Radana Rovena Štěpánková SNÍMKA: Jan Zátorský, MafraSNÍMKA: Jan Zátorský, Mafra
StoryEditor

Psychoterapeutka Radana Rovena Štěpánková: Vo vzťahu je najťažších prvých tridsať rokov

05.03.2023, 00:00
  • Ako zaručiť, aby z dlhoročného vzťahu nevyprchala láska? Ktoré tajnosti rozvracajú partnerstvo a čo sú to tekuté vzťahy mladej generácie?
  • Hoci Valentín je už za nami a mesiac lásky ešte v nedohľadne, o manželstve, ktoré v posledných rokoch prechádza krízou, je dobré hovoriť v akomkoľvek čase.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Ako sa počas vašej praxe zmenili témy, s ktorými za vami klienti najčastejšie chodia?

Niektoré veci sa nemenia, možno nevera patrí do života, nech sa nám to páči, alebo nie. Bola tu, je a pravdepodobne bude. V posledných rokoch však určite pribudlo tzv. tekutých vzťahov. Tento termín poľského sociológa Zygmunta Baumana vyjadruje zmenu vzťahovej stability. Vo vzťahoch je teraz oveľa častejšia vysoká fluentnosť, prietokovosť v štýle „nevyhovieš, mením ťa“. Páry spolu často žijú osem-desať rokov, nevezmú sa, nezaložia rodinu, takzvane sa prechodia a rozídu. A potom len veľmi ťažko hľadajú ďalšie pevné väzby. Klientky po tridsiatke, ktoré majú problémy nadviazať trvalý vzťah, hoci by si ho priali, nie sú výnimkou.

image

Kazateľ Daniel Pastirčák: To naše srandovné ego je len ilúzia

Je to dané tým, že máme s vyšším vekom vyššie nároky?

Hodnotenie „príliš vysoké nároky“ nemám veľa rada. Je nespokojnosť so vzťahom s mužom, ktorý sa ozve, len keď sa mu to práve hodí, vysoký nárok? Skôr tam chýba schopnosť nadviazania puta, pocit spolupatričnosti. Veľmi to súvisí s vekom. Po tridsiatke síce človek vie, kým je, má vyššie sebavedomie a sebahodnotu, takže už nejde do rizikovejších vzťahov, na druhej strane nám práve táto ostražitosť niekedy bráni, aby sa nejaký vzťah vôbec začal. Vzťahy nadviazané po tridsiatke bývajú všeobecne menej stabilné, odolné a vytrvalé ako tie, ktoré nadviažeme v ranej mladosti.

Čím to je?

V ranej mladosti a detstve máme inú psychoenergiu. Sme otvorenejší, putá vzniknuté predtým bývajú silnejšie. A to nielen partnerské, ale aj priateľské. Zatiaľ čo niektorých priateľov z detstva máme po celý život, v dospelosti kamarátov viac striedame. Neznamená to, že nemôžeme v štyridsiatich milovať zrelšou láskou ako v dvadsiatich, ale pravdou je, že páry, ktoré sa zoznámili v osemnástich, sa rozvádzajú s väčšími ťažkosťami ako tie vzniknuté po tridsiatke, a to sa doma koľkokrát pekne „handrkujú“. Možno ide s postupujúcim vekom vo vzťahu viac o lásku

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-13 09:26:29 - Feat.: 0 - Title: Chvála dobrovoľnej samoty: Prečo sa jej netreba vyhýbať a kedy je samota pozitívna vec? 02 - Modified: 2023-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akí sú dnešní mladí muži: Chlapi alebo padavky? 03 - Modified: 2022-05-14 15:55:00 - Feat.: 0 - Title: Luciferov efekt: Ako sa v nás rodí zlo? Je v každom človeku a šíri sa ako vírus
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:21