StoryEditor

Za rakovinu si môžeme sami, v drvivej väčšine prípadov jej možno predchádzať, hovorí popredný onkológ

28.02.2023, 18:00
  • „Nikotín je svojím spôsobom úžasná droga. Zároveň vás upokojuje a zvyšuje vašu bystrosť,“ hovorí elitný britský onkológ Peter Harper. Má to však mnohé „ale“.
  • Nadváha zas spôsobuje celú škálu rakovinových ochorení. Rakovinu prsníka u žien, prostaty u mužov, rakovinu pečene, žalúdka, žlčníka. 
  • Čo je teda horšie: byť tučný alebo fajčiť?
  • Prečítajte si poučný a inšpiratívny rozhovor, ktorý priniesol portál Lidovky.cz.

Keď sa povie elitný onkológ, človeku nutne nenapadne niekto s britkým zmyslom pre humor. Opak je však pravdou v prípade britského lekára Petra Harpera, ktorý operuje priamo oproti londýnskemu Big Benu, v nemocnici Guy’s and St Thomas’ s 800-ročnou tradíciou.

Práve sem počas covidu vládne Jaguare privážali premiéra Borisa Johnsona s „ťažkou dýchavičnosťou“. Peter Harper je Brit so všetkým, čo k tomu patrí. Prekypuje vtipom, literárnym prehľadom a náklonnosťou ku všetkým formám šibalstva. A neodpustí si ani nonšalantné žartovanie na adresu Američanov. 

image

Luciferov efekt: Ako sa v nás rodí zlo? Je v každom človeku a šíri sa ako vírus

„Milujem ich, pretože sa medzi nimi cítim chudý,“ hovorí s vážnou tvárou. A keď sa k nim vracia v priebehu rozhovoru, hovorí im opakovane „naši transatlantickí priatelia“. Taká miera sarkazmu môže na ostrovoch znamenať len jednu vec – skutočnú náklonnosť.

Na rakovinu stále umierajú milióny ľudí ročne. Čo s tým?

Celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí sú kardiovaskulárne ochorenia, čiže infarkt, zastavenie srdca a tak ďalej. Máte však pravdu, počet úmrtí na onkologické ochorenia je značný. Existuje mnoho vecí, ktoré zvyšujú alebo, naopak, znižujú šancu ochorieť na rakovinu: fajčenie, obezita, fyzická kondícia, zloženie stravy a tak ďalej. Prevažná väčšina z toho je podmienená našou osobnou voľbou. Inými slovami, môžeme si za to sami.

image

Inovatívne onkologické lieky sú často len na výnimku. Zmeniť by sa to mohlo o pár mesiacov

Nič iné rakovinu nespôsobuje?

Nie je to, samozrejme, všetko. V zozname desiatich najčastejších príčin je aj znečistenie vzduchu – čo nie je ani tak osobná ako skôr celospoločenská voľba – alebo miera karcinogénov na pracovisku. Zvyšok tohto zoznamu je však naozaj vecou osobnej voľby.

Takže stačí – keď to preženiem – nebyť tučný a nefajčiť?

Toto sú zďaleka dva najdôležitejšie body. Existuje slávna štúdia o japonských ženách, ktoré nemali žiadnu skúsenosť s rakovinou prsníka. Naopak, japonské ženy žijúce v Amerike – najmä v Kalifornii to bola pred druhou svetovou vojnou významná komunita – trpeli rakovinou prsníka rovnako ako Američanky. Bolo to spôsobené rozdielnym štýlom života: v Amerike sa jednoducho viac a horšie stravovalo.

Akú úlohu hrá včasná detekcia?

Zásadnú. Vo vyspelých štátoch s dobrým zdravotným systémom sa darí oveľa lepšie zachytávať rakoviny prvého a druhého stupňa. Ale to stále nie je prevencia. Človek sa spravidla v pondelok ráno neprebudí s vysokým krv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál 02 - Modified: 2023-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychiater Péter Hunčík: Sme frustrovaný národ, základný odkaz o Slovensku však prichádza z vlády 03 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Architektka Petra Marko: Bratislava sa mení k lepšiemu 04 - Modified: 2022-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:53