StoryEditor

Oscary 2023: Všetko, všade, naraz má sedem sošiek, najlepšími hercami sú Fraser za veľrybu a Yeohová

13.03.2023, 06:33
Autor:
spaspaTSTS
  • Sedem sošiek z 95. ročníka Oscara, vrátane ceny za film roka, si tento rok pripísal favorit večera, film Všetko, všade, naraz.
  • Za trofej pre dokument Navaľnyj predniesla ďakovnú reč žena väzneného hrdinu.
  • Tento ročník sa výnimočne zaobišiel bez škandálov.
  • Pozrite si prehľad víťazov a najlepšie snímky tohto ročníka.

Cenu za Najlepšieho herca v hlavnej úlohe si odniesol Brendan Fraser, ktorého hrdina sa vo filme Veľryba prejedá na smrť. „Máte veľrybie srdce,“ ďakoval dojato pri svojom veľkom návrate na výslnie.

Pozrite si najžiarivejšie momenty večera aj úchvatné róby hviezd: 

Najlepší z najlepších

Spomedzi herečiek, nominovaných na Oscara za hlavnú úlohu, si cenu odniesla Michelle Yeohová zo snímky Všetko, všade, naraz.

„Toto je maják nádeje pre všetky vaše sny, nedovoľte, aby niekto povedal, že to najlepšie už máte za sebou,“ odkázala a pozdravila rodinu do rodnej Malajzie. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal Ke Huy Quan, predstaviteľ manžela z filmu Všetko, všade, zrazu, ktorý spomenul svoj americký sen, ktorý začal v utečeneckom tábore.

Z herečiek vo vedľajšej úlohe získala cenu za rovnaký film Jamie Lee Curtisová, ktorá ďakovala tímu, rodine a všetkým, ktorí podporovali žánrové filmy, spomenula aj na svojich slávnych rodičov.

image

Vojna bielych? Organizátori Oscarov odmietli prejav Zelenského na ceremoniáli

Najlepší pôvodný scenár napísal tandem Daniel Kwan a Daniel Scheinert pre film Všetko, všade, zrazu, ktorý má aj cenu za réžiu a za strih, za scenár podľa predlohy bol vyznamenaný príbeh Women Talkig, za ktorým stojí Sarah Polleyová.

Prehľad všetkých víťazov

Najlepší film: Všetko, všade, naraz

Najlepšia réžia: Daniel Kwan a Daniel Scheinert (Všetko, všade, naraz)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Michelle Yeohová (Všetko, všade, naraz)

Najlepší herec v hlavnej úlohe: Brendan Fraser (Veľryba)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Jamie Lee Curtisová (Všetko, všade, naraz)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Ku Huy Quan (Všetko, všade, naraz)

Najlepší cudzojazyčný film: Na západnom fronte nič nového

Najlepší pôvodný scenár: Daniel Kwan a Daniel Scheinert (Všetko, všade, naraz)

Najlepší adaptovaný scenár: Sarah Polleyová (Women Talking)

Najlepšia filmová pieseň: Naatu Naatu (RRR)

Najlepší animovaný film: Pinocchio Guillerma del Tora

Najlepší krátky animovaný film: Chlapec, krtko, líška a kôň

Najlepší dokument: Navaľnyj

Najlepší krátky dokument: Zaklínači slonov

Najlepšia hudba: Volker Bertelmann (Na západnom fronte nič nového)

Najlepšia kamera
James Friend (Na západnom fronte noč nového)

Najlepší strih: Paul Rogers (Všetko, všade, naraz)

Najlepší zvuk: Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon a Mark Taylor (Top Gun: Maverick)

Najlepšie masky a vlasový styling: Adrien Morot, Judy Chin a Anne Marie Bradley (Veľryba)

Najlepšie kostýmy: Ruth Carterová (Black Panther: Wakanda navždy)

Sošku za najlepší animovaný film získal autorský prepis klasickej rozprávky Pinnochio Guillerma del Tora, vyrobený pre Netflix. Z celovečerných dokumentov vyhral Navaľnyj, ktorého tvorcovia venovali cenu politickým väzňom v Rusku.

Na preberaní ceny sa osobne zúčastnili aj Navaľneho dcéra a žena. Druhý diel snímky Avatar vyhral cenu za najlepšie vizuálne efekty. Z krátkych hraných diel uspelo Írske zbohom, z krátkych dokumentov Zaklínači slonov a z krátkych animovaných filmov Chlapec, krtko, líška, kôň.

Najlepšie kostýmy mal komiks Black Panther: Wakanda navždy. Oscara za masky si pripísala Veľryba, v ktorej Brendan Fraser dostal podobu tristokilového muža. Za zvuk má cenu Top Gun: Maverick, z piesní zvíťazila Naatu Naatu z indického filmu RRR.

Spomienka na fyzický útok

Nemecká snímka Na západnom fronte nič nového, za ktorý si Oscara odniesol kameraman James Friend, sa stala aj laureátom ceny pre najlepší medzinárodný film, za hudbu a za výpravu. 

Televízia ABC prenášala ceremoniál z hollywoodskeho Dolby Theatre do viac ako dvoch stoviek krajín sveta. Moderátor Jimmy Kimmel začal večer štylizovaným pristátím padákom a neodpustil si ani ironické poznámky na incident, ktorý nechvalne poznačil minuloročné odovzdávanie cien Oscara.

„Dajte mi chvíľu, prispôsobím si tu svoju nebezpečnú zónu,“ znela prvá veta moderátora. Po zmienkach o rozmanitosti Kimmel dodal: „Dnes večer je nominovaných päť írskych hercov, čo znamená, že šance na ďalší súboj na javisku výrazne vzrástli.“ 

Na to sľúbil publiku nasledovné: „Chceme, aby ste sa bavili, chceme, aby ste boli v bezpečí, a čo je najdôležitejšie, chceme, aby som bol v bezpečí aj ja. Ak sa niekto kedykoľvek počas tohto predstavenia dopustí násilného činu, bude vám odovzdaný Oscar za najlepšieho herca a budete môcť predniesť 18-minútový prejav.“

Stevena Spielberga a jeho ženu označili za manželov Bidenovcov Hollywoodu, spomenul aj deväťdesiattri rokov skladateľa Johna či neprítomnosť Toma Cruisa a Jamesa Camerona. Ceremoniál sa tentoraz obišiel bez prešľapov a incidentov.

01 - Modified: 2023-03-06 09:36:26 - Feat.: 0 - Title: Krištáľové krídlo: Laureátom sa stal zakladateľ spoločnosti Minit, Judit Pecháček (Bárdos) aj Zdeno Chára 02 - Modified: 2023-03-04 22:22:09 - Feat.: 1 - Title: Českého leva ovládol výpravný historický film Il Boemo, získal šesť sošiek 03 - Modified: 2023-03-03 12:07:04 - Feat.: 1 - Title: SNG predstavila anglickú monografiu venovanú Stanovi Filkovi 04 - Modified: 2023-02-25 22:46:45 - Feat.: 1 - Title: Zlatého medveďa za najlepší film získal na Berlinale francúzsko-japonský dokument Na Adamante
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:10