StoryEditor

Radiohead nám zahrá pod nosom

20.08.2009, 00:00

Green Park, St. Pölten, Rakúsko. Iba 150 kilometrov od slovenských hraníc sa už dnes začína jeden z najlepších európskych festivalov - FM4 Frequency Festival. Aj tento rok ponúka množstvo festivalovej zábavy a hudobné lahôdky. Priamo pod "nos“ nám totiž privezie legendu súčasnej hudby, britskú kapelu Radiohead.

Žijúce legendy
Radiohead patrí ku kapelám, ktoré sa stali legendami počas svojej existencie. Vznikli v roku 1985 v anglickom Abingtone. Tom Yorke, Phil Selway, Ed O'Brien, John Greenwood a Colin Greenwood odvtedy zmenili smerovanie britského hudobného priemyslu, nahrali sedem štúdiových albumov, z ktorých po svete predali viac ako 30 miliónov nosičov. Najúspešnejším albumom sa stal OK Computer z roku 1997. Posledný štúdiový album In Rainbows, ktorý vydali v roku 2007, ponúkli svojim fanúšikom prostredníctvom internetu zdarma, alebo za cenu "akú kto dá“.

Hoci členovia skupiny nahrávanie nového albumu popierajú a tvrdia, že by ich "zabilo“, do obehu sa dostali nové piesne These Are My Twisted Words aj singel Harry Patch (In Memory Of). Obe spomínané novinky zaradila skupina do svojho koncertného repertoáru.

Nielen peniaze, ale aj renomé
V Európe toto leto Radiohead odohrajú len pár koncertov. Jeden z nich už v piatok môžete zažiť v areáli Green Parku na festivale Frequency. "Požiadavky kapely Radiohead sú štandardné. Ak sa kapela formátu Radiohead rozhodne hrať v Európe len na piatich festivaloch, nemôže byť reč len o peniazoch alebo krajine. Toto je úroveň jednania, na ktorej sa zvažuje aj koncept akcie, návštevnosť, renomé a povesť promotéra. Radiohead sme chceli už dlhšie a teraz sme sa stretli na rovnakých priesečníkoch,“ hovorí pre HN PR manažér festivalu Tomáš Holetz.

Okrem festivalu Frequency Radiohead môžete uvidieť už v nedeľu 23. augusta na pražskom Výstavisku v Holešoviciach, 25. augusta v poľskej Poznani a nevynechajú ani dvojicu britských festivalov Reading a Leeds (29. a 30. augusta).

Minimalizovať nešťastie
Podľa vzoru sesterského festivalu Nova Rock a aj Frequency sa na predaj lístkov sťažovať nemôže. "Očakávame, že počas troch dní sa areálom Green parku premelie zhruba 180-tisíc ľudí,“ dodáva Holetz. Falošných lístkov sa však báť nemusíte - všetky sú chránené neviditeľnými prvkami, ktoré umocňujú nové technológie.

Báť sa však nemusíte ani zlého počasia či veterných smrští. Všetky pódiá sú totiž zabezpečené a skonštruované podľa európskych noriem. "Bezpečnosť na európskych festivaloch je neporovnateľná s bezpečnosťou na našich akciách. Snažíme sa minimalizovať šance na nešťastie,“ hovorí Holetz a s humorom dodáva: "Úplnú istotu nemá človek ani doma v kúpeľni.“

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 17:38