StoryEditor

Umelec, ktorého meno stojí milión dolárov

19.01.2011, 23:00
Dali by ste milión dolárov za to, aby ste sa dozvedeli, kto je v skutočnosti Dominik Dán?

Takú hodnotu totiž včera dosiahla na internetovej aukcii totožnosť najtajomnejšieho umelca súčasnosti, ktorého pozná celý svet pod menom Banksy. A potom ponuka rovnako tajomne a bez ohlásenia zmizla... Či sa nakoniec niekto dozvedel, kto sa skrýva za skvelými pouličnými obrázkami a koľko za to zaplatil, je záhada. Isté však je, že Dominik Dán svoje meno nepredá.                                                                                              

Cena identity
"Určite by som svoju identitu nepredával, zdá sa mi to nedôstojné,“ povedal pre HN autor najpredávanejších slovenských kriminálok Dominik Dán, ktorému ešte nikto peniaze ani nič iné za odhalenie jeho skutočnej identity neponúkal. A rád by zostal v utajení aj v budúcnosti. Rovnako sa rozhodol/la aj spisovateľ/ka Maxim E. Matkin. Dána ani Matkina síce nepozná celý svet, ale nutkanie čitateľov zistiť, kto sa za ich iniciálami skrýva, asi nie je o nič menšie ako v prípade fanúšikov slávneho Banksyho. O ňom vieme asi len toľko, že pravdepodobne pochádza z anglického Bristolu, má 37 rokov a vyvolávacia cena jeho skutočného mena napísaného na papieri bola tritisíc dolárov. Oveľa viac o ňom vypovedá jeho tvorba a tá, presnejšie jej hodnota, ho vraj prezradila. "Jeho totožnosť som zistil porovnávaním cien, za ktoré sa predali jeho diela, a zodpovedajúcich daňových záznamov. Ďalšie podrobnosti neprezradím,“ ponúkal predajca na eBay kúsok papiera so "zaručene skutočným menom“ Banksyho.

Banksyho prvé diela sa začali objavovať v Londýne, dnes ich nájdeme v metropolách po celom svete. Občas si ich poriadková služba zmýli s bezcennými grafitmi a nenávratne ich z múrov či iných verejných priestranstiev odstráni. V aukčných sieňach však vyniesli niektoré jeho obrázky stovky tisíc libier. Banksyho obrázky často vznikajú len s pomocou spreja a šablón. Keďže ich po sebe často zanecháva na verejných miestach, už sa stalo, že sa zapáčili aj zlodejom. Tí napríklad ukradli dvierka elektromera s Banksyho obrázkom krysy pri dome istého módneho návrhára.

Na návšteve u Simpsonovcov
Banksy vo svojich dielach ostro kritizuje súčasnú spoločnosť - na paškál si zobral bezhlavé nakupovanie, fast foody či politiku a jeho diela sú natoľko rozpoznateľné, že sa pod ne nepotrebuje ani podpisovať. Raz sa mu dokonca podarilo prepašovať do Britského múzea kresbu pračloveka s nákupným košíkom, ktorá sa tri dni nezdala nikomu ani prinajmenšom zvláštna. Minulý rok sa zasa vyznamenal ako autor kontroverznej "alternatívnej“ úvodnej znelky k populárnemu seriálu Simpsonovci. Náčrtom sa pýši aj na svojej internetovej stránke. Po tom, čo sa rozplynuli obláčiky a žltá rodinka sa usadila doma na gauči, uvidela v televízii, ako aziati zneužívajú na prácu na seriáli a simpsonovských produktoch deti i zvieratá. Napríklad plyšových Bartov plnia rozšrotovanými bielymi mačkami či inými zvieratami a chránenú pandu zapriahnu ako ťažné zviera. Reagoval tak na to, že seriál sa sčasti začal vyrábať v Južnej Kórei.


http://www.banksy.co.uk/indoors/simp.html

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 17:41