Lukáš Patera, historik a odborník na industriálnu architektúru SNÍMKA: Pavol FuntÁlSNÍMKA: Pavol FuntÁl
StoryEditor

Historik a člen Čiernych dier Lukáš Patera: Máme tu neobjavené miesta, ktoré vyrážajú dych

25.02.2023, 00:00
  • Spája sa v ňom teoretik a praktik.
  • Mapuje nespracované dejiny slovenských dejín a zároveň objavuje neznáme industriálne objekty. Napríklad komíny či vysoké pece.
  • Aj o ich kráse a možnom využití sme sa s Lukášom Paterom rozprávali v HN magazíne.

Ako sa zrodila vaša láska k industriálnej architektúre?

Letá som odmala trávil v Hnilčíku, ktorý sa nachádza južne od Spišskej Novej Vsi v lesoch Volovských vrchov. Je to stará banská dedinka, kde sa dodnes dajú nájsť ústia opustených štôlní, staré banské objekty, domčeky, zvyšky pražiacich pecí, ruiny spracovateľských závodov v lese... Vždy ma to fascinovalo, no rodičia nemali odvahu so mnou liezť do 60 rokov zastavených baní, takže až ako gymnazista som ich začal skúmať na vlastnú päsť. V tom čase som už poznal históriu baní a banských závodov a písal som o tom aj SOČ-ky. Hnilčík bol v tomto smere slovenský unikát, vtedy ma najviac bavili nákladné lanovky a úzkorozchodné železnice, lenže o nich sa nedalo takmer nič dočítať.

V čom bol unikát?

Na pomerne malej ploche vzniklo niekoľko prevratných technických riešení. V obci bola napríklad prvá úzkorozchodná železnica s parnými lokomotívami, neskôr – v roku 1902 – vznikla zas prvá s elektrickou trakciou. Boli tu tiež tri nákladné lanovky a vyskytol sa aj svetový unikát: počas prvej svetovej vojny, keď nebol dostatok dynamitu, banskí inžinieri tu vytvorili vlastné technické zariadenie na výrobu kvapalného kyslíka, ktorý využívali v baniach ako trhavinu.

„Pomerne nespracovaná téma je u nás fenomén detskej práce v železiarňach alebo baniach. Na ženy a deti často dohliadal dozorca. Keď chcel, mohol byť krutý.

Spomínaný nedostatok literatúry odštartoval vašu cestu k vlastnému výskumu?

Áno, začal som chodiť do archívov a hľadať informácie. Väčšina sa však nachádzala v starých maďarských dokumentoch. Mal som, našťastie, známeho, dôchodcu, ktorý mi robil preklady. Neskôr, v rámci bakalárskej a diplomovej práce, som sa zaoberal dejinami banského závodu Bindt, ktorý sa nachádzal v Hnilčíku. V súčasnosti sa môj záujem týka všetkých industriálnych objektov, ale aj dejín priemyselnej revolúcie ako takých.

image

Architektka Petra Marko: Bratislava sa mení k lepšiemu

Zapĺňate biele miesta slovenských priemyselných dejín?

Aj tak sa to dá povedať. V rámci dejín baníctva, ktoré riešim aj ako doktorand, sa primárne zaoberám históriou železorudného baníctva pred prvou svetovou vojnou. Ide o veľmi bohatú tému, ale veľa historikov o nej nepísalo. Je pomerne zložitá na uchopenie prepojení medzi zahraničnými firmami a uhorskými banskými závodmi, navyše treba pracovať so spomínanou maďarčinou.

Čo nové ste sa o Slovensku vďaka týmto výskumom dozvedeli?

Prostredníctvom dejín baníctva sa dá skúmať, ako baníctvo vplývalo na regióny a obce, v ktorých sa banské závody nachádzali. Na Spiši napríklad spomaľovali masívnu emigráciu do USA, ktorá tu bola pred prvou svetovou vojnou veľmi častá – na rozdiel od bohatšieho Gemera. Niektoré spišské banské závody mali z tohto dôvodu aj problém s nedostatkom pracovníkov. V rámci písania o šľachtickej rodine Andrássyovcov pre publikáciu Čiernych dier ma napríklad zaujalo, aké prísne podmienky panovali v železiarskych hutách, ako neľudsky mali v 19. storočí niektoré železiarne nastavenú výrobu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ladislav Hudec: Slovák, ktorý stvoril tvár Šanghaja 02 - Modified: 2023-02-07 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šatník so závesom aj toaleta bez dverí. Richard Kilo je architekt, ktorý vyvádza ľudí z ich domácej rutiny 03 - Modified: 2023-01-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mladý pár prerazil s poctivou slovenskou výrobou: Toto oblečenie vám kvalitné vydrží dlhé roky 04 - Modified: 2023-01-02 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Remeslo, ktoré stále žije a nesmie zaniknúť. Toto je príbeh jedného z posledných tradičných kolárov
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:26