Effectix
StoryEditor

Elektronická PN – o krôčik pohodlnejšie vybavovanie

01.07.2022, 00:00

Byť chorý veru nie je žiadna výhra a návšteva lekára tiež nepatrí pre väčšinu z nás k tým najobľúbenejším spoločenským udalostiam. No často nemáme na výber. Pri dlhšej pracovnej neschopnosti na nás tak dolieha nielen trauma z choroby, ale tiež starosti s vybavovaním nemocenských dávok či včasné doručovanie dokladov zamestnávateľovi a Sociálnej poisťovni. Elektronická PN dáva tomuto kolotoču byrokracie rázny koniec.

Zákony v prospech ľudí

Je množstvo zákonov, smerníc, nariadení či vyhlášok, ktoré bežný občan vo svojom bežnom živote pocíti len okrajovo alebo nepocíti vôbec. No sú aj zákony, ktoré chránia naše práva a výrazne nám uľahčujú život. Obsiahla zbierka judikátov je najlepším dôkazom toho, aké náročné je vôbec sa v nich orientovať, nie ešte ich detailne poznať. Práve preto má elektronický vyhľadávací systém takýchto dokumentov neoceniteľný význam tak pre profesionálov, ako aj pre laikov. Bežné zákony a smernice, ktoré sú súčasťou nášho pracovného, rodinného alebo spoločenského života, sú tak v prehľadnej forme spracované a zverejnené na jednej webovej stránke s unikátnym prediktívnym vyhľadávaním. K judikátom, ktoré sa týkajú nášho problému alebo prípadu, sa tak môžeme dostať pohodlne a jednoducho. Nový zákon o elektronických PN je toho jasným dôkazom.

Jednoduchšia, rýchlejšia a modernejšia

Elektronická PN (ePN) je služba, ktorá nahrádza doterajšie 5-dielne papierové tlačivo a podstatne tak uľahčí poistencom orientáciu počas pracovnej neschopnosti. Tento sofistikovaný spôsob sa uvádza do praxe od 1.6.2022 zákonom 125/2022 Z. z., ktorým sa zároveň menia alebo dopĺňajú aj iné zákony. Čo ePN teda prinesie bežnému občanovi/poistencovi? V prvom rade je to rýchlejšia komunikácia medzi lekárom, Sociálnou poisťovňou, zamestnávateľom a NCZI. Už netreba chodiť s papierovými tlačivami po inštitúciách a vybavovať si nemocenské dávky. Stačí, ak lekár elektronicky odošle informáciu o pracovnej neschopnosti do NCZI, odkiaľ sa požadované údaje automaticky dostanú do Sociálnej poisťovne. ePN zároveň slúži ako žiadosť o nemocenské dávky, takže nie sú potrebné žiadne ďalšie žiadosti. Jednoduché. Podmienkou je, aby mal občan/poistenec aktivovaný Elektronický účet poistenca, ktorý máme všetci zriadený v Sociálnej poisťovni.

Elektronická komunikácia nám tak rozširuje pole pôsobnosti aj do roviny zdravotnej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia. Moderným technológiám sa v budúcnosti určite nevyhneme!

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:37