StoryEditor

Nová zbraň hackerov? Možno obľúbené QR kódy

09.07.2012, 00:00
Autor:
stl, apnstl, apn
Odborníci odporúčajú neskenovať bezhlavo kódy odvšadiaľ. Nie všetky vraj musia byť bezpečné.

Určite sa zhodneme, že QR kódy sú hitom posledných rokov. K ich rozmachu prispieva aj čoraz väčšia dostupnosť takzvaných inteligentných telefónov, ktoré vďaka aplikácii umožňujú ich jednoducho naskenovať a dostať sa tak pohodlne k informáciám.

QR kódy sa tešia veľkej obľube a vďaka ich praktickosti ich nájdete pomaly všade - v časopisoch, na obaloch nápojov či na plagátoch upozorňujúcich na rôzne akcie. Používajú ich však aj rôzne spoločnosti napríklad na informovanie o novinkách. Zatiaľ čo marketingoví špecialisti ich ospevujú, IT experti trochu schladzujú nadšenie. Podľa odborníkov totiž predstavujú ideálnu platformu pre hackerov. Je vraj len otázkou času, kedy ich budú schopní pozmeniť tak, že namiesto informácií si do počítača zanesiete nepríjemný vírus, prípadne vás takýto kód presmeruje na neželanú stránku, v horšom prípade cezeň získajú prístup k vašim osobným informáciách a údajom.

Odporúčajú preto bezhlavo neskenovať všetky QR kódy, na ktoré narazíte. Podozrivé by vám mali byť hlavne kódy voľne nalepené napríklad niekde na ulici, na budove alebo trebárs v MHD. Mno­hé ap­li­ká­cie tiež napríklad zob­ra­zia ob­sah kó­du ešte predtým, ako vy­ko­na­jú kon­krét­nu ak­ciu. Mô­že­te si tak ove­riť, kam vás chce kód pres­me­ro­vať.

Zdroj: news.cnet.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 04:37