Štátna tajomníčka Ingrid Brocková sa v rámci rezortu slovenskej diplomacie usiluje o podporu exportu.HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Ingrid Brocková: Musíme si pomáhať

22.03.2022, 23:00
Ako súčasť NATO, Európskej únie, systému OSN, medzinárodných organizácií sme zareagovali na ruskú agresiu jednotne a veľmi rýchlo.

V našej susednej krajine je vojna. Najhorší zo všetkých možných spôsobov riešenia problémov. Slovensko sa aktívne zapojilo do úsilia medzinárodného spoločenstva v dvoch rovinách – diplomatického úsilia izolovať Ruskú federáciu a do pomoci Ukrajine.

Ako súčasť NATO, Európskej únie, systému OSN, medzinárodných organizácií sme zareagovali na ruskú agresiu jednotne a veľmi rýchlo. Únia schválila, aj v koordinácii s partnermi ako USA, Kanada, Veľká Británia, štyri balíky sankcií. Sú masívne, budú Rusko mimoriadne bolieť a hlavne medzinárodne izolovať.

Vo Valnom zhromaždení OSN 141 krajín prijalo rezolúciu odsudzujúcu ruskú agresiu. Niektoré medzinárodné organizácie Ruskú federáciu vylúčili, prípadne s ňou pozastavili všetky aktivity. Bezprecedentné. Ak bude potrebné, pôjdeme ďalej.

Druhou rovinou angažovanosti Slovenska je pomoc Ukrajine. Slovensko bolo jednou z prvých členských krajín EÚ, ktoré poskytli Ukrajine humanitárnu pomoc (už 28. 2.), a naďalej v nej pokračujeme.

Vytvorili sme vlastný logistický reťazec, čoskoro bude sfunkčnený humanitárny hub Interport pri Košiciach, pripravuje sa vlaková kontajnerová preprava. Od vypuknutia konfliktu dosiahla humanitárna pomoc výšku už takmer 1,7 milióna eur. Doteraz sme darovali zdravotnícky materiál a oblečenie. Prijímateľmi pomoci na Ukrajine sú nemocnice (napríklad v Užhorode) a inštitúcie, ktoré pomoc distribuujú ďalej.

Logistickú a technickú podporu Slovensko poskytuje aj zahraničným partnerom, ktorí svoje dodávky humanitárnej pomoci prevážajú cez Slovensko. Ide o všetky členské krajiny EÚ (spolu s EÚ prisľúbili Ukrajine pomoc vo výške 176 miliónov eur a očakáva sa ďalší balík pomoci vo výške 189 miliónov eur), ale napríklad aj o Nórsko či Turecko.

Druhou dimenziou našej pomoci Ukrajine je pomoc ľuďom, prevažne ženám a deťom utekajúcim z krajiny. Ich počet dosiahol už štvrť milióna. Slovensko možno prekvapilo samo seba nesmiernou solidaritou a mobilizáciou pomoci. Pomáha štát, samosprávy, mestá, privátny sektor, mimovládne organizácie a tisíce dobrovoľníkov.

Na Slovensku už operujú mnohé medzinárodné organizácie zo systému OSN so skúsenosťami z podobných konfliktov. Ponúkajú materiálnu, finančnú, logistickú a poradenskú pomoc. Pre Ukrajinu a jej susedné krajiny majú vyčlenené rozpočty pre najbližších šesť mesiacov: Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov 240 miliónov dolárov, Medzinárodná organizácia pre migráciu 350 miliónov dolárov.

Doterajší vývoj nasvedčuje tomu, že „táto noc nebude krátka“. Je potrebné pomáhať okamžite, ale myslieť aj na vývoj v dlhšom časovom rámci. Pre nás všetkých je to náročné zadanie a musíme ho zvládnuť – navzájom komunikovať a koordinovať, vydržať s empatiou a energiou, s cieľom ponúknuť udržateľné riešenie a nepripustiť návrat antimigračného naratívu. Ide o život.

01 - Modified: 2023-12-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Konsolidácia stojí na vratkých nohách a spolu s ňou aj naša budúcnosť 02 - Modified: 2023-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Rituály a tradície majú silnú výpoveď a význam 03 - Modified: 2023-10-18 13:26:52 - Feat.: - Title: Slovensko má v Česku novú veľvyslankyňu. Mojou prioritou je rozvíjať nadštandardné vzťahy, vraví Brocková 04 - Modified: 2023-09-18 11:57:25 - Feat.: - Title: Odchádzajúca štátna tajomníčka Brocková pre HN: Dôležité je pomáhať pri exporte na nové a perspektívne trhy 05 - Modified: 2023-08-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Jadro potrebujeme, aj keď to nie je sexi
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:44