StoryEditor

Obraz Amy Winehouse na predaj. Za stotisíc eur

11.05.2012, 00:00
Autor:
stl, apnstl, apn
Peter Doherty draží obraz, ktorý zosnulá speváčka maľovala vlastnou krvou.

Jej život bol plný kontroverzie, jej predčasnú smrť stále zahaľujú špekulácie. A teraz, takmer po roku, je anglická speváčka a skladateľka späť. I keď nie doslova z mäsa a krvi, tak aspoň z plátna a krvi. „Krvavá“ výstava predstaví sériu obrazov, z ktorých jeden namaľovala Amy Winehouse v spolupráci s ex-frontmanom skupiny The Liberties Peteom Dohertym. S názvom On Blood: A Portrait of the Artist výstava predstavuje viac ako 20 prác. V centre pozornosti je však najmä malý autoportrét speváčky.


Za obraz Amy Winehouse maľovaný speváčkinou krvou sa očakáva vysoká suma.

Speváčka známa svojim hlbokým hlasom, ho údajne namaľovala počas telefonátu s otcom. „Povedala, oci, som s Petom a dostal nápad, aby som kreslila krvou,“ vysvetľuje Doherty, ktorý obrazy ponúka na predaj. Aukcia sa koná dnes v Cob Gallery a očakáva sa, že Amyin obrázok s názvom Ladylike sa predá za sumu okolo 99 000 eur. Keďže prednedávnom sa jej šaty vydražili za takmer štvornásobok, výsledná suma obrazu môže vystreliť omnoho vyššie.


Jedno z diel Peta Dohertyho.

Hoci rozstrekovať krv na plátne injekčnou striekačkou a nazývať to umením sa môže niekomu zdať divné, tento postup nie je žiadnou novinkou. Technika nazývaná arteriálny „striekanec“, používa krv ako primárne médium. Pri ďalších obrazoch Dohertymu sekundovali napríklad francúzska umelkyňa Alize Meurisse a speváčka Charlotte Gainsbourg.


Amy Winehouse a Pete Doherty ešte vo svojich „lepších“ časoch.

Doherty sa chce najnovšie prezentovať ako všestranný umelec a okrem krvi maľuje aj akvarelmi. Na výstave predstaví aj zaujímavé kúsky zo svojej osobnej zbierky.

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 04:42