StoryEditor

Cesta do hlbín miliardárovej duše

19.06.2014, 00:00
Editoriál šéfredaktora Petra Vavra v magazíne prečo nie?!. Júnové číslo nájdete dnes vložené v HN.

Skutoční miliardári sú na Slovensku tabu. Po prvé, pretože ich je pomerne málo, po druhé preto, že na verejnosti vystupujú ešte v menšom počte.

A tak sa prirodzene stali súčasťou národnej mytológie, ktorá si ich spojila so zbohatlíkmi z polovice 90. rokov, ktorí vyrástli z prostredia vekslákov, divokej kupónky či privatizácie veľkých podnikov v réžii HZDS. Za veľkým majetkom tak museli stáť veľké a špinavé kšefty, za ešte väčším majetkom museli stáť ešte väčšie a špinavšie kšefty.

Ak sa niekto pokúsil vystúpiť z tieňa prezumpcie viny, dostal rozhodujúci úder v kauze Gorila, ktorá spláchla v očiach verejnej mienky imidž všetkých veľkých podnikateľov do jednej klientelistickej stoky. Bez ohľadu na to, či vymysleli unikátny softvér, alebo iba v správnom čase nahradili skratku HZDS skratkou inej politickej strany.

V tom čase mlčali všetci: jedni sa báli, že sa vyfaulujú zo štátnych tendrov, druhí boli presvedčení, že svojím hlasom aj tak nič nezmenia, a tí tretí... že sa ich meno predsa len objaví v dodatočných spravodajských riportoch o bizarných stretnutiach v jednom byte. Kapitálotvorná vrstva na Slovensku jednoducho dočasne kapitulovala... na svoje vlastné meno.

Niečo sa však predsa len mení. Z exkluzívneho prieskumu o živote a postojoch našich dolárových milionárov v aktuálnom čísle prečo nie?! vyplýva, že najväčší problém vidia v korupcii (presnejšie, v eurofondoch) a v stave slovenskej justície. Inak povedané, prekáža im to, čo ich malo podľa národnej mytológie vystreliť do pozície najmajetnejších ľudí na Slovensku.
Jasné, o rovnakých problémoch hovoríme všetci dlhé roky, ale táto skupina ľudí bezprostredne narazila na to, že skorumpovaný politik, úradník alebo sudca im znemožňuje normálne podnikať, platiť dane, vymáhať dlhy a zamestnávať ľudí.

Narazili na svoj primárny záujem, na svoj vlastný biznis. A tým pádom na limity štátu, v ktorom žijú a podnikajú.
Preto prestávajú mlčať. Zatiaľ pod zárukou anonymity, ale aj to je na začiatok dobrá správa. Cesta do hlbín tabuizovanej duše slovenského miliardára sa práve začína...


Viac o živote slovenských dolárových millionárov nájdete v 52-stranovom lifestyle magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený v HN.


 

01 - Modified: 2006-06-29 16:30:12 - Feat.: 0 - Title: Depešáci prišli. Unavení a chladní
01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 03 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 04 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 05 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 19:01