StoryEditor

Najpopulárnejšia značka Instagramu si vybrala 16-ročného Slováka. Ten zožal medzinárodný úspech

20.09.2018, 11:36
Fotka 16-ročného Slováka sa dostala do unikátneho svetového výberu, vďaka najpopulárnejšej značke na Instagrame.

Gymnazista Alec Borový dosiahol obrovský úspech. V Château Gbeľany pri Žiline si z rúk britského veľvyslanca preberal Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE).

Alec má 16 rokov a na konte úspech, ktorý určite ovplyvní jeho budúcu kariéru. Jeho minimalistická snímka sa totiž dostala medzi top fotografie roka, ktoré vyberá komunita VSCO.

VSCO je aplikácia a zároveň sociálna sieť, ktorá združuje milovníkov fotografie. Ide o aplikáciu na fotenie, editovanie a zdieľanie fotiek. Zároveň je to aj sociálna sieť, ktorá mala už v roku 2016 vyše 30 miliónov užívateľov.

VSCO, ktorá si si vybrala fotografiu úspešného mladého Slováka, je aj najpopulárnejšou značkou na Instagrame. Hashtag #VSCO a #VSCOcam má vyše 300 miliónov použití a je vysoko aj nad populárnymi značkami ako napríklad Nike.

Minimalizmus ako výťah na vrchol

Ale späť k Alecovi. 16-ročný študent gymnázia v Dubnici nad Váhom zažiaril minimalistickou fotografiou pomarančov a pohárov, ktorá vyniká podmanivými farbami a optickou hrou.

Úspešnú snímku, ako ďalšie fotografické diela jeho tvorby nájdete v galérii (jeho minimalistická snímka, ktorá sa dostala medzi top fotografie roka je v galérii tretia v poradí):

​V stredu 19. septembra si za to, že na sebe polroka systematicky pracoval, prebral bronzové ocenenie Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu.

To v rámci rozvojového programu, ktorý ponúka mladým ľuďom možnosť zdokonaliť sa v štyroch oblastiach ako šport, talent, dobrovoľníctvo a dobrodružná expedícia v prírode.

Dosiahni čo chceš. Stačí hodina týždenne

Alec si práve v oblasti talent zvolil za cieľ zdokonaliť sa vo fotení, ktoré ho bavilo už pár rokov, ale nikdy sa mu pravidelne nevenoval.

„Vďaka DofE som si našiel čas a každý týždeň som systematicky pracoval na tom, aby som si naštudoval základy teórie a skúšal to v praxi,” vysvetľuje Alec. Preto sa učil nové postupy a viac fotil.

Jeho umelecká cesta je napriek mladému veku jasná, fascinuje ho minimalizmus. „Je pre mňa dôležité, aby z fotky bolo niečo cítiť a aby nebola tuctová. A práve jednoduché veci chcú nápad a možno iný pohľad,” vysvetľuje.

Fotenie ho začalo baviť v 14-tich rokoch, o rok neskôr dostal svoj prvý fotoaparát. Už ten ďalší sa jeho fotografia dostala do prestížneho výberu medzi top snímky roka VSCO X. „Keď mi napísali, že som v ich výbere, skákal som dva metre vysoko,” spomína Alec. Veľmi ho však baví aj druhá časť kreatívnej tvorby, a to editovanie a úpravy fotiek.

Gymnazistu inšpirujú aj mnohé zvučné mená slovenskej fotografie, ako napríklad Mária Švarbová či Evelyn Benčičová. Svoju budúcnosť vidí za objektívom fotoaparátu. „Chcel by som sa tomu venovať naďalej,” vysvetľuje čerstvý držiteľ bronzovej ceny.

Na ceremónii v Château Gbeľany mladých ľudí podporil aj britský veľvyslanec Andrew Garth, šéf Towercomu Ivan Peschl, člen boardu HB Reavis Peter Čerešník, Creativ dicrector Exponea Michal Pastier či členovia skupiny S Hudbou Vesmírnou.

Na odovzdávaní sa zúčastnil aj bystrický župan Ján Lunter. Ocenenie si preberalo skoro 240 študentov zo Žilinského, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja.

DofE pomôže pri vysokej škole aj na pohovore

Mladý človek, ktorý chce získať bronzovú cenu v programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, musí na sebe vytrvalo pracovať a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, zlepšovať okolie cez dobrovoľníctvo, a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu.

Program môže absolvovať na svojej škole či na otvorenom miestnom centre. Mladí ľudia sa vďaka systematickej práci na cieľoch zlepšujú v time manažmente, pestujú si sebavedomie, vytrvalosť a cieľavedomosť, pomáhajú druhým, zbierajú zážitky, či sa učia práci v tíme na dobrodružných expedíciách.

Vo svete toto ocenenie pomáha pri prihlasovaní sa na vysokú školu a je plusom pri pracovných pohovoroch. Zamestnávatelia môžu v budúcnosti pri držiteľoch Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu zúročiť ich cieľavedomosť a doťahovanie vecí do úspešného konca.

Zapojených je vyše dvetisíc mladých

Na Slovensku sa do programu DofE zatiaľ zapojilo viac ako 2200 mladých a vyše 160 Miestnych centier - škôl a organizácií po celom Slovensku, a to od Veľkých Levárov až po Sninu.

Národná kancelária DofE bola dokonca za štart a úspešný rast vybraná medzi top tri najrýchlejšie rastúce DofE kancelárie na svete a bola publikovaná ako prípadová štúdia vo Výročnej správe Londýnskej nadácie.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:38