Ikar
StoryEditor

Patrí medzi špičku slovenských autorov. Jozef Karika prezradil, v čom vidí svoj úspech a unikát

18.10.2018, 13:57
Jozef Karika ako jeden z najčítanejších slovenských autorov priblížil zákulisie vlastnej tvorby aj zradné vody spisovateľskej práce.

Jozef Karika patrí medzi najúspešnejších a najobľúbenejších slovenských spisovateľov. Venuje sa takmer všetkému, čo patrí k životu a aj jeho odvráteným stránkam. Známym sa stal najmä pre svoje trilery a horory.

Svoje posledné dielo prezentoval aj v rámci besedy na akcii Knižný kompas. V rámci nej nám prezradil nielen to, o čom najhorúcejší triler Priepasť je, ale aj to prečo čitatelia vyhľadávajú práve jeho knihy (prvý deň tromfol v predpredaji všetky knihy v histórii, s výnimkou ôsmeho dielu Harryho Pottera).

Pre HN prezradil aj to, v čom vidí svoj vlastný unikát na poli slovenskej spisovateľskej činnosti.

Vaša najnovšia kniha Priepasť pokorila rekord tým, že sa vo vydavateľstve Martinus stala najpredávanejšou knihou v priebehu jedného dňa. V čom vidíte jej úspech?

Je to o čitateľoch, mám najfantastickejších a najlojálnejších čitateľov, ktorí na tú knihu čakali pol roka a keď sa spustil predpredaj tak si ju šli v obrovských počtoch kúpiť. Je to veľký záväzok pre mňa aj do budúcna.

V čom je táto kniha pre nich taká výnimočná?

Píšem v niekoľkých líniách a každá vzniká iným štýlom písania. Táto kniha vznikla absolútne spontánne z jediného obrazu a nevedel som ani ako to skončí alebo kam to pôjde. Doslova vyvrela z môjho podvedomia. Ľudí mohlo zaujať to surové a dravé na nej.

Spomínali ste prvotný námet, z akého obrazu vznikla?

Z obrazu skalnej plošiny, z úzkeho priestoru, kde človek stojí a má pod sebou 30 až 50 metrovú hĺbku a celá situácia je neistá. A od tohto pocitu sa odvíja celá kniha.

Cítite sa niekedy pod tlakom nárokov čitateľov, vzhľadom na váš úspech?

Ak neviete zvládať tlak, nedostanete sa ďalej v ničom. U mňa je to trochu uvoľnené tým, že nepíšem v jednej línii a nesnažím sa prekonávať predchádzajúcu knihu.

To je nezmyselné. Každá kniha musí mať akoby vlastné ciele. Autor by nemal byť závislý na svojom statuse, koľko kníh sa mu pred tým predalo.

Aký je hlavný odkaz knihy Priepasť?

Človek v konfrontácii s prázdnotou a ničotou je len maličké zrnko vo vetre. Na jednej strane je to niečo strašné, na druhej strane si uvedomí, že o to intenzívnejšie by mal prežívať prítomnosť a obyčajné veci.

Čo plánujete najbližšie?

Na budúci rok by som rád dokončil svoju trilógiu, ktorá zatiaľ pozostáva z dvoch: Čierna hra a Čierny rok. Rád by som to ukončil, lebo na tom robím už desať rokov.

Odľahlo by mi, keby som to mohol uzavrieť a nemusel by som to držať v hlave, lebo teraz to už má okolo dvetisíc strán. Pritom to musí na seba nadväzovať, takže držať na mysli všetok materiál je pomerne namáhavé.

V čom je váš spisovateľský unikát v rámci Slovenskej tvorby?

Univerzálne najlepší autor neexistuje, ale moje knihy sú iné v tom, že sa sústreďujem na to, aby vyvolávali silnú rezonanciu v čitateľoch, aby otvorenie knihy bolo pre nich ako odistenie granátu a musí mu to vybuchnúť do tváre.

To sa dá dosiahnuť iba tak, že to vyvolám aj v sebe a ten pocit potom prenesiem do riadkov. Ale niekedy prázdnymi miestami v knihe poviete viac. V tomto sú iné. Nie lepšie, ale iné.

Čo čítate?

Aktuálne mám rozčítaných viacero kníh, teraz to je Schindlerov zoznam. Snažím sa to striedať, aby ma to veľmi neovplyvňovalo, takže čítam aj literatúru faktu, ale aj historické alebo úplne nesúvisiace, ako o botanike.

Ako hodnotíte slovenského čitateľa?

Ja si myslím, že píšem dosť náročné veci a pritom majú vysokú čítanosť. Som až prekvapený. Takže si myslím, že slovenský čitateľ je veľmi rozhľadený.

Jozef Karika:

  • Vyštudoval históriu a filozofiu a pracoval aj ako redaktor v televízii, kde sa zameriaval na politické a investigatívne reportáže.
  • Je držiteľom Ceny Béla za najlepšiu hororovú poviedku a niekoľkých novinárskych aj literárnych ocenení.
  • V roku 2010 mu vyšla kniha V tieni mafie, ktorá sa stala bestsellerom na Slovensku aj v Českej republike. Jej voľné pokračovania V tieni mafie II.: Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) sa zaradili medzi najpredávanejšie slovenské romány.
  • V roku 2018 vydáva mysteriózny triler Priepasť, ktorý prvý deň predpredaja pokoril rekord. Podľa najväčšieho internetového kníhkupectva Martinus tromfol v predpredaji všetky knihy v histórii, s výnimkou ôsmeho dielu Harryho Pottera od J.K. Rowlingovej.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 13:00