od Asusu.
Populárny smartfón Galaxy S3 teda porazil iPhone od Applu, HTC Droid DNA či Nokiu Lumiu 920. Sklamanie to môže byť najmä pre Apple, prestížnu cenu mu totiž Samsung „vyfúkol“ aj vlani, s telefónom S2.

Pentagon otvorí dvere Applu a Googlu

Americké ministerstvo obrany otvorí svoje siete aj pre prístroje od Applu či Googlu. V Pentagone je totiž dlhodobo – vďaka vysokej bezpečnosti – povolené používať iba telefóny BlackBerry. Ten v súčasnosti ako firemný mobil používa 450-tisíc zamestnancov.
Akceptácia Applu či Androidu ako bezpečného systému zo strany Pentagonu by pre Blackberry mohlo znamenať ďalší úder pod pás – práve v čase, keď sa svoj katastrofálne padajúci podiel na trhu snaží zachrániť novým modelom BlackBerry 10.

Zdroj:
slashGear, bloomberg

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. jún 2024 20:11