StoryEditor

Dynamika budovania sietí WiFi

17.11.2003, 23:00
Na základe vykonaného prieskumu analytická spoločnosť ABI v septembri 2003 ohlásila celkové medziročné tempo nárastu prístupových miest sietí WiFi o 1 milión miest s výhľadom až do roku 2008. Spoločnosť ABI uviedla niekoľko skutočností, o ktoré sa opierajú uvedené predpoklady: * zvýšený záujem verejnosti o služby WiFi, * záujem maloobchodných kruhov o poskytovanie týchto služieb, * nižšie ceny za hardvérové prostriedky prístupových miest, * všeobecná akceptácia technologických noriem.

ROZŠIROVANIE HRANÍC
Podobne ako základňové stanice v bunkových telefónnych sieťach, prístupové miesta sú určené na rozširovanie hraníc jednotlivých verejných prístupových miest, najmä na niektorých verejných miestach s viacnásobným prístupom. Pre technológiu WiFi sa predpokladá nárast rozvoja do roku 2008 s celkovým medziročným nárastom 50 %. Ako sa vyjadril analytik firmy ABI Ed Rerisi, smerovanie k týmto hodnotám bude prudko narastať. Firma predpokladá, že vrchol nárastu rozvoja prístupových miest sa dosiahne v roku 2005, s celkovým medziročným nárastom 132 %. V roku 2006 firma ABI očakáva pokles celkového medziročného nárastu pod 80 % skôr, ako nastane prudký pokles spôsobený úplným nasýtením trhu. V roku 2008 by sa mal celkový medziročný nárast nových prístupových miest priblížiť k hodnote 12 percent.

PRELOM NA TRHU
Ako vyhlásil Ed Rerisi: "Rok 2004 je rokom, kedy všetci, ktorí sa budú chcieť dostať na trh, sa na ňom budú aj nachádzať." Celkový medziročný nárast sa bude regulovať požiadavkami zákazníkov na prijatie tejto technológie, ďalej jeho podpora bude závisieť na vybavení väčšiny prenosných a ručných počítačov komunikačnými prostriedkami na funkcie WiFi. Pravdepodobné lokality pre umiestnenie nových prístupových miest sa budú nachádzať u záujemcov o služby WiFi: v hoteloch, na letiskách, v reštauráciách a iných verejných a s cestovaním súvisiacich miest. Na základe rozšírenia prístupových miest prevádzkovatelia sietí obecne prijali koncepciu WiFi, pokračuje len zaostávanie rozvoja maloobchodného predaja s platbami za použitie, ale narastá počet nových inštalácií WiFi v domácnostiach. Na základe vývoja počtu zákazníkov v maloobchode a domácnostiach bude narastať záujem prevádzkovateľov na poskytovaní prístupových miest na území spoločností. Rerisi je opatrnejší v predpovedi, či prijatie WiFi podnikmi dosiahne po roku 2004 stúpajúcu tendenciu.

PRÍLEŽITOSŤ NA PODNIKANIE
Na základe uvedeného celoročného medziročného nárastu existuje najväčšia príležitosť na podnikanie pre výrobcov a dodávateľov prístupových miest. Firma ABI vidí veľký prirodzený potenciál pre prevádzkovateľov mobilných a iných sietí na to, aby sa zapojili a profitovali z prevádzkovania širokopásmových verejných prístupových miest. "Prevádzkovatelia môžu mať úžitok z ponúk pre zákazníkov, ktorí sa zaujímajú o služby WiFi, najmä zo služieb s intenzívnejším prenosom dát, ako aj z ponúknutého balíka výhod a obsahu," konštatoval Rerisi.
Ako možný kameň úrazu pre priemysel bola vyhodnotená vzájomná spolupráca medzi poskytovateľmi verejných prístupových miest, nedôveru prejavujú najmä spoločnosti s pracovníkmi vybavenými mobilnými zariadeniami s vlastnosťami WiFi. "Spoločnosti váhajú vybaviť svojich zamestnancov zariadeniami WiFi, ak sa vyskytuje potreba zabezpečiť spoľahlivý roaming medzi niekoľkými rozličnými dodávateľmi služieb," povedal Rerisi. "Zákazníci sú navyše nedôverčiví k veľkému počtu prevádzkovateľov ponúkajúcich prístup len do obmedzenej siete WiFi." Na záver analytik konštatuje, že prevádzkovatelia sietí WiFi by sa mali počas nasledujúcich troch rokov zamerať predovšetkým na návrh spoľahlivej roamingovej stratégie ešte skôr, ako sa počet prístupových miest rozrastie a trh dostatočne vyzrie.
(kov)
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. júl 2024 10:07