MAFRA/Dan Materna
StoryEditor

Kapela Lucie oslavuje 30 rokov od prvého koncertu. A nový dokument

08.07.2016, 08:00
Autor:
TASRTASR

Do českých i slovenských kín vstúpil zaujímavý dokument s názvom Lucie: Príbeh jednej kapely s podtitulom 30 rokov spolu, 30 rokov od seba. Fenomenálna a dnes už kultová česká kapela sa po prvý raz predstaví v celovečernom filme, ktorý vo svetovej premiére uvedie 51. MFF Karlove Vary. O tom, ako film vznikal, čím je výnimočný, prezradili viac jeho hlavní hrdinovia, najznámejšia zostava Lucie - David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák, P.B.CH.

Kapela oslavuje 30 rokov od svojho vôbec prvého koncertu. Vlani na jeseň sa členovia českej rockovej legendy rozhodli k výročiu podniknúť turné - štyri veľké koncerty, pričom už štyri roky sa pracovalo na filme. "Dvakrát sa zmenil, mal dve témy. Nakoniec sme objavili úplne fantastické materiály na rôznych amatérskych záznamoch, ktoré sme robili počas celej doby, čo sme sa stýkali," vysvetlil David Koller k videám, ktoré zachytávajú zákulisie spoločných koncertov, prípravu a nakrúcanie albumov, ale aj cesty do zahraničia či písanie knihy. "Našli sme veci, ktoré nikto z nás nikdy nevidel a zdigitovali sme to. Film sa vyvíjal asi na dva- alebo trikrát. Nakoniec je z toho nejaká deväťdesiatka, normálny film, ktorý dokumentuje kapelu."

Celovečerný, takmer 90-minútový dokument uvádza do kín distribučná spoločnosť Bontonfilm ako strhujúcu cestu časom, štyri životy plné hudby. Slová Davida Kollera potvrdzujú, že ide o jeden z najväčších českých dokumentárnych projektov tohto roka, ktorý je plný nikdy nezverejnených archívnych záberov: "Naozaj nás to x-krát prekvapilo, čo sme tam objavili za veci, ktoré sme ani netušili, že sú natočené alebo pokropené, ako sa hovorí vo filmárskom jazyku. Či už sú to náhodné zábery pri natáčaní napríklad filmu Amerika, kedy Lenka Dusilová s nami išla do štúdia do Rudolfína, kde sme nahrávali hudbu k tomu filmu. Sú tam také náhodné veci, ktoré vznikali, ani sme nevedeli, že niekto niekde zapol kameru."

Tvorcami filmu, ktorý ukáže rockovú Luciu vo všetkých jej náladách, sú režisér David Sís a producent, kameraman Jan Turek. Michal Dvořák zdôraznil, že využili tisíce hodín materiálu. Použili aj archívy Českej televízie, takže si diváci budú môcť pozrieť i premiéru kapely v Pionierskej lastovičke, v socializme obľúbenom televíznom programe pre mládež, alebo ako Lucie účinkovala na hudobných festivaloch Mladá píseň Gottwaldov či Bratislavská lýra. "Sú tam aj z historického hľadiska pozoruhodné zábery, stovky ďalších zaujímavých tém a na prekvapenie človek zisťuje, koľko sa okolo nás motalo zaujímavých ľudí, ktorí sa postupom času stali slávni," poznamenal Michal Dvořák s tým, že v dokumente sa objavujú rôzni ľudia z vydavateľstiev, hudobníci, skladatelia, ale aj herci a politici ako napríklad Václav Havel.

S českým spisovateľom a dramatikom, vedúcou osobnosťou politických zmien v Novembri 1989, sa Lucie stretla v čase, keď už bol nejaký čas hlavou štátu a v Prahe vystupovali po druhý raz Rolling Stones. Na Strahove v roku 1995 im pred 130.000 davom robili predkapelu práve chalani v bývalom Československu známi vďaka hitom Pár fíglů, Dotknu se ohně a Troubit na trumpety by se nám líbilo. "Bol to ohromný zážitok. Mali sme aj tú česť fotiť sa s Rolling Stones pred ich koncertom a vymieňali sme si podpisy a darčeky, to bolo sympatické. Ak ma informácie neklamú, tak už to nikdy v Česku neurobili, že by sa stretli s kapelou," spomína s nadšením klávesák Michal. Podľa neho ústretovosť zahraničnej kapely zrejme vyvolala dobrá klíma po revolúcii. "Všetci boli ústretovejší, ale hlavne to bolo asi pre to, že ich pozval sám prezident Václav Havel. Po našom koncerte sme mali u neho audienciu a na stoneov sme pozerali z jeho lóže. To boli príjemné situácie, na ktoré človek rád spomína," priznáva Michal Dvořák, zakladajúci člen Lucie, dnes úspešný producent, skladateľ, textár, autor filmovej a scénickej hudby, ktorý viaceré "šuplíkové" videá videl vďaka dokumentu prvýkrát v živote.


01 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 02 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 03 - Modified: 2024-02-04 21:05:07 - Feat.: - Title: David Koller odchádza zo skupiny Lucie. Rozchádzame sa v dobrom, vraví kapela 04 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný! 05 - Modified: 2024-01-13 10:34:18 - Feat.: - Title: Zamiloval sa do Slovenska. Dokumentarista Nigel Marven sa ešte chce vrátiť, uvažuje nad pokračovaním filmu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:00