StoryEditor

Rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje

28.04.2021, 00:00
Slovákom trvalo skoro sto rokov, kým si zvykli jesť novinku Márie Terézie - zemiaky. Čo proti nim mali?

Začnime niečím typicky slovenským. V jednom článku som pracovala s informáciou, že národným jedlom Slovákov nie sú bryndzové halušky, ako si mnohí myslíme, ale kaša.

Áno, aj sa to tak hovorí: kaša, matka naša. Obilninové, ovsené, jačmenné, pšeničné kaše, krúpky, pohánka – to sú staré obilniny, ktoré sa kedysi u nás vo veľkom pestovali. Naopak, bryndza k nám prišla v 17. storočí s valašskou kolonizáciou. Slováci ju však skvalitnili. Priniesli ju valasi z oblastí dnešného Rumunska a Srbska, ktorí sem prišli s ovcami. Nazývali sa valašky a mali špeciálnu tuhú srsť, preto im nebola zima. Ovce sa ráno vyhnali a večer ich valasi zaháňali do stajne. Vyháňali sa na jar, okolo Juraja, kedy už na holiach a stráňach nebol sneh a boli tam s nimi až do Michala, teda do jesene. Vtedy ich zahnali dole a ustajnili ich na zimu. Práve valasi sem priniesli pastiersku kultúru a aj bryndzu, ktorá, ako vieme, sa vyrába z ovčieho mlieka.

Aká bola bryndza vtedy? Líšila sa v niečom?

Je dôležité povedať, že samotné slovo bryndza je rumunské a znamená ovčí syr, len v inom zmysle slova ako to chápeme my. Bryndza bola tuhá a plnili ju do ovčích čriev. Skvalitnila sa práve na Slovensku, keď vznikli prvé bryndziarne, napríklad vo Zvolene.

Čím ju Slováci skvalitnili?

Tým, že ju pomleli. Mala potom sypkejšiu a lepšiu konzistenciu, tlačili ju do geletiek a dokonca sa v prvej polovici 20. storočia vyvážala aj do USA. Vtedy to bol veľmi žiadaný artikel.

A dnes je t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-04-13 12:45:30 - Feat.: 0 - Title: Pravá tvár Veľkej noci na Slovensku? Bežnou súčasťou jedál boli žaby, v Bratislave dokonca slimáky 02 - Modified: 2020-11-21 10:18:05 - Feat.: 0 - Title: Psychológ a psychoterapeut Tibor Hrozáň: V každom z nás, Slovákov, spí peklo radikalizmu
01 - Modified: 2024-05-25 10:05:00 - Feat.: - Title: Čo sa jedlo v stredoveku: V chalupách kaše, na hradoch pávy i bobry. Kurča bolo zriedkavosťou, lososa nechceli 02 - Modified: 2024-05-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Najbohatší človek, aký kedy žil, mal viac peňazí ako Musk a Bezos dokopy. Fuggera poslúchal cisár aj pápež, podnikal aj u nás 03 - Modified: 2024-05-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Expert pre HN: Ak budeme investovať tak, ako stavať dom podľa inštrukcií z YouTube, nedopadne to dobre 04 - Modified: 2024-05-24 13:20:50 - Feat.: - Title: Chcete zažiť niečo nové? Blízko Portlandu si zalyžujete na spiacej sopke, odkazuje Slovákom Rakúšanka v USA 05 - Modified: 2024-05-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Chceš konečne zažiť niečo iné? Pozreli sme sa na päť nových atrakcií naprieč Slovenskom, ktoré musíš navštíviť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. máj 2024 07:21