Tina Turner. FOTO: Reuters
StoryEditor

Legendárna rock‘n‘rollová speváčka Tina Turner zomrela vo veku 83 rokov

24.05.2023, 20:50
24.05.2023, 22:56
Autor:
ČTKČTKrvrv

Napriek tomu, že speváčka nemala v živote na ružiach ustlané, dotiahla to až medzi najúspešnejšie rockové hviezdy všetkých čias. Osemnásobná držiteľka cien Grammy, ktorá predala cez 180 miliónov platní, svoju kariéru začínala na dvakrát.

Americko-švajčiarska speváčka s charakteristickým chraplavým hlasom Tina Turnerová dnes zomrela. S odvolaním sa na jej hovorkyňu to uviedla stanica Sky News. "Kráľovná rock‘n‘rollu zomrela dnes vo veku 83 rokov po dlhej chorobe vo svojom dome v Küsnachte pri Zürichu vo Švajčiarsku.

Svet s ňou stratil hudobnú legendu a vzor," cituje z vyhlásenia hovorca. Odchod legendy komentovali osobnosti zo sveta šoubiznisu aj Biely dom. Fanúšikovia pred jej domom zapaľujú sviečky.

S charakteristickým chrapľavým hlasom bola Turnerová súčasťou svetového rocku viac ako pol storočia. Jej kariéra, počas ktorej nevzbudzoval obdiv len jej hlas, ale aj dlhé nohy, však nebola zďaleka bez zádrhelov. Povestný elán a neskrotná povaha jej nakoniec pomohli dôjsť až na vrchol. Aj keď pred skoro 25 rokmi ohlásila koniec kariéry, v roku 2008 sa ešte vrátila a sršala energiou.

Inšpiratívna, vrúcna, vtipná a veľkorysá

"Tina bola jedinečnou a pozoruhodnou prírodnou silou so svojou odolnosťou, neuveriteľnou energiou a obrovským talentom," uviedol Roger Davies, ktorý bol 30 rokov jej manažérom. "Od prvého dňa, keď som ju v roku 1980 stretol, si absolútne verila, zatiaľ čo málokto iný jej v tom čase veril... Bude mi veľmi chýbať," dodal podľa BBC News Davies.

"Odchod mojej úžasnej priateľky Tiny Turnerovej ma veľmi zarmútil. Bola to naozaj nesmierne talentovaná umelkyňa a speváčka. Bola inšpiratívna, vrúcna, vtipná a veľkorysá. V mladosti mi veľmi pomohla a nikdy na ňu nezabudnem," napísal na Twitteri Mick Jagger a pripojil dve spoločné fotografie.

Americká speváčka Gloria Gaynorová, ktorá sa rovnako preslávila v 60. rokoch, podľa BBC News uviedla, že Turnerová "vydláždila cestu mnohým ženám v rockovej hudbe, čiernym i bielym". Poctu jej vzdali tiež modelka Naomi Campbellová, basketbalová legenda Magic Johnson a speváčky Kelly Rowlandová a Ciara.

Biely dom označil smrť Turnerovej za "veľkú stratu". "Bola ikonou, hudobnou ikonou, ktorá vo svojej kariére zažila mnoho skvelých okamihov," uviedla hovorkyňa amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová.

Svoju kariéru začínala dvakrát

Napriek tomu, že speváčka nemala v živote na ružiach ustlané, dotiahla to až medzi najúspešnejšie rockové hviezdy všetkých čias. Osemnásobná držiteľka cien Grammy, ktorá predala cez 180 miliónov platní, svoju kariéru začínala na dvakrát. Prvýkrát sa o ňu verejnosť dozvedela v roku 1960, keď so svojim budúcim manželom Ikom Turnerom prišli so songom A Fool in Love. Druhým začiatkom pre speváčku boli osemdesiate roky, kedy sa spamätali z rozvodu s agresívnym a na alkohole závislým mužom.

Prvý väčší úspech jej v roku 1971 priniesol hit Proud Mary, s ktorým bodovala v rebríčku amerických singlov Billboard Hot 100. Bol to zároveň aj najúspešnejší počin Ike&Tina Turner Revue, skupiny, s ktorou vtedy Tina s manželom vystupovala. Popularita speváčku priviedla aj k filmu. V sedemdesiatych rokoch sa objavila napríklad v snímkach Gimme Shelter (1970), Soul to Soul (1971), mihla sa aj vo filmovej verzii rockovej opery Tommy z roku 1975.

Stala sa jednou z najžiadanejších

Závratný úspech prišiel v roku 1984 s albumom Private Dancer. Počas nasledujúceho roka sa ho predalo desať miliónov kusov a speváčke vynieslo tri ceny Grammy. Turnerová vtedy zmenila imidž a štýlovo sa posunula od soulu a blues k popu, na jej pomyselnej ceste nahor už ale nič nestálo.

Stala sa jednou z najžiadanejších, jej koncerty priťahovali tisíce fanúšikov. V tomto období vzniklo aj množstvo ďalších hitov ako napríklad We Don‘t Need Another Hero (z filmu Mad Max, v ktorom si aj zahrala), Simply the Best či Typical Male. Do povedomia milovníkov Jamesa Bonda sa dostala s hitom Goldom Eye (1995), titulnou piesňou rovnomennej „bondovky“.

Na svoje konto si pripísala aj rekord v návštevnosti, keď na jej koncert v Riu de Janeiro v januári 1988 prišlo 182-tisíc divákov, do tej doby najväčší počet vôbec. Svojich fanúšikov legendárna hviezda nebavila len spevom, jej koncerty sú veľká show plná svetelných efektov, pyrotechniky a blyštivých kostýmov. V kulisách veľkolepých scén bola speváčka v odvážnych modeloch a na vysokých podpätkoch ako doma. Podľa mnohých svojim mladistvým elánom strčila do vrecka aj o generácie mladšie kolegyne.

Ako malá spievala gospely

Narodila sa ako Anna Mae Bullocková 26. novembra 1939 na farme Nutbush v americkom štáte Tennessee, neskôr svojmu rodisku vzdala hold jedným z jej prvých hitov Nutbush City Limits. Spevácku premiéru si odbila už v detstve, keď v kostolnom zbore spievala gospely.

Po rozvode rodičov ju vychovávala babička, v 16 rokoch potom odišla do mestečka St. Luis, kde v jednom z miestnych klubov stretla Ika Turnera, kapelníka rhytm & bluesovej kapely Kings of Rhytm. A práve Turner naštartoval jej spevácku dráhu, zároveň ju ale počas ich šestnásťročného manželstva priviedol svojim búrlivým životom a násilníckym správaním takmer až na dno.

Babkou sa nikdy necítila 

Podľa speváčky jej z osobnej krízy, ktorú sprevádzalo nielen pribrzdenie sólovej kariéry, ale aj množstvo dlhov, pomohla posilňovňa a budhizmus. Matka štyroch synov, dvoch vlastných a dvoch adoptovaných, žila zdravo a jej jedinou slabosťou bola vraj zmrzlina.

Zatiaľ poslednú štúdiovú platňu Twenty Four Seven natočila Turnerová v roku 1999 a o rok neskôr sa „definitívne“ rozlúčila so svojim publikom. K radosti fanúšikov ale neskôr názor zmenila a vyrazila na turné k päťdesiatročnému výročiu svojej kariéry. 

„Rocková babička“, ako znie asi jej najčastejšia prezývka, sa však babičkou vôbec necítila. „To číslo vôbec nič neznamená, jednoducho nič,“ hodnotila svoj vek, keď mala 70 rokov.

01 - Modified: 2023-07-28 12:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ako vyzerali hudobné legendy, keď mali 20 rokov? Niektorých možno ani nespoznáš 02 - Modified: 2023-05-25 12:47:33 - Feat.: - Title: Tina Turner, odvrátená strana slávy: Násilný manžel, smrť syna, rakovina a myšlienky na sebevraždu 03 - Modified: 2023-05-25 05:04:08 - Feat.: - Title: USA: Biely dom vyjadril smútok nad úmrtím speváčky Tiny Turnerovej 04 - Modified: 2020-08-20 08:19:18 - Feat.: - Title: Manžel ju týral a jej syn spáchal samovraždu. Život Tiny Turner je plný bolesti
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:46