Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra sa teší z víťazstva na 66. ročníku Eurovízie v Turíne v nedeľu 15. mája 2022. SNÍMKA: Luca BrunoS
StoryEditor

“Prečo naše hlasy v Eurovízii anulovali a pridelili Ukrajine?” pýtajú sa Rumuni

16.05.2022, 20:14
Autor:
ČTKČTK
  • Víťazom Eurovízie sa stala Ukrajina so skladbou Stefania.
  • Niektorí Rumuni majú podozrenie, že anulovanie bolo zámerné, aby vyhrala Ukrajina.
  • Európska vysielacia únia vo vyhlásení uviedla, že zaznamenala určité nezrovnalosti v hlasovaní šiestich krajín.

Rumunská televízia sa ohradila proti rozhodnutiu organizátora medzinárodnej súťaže Eurovízia, ktorý anuloval hlasy rumunskej poroty kvôli údajným nezrovnalostiam a pridelil ich ukrajinskej hudobnej skupine Kalush Orchestra. Tá cez víkend finále tohto ročníka Eurovízie vyhrala. Informovala o tom agentúra EFE, podľa ktorej anulovanie hlasov rumunskej poroty nebolo jediným.

„Prekvapilo nás, že výsledok hlasovania rumunskej poroty nebol započítaný,“ oznámila rumunská televízia TVR v nedeľu vo vyhlásení. Uviedla tiež, že od usporiadateľa súťaže z Európskej vysielacej únie (EBU) nedostala vysvetlenie tohto kroku.

Rumunská porota dala maximálny počet bodov (12) súťažiacemu z Moldavska, ale EBU sa rozhodla jej hlasovanie anulovať a pridelila všetkých 12 bodov Ukrajine. To u niektorých Rumunov vzbudilo podozrenie, že anulovanie bolo zámerné, aby vyhrala Ukrajina, uviedla EFE.

Rumunská televízia sa tiež sťažuje, že rumunskej moderátorke večera bol odmietnutý vstup do hlavného vysielania Eurovízie, aby mohla ohlásiť rumunské hlasovanie. EBU to vysvetlila technickými dôvodmi. Na sociálnych sieťach koluje video, na ktorom udivená Eda Marcusová po vypočutí výsledku hlasovania udivene hovorí: „Čože? Tomu neverím, tomu neverím.“

EBU v noci zo soboty na nedeľu vo vyhlásení uviedla, že zaznamenala určité nezrovnalosti v hlasovaní šiestich krajín v druhom semifinále a finále. Neoznámila však, o ktoré krajiny išlo. Podľa portálu Romania-Insider išlo okrem Rumunska o Azerbajdžan, Gruzínsko, Poľsko, San Maríno a Čiernu Horu.

Víťazom tohto ročníka Eurovízie sa stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra so skladbou Stefania. Skupina v závere svojho finálového vystúpenia vyzvala na podporu Ukrajiny, kde vo februári ruská armáda začala inváziu. Politické vyhlásenia sú na tejto súťaži zakázané, organizátori však uviedli, že Ukrajina za nich nebude diskvalifikovaná. K víťazstvu Ukrajine gratulovalo množstvo zahraničných politikov.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:19