StoryEditor

Český stroj na úspech prekvapil (video)

15.12.2010, 23:00
H + H = VL na celý život. K ich osudovému stretnutiu, aké sa dejú len raz za život, prišlo pred 27 rokmi. Textár Michal Horáček zaklopal po prvý raz u hudobníka Petra Hapku na Troch kráľov.

Vďaka tomu si môžeme dnes vychutnávať desiatky ich spoločných skladieb, ktoré zložili pre najslávnejších českých a slovenských hudobníkov. To najlepšie od nich nedávno vyšlo na dvojdiskovej kompilácii s názvom Benefice černých koní.

Zaklopal a vstúpil
Keď Horáček začal písať svoje texty, sníval o tom, že ich bude raz počuť zhudobnené. Ešte však netušil, že o desať rokov neskôr bude s uznávaným skladateľom Petrom Hapkom neoddeliteľným kolegom. Pre Horáčka to bol totiž rešpektovaný pán skladateľ, ktorému neklope na dvere len tak hocikto. Pozbieral však odvahu a skúsil to. Konzervatívny Hapka, ktorý by v tom čase písal najradšej len šansóny pre Hanu Hegerovú a na texty si skutočne potrpel, ho prekvapivo pozval ďalej. "Áno, skutočne to bolo také jednoduché a veľmi dobre si na to pamätám, lebo sa ma na to pýtajú skoro v každom rozhovore,“ opakuje pravidelne Horáček. A tak sa začala v polovici 80. rokov kariéra dua H + H. Najprv vytvorili úspešný album pre legendárnu šansonierku Hanu Hegerovú Potměšilý host a onedlho už o spolupráci s nimi snívali a doteraz snívajú mnohí českí a slovenskí speváci. Hapka s Horáčkom sa totiž nemýlia a ich piesne sa stávajú "federálnymi“ hitmi. Veď si len spomeňme na Štěstí je krásná věc či Rozeznávám, ktoré si neustále pýtajú ľudia na koncertoch Richarda Müllera.

Od Hegerovej po Kudykam
Hapka s Horáčkom nás teraz pozývajú na takmer dvaapolhodinovú cestu ich 23-ročnou spoločnou kariérou. Najstaršie kúsky pochádzajú ešte z 80. rokov od Hany Hegerovej. Najnovším je pieseň Tante cose da veder v podaní Karla Gotta, ktorá pochádza z lyrikátu Kudykam, ktorý mal premiéru tento rok. "Mrzí ma, že sme neurobili viac spoločných vecí. Niečo som robil s Petrom Hapkom a bez Horáčka alebo naopak, ale len jednu jedinú vec mi zložili spoločne, a to bola pieseň Tante cose da veder,“ prezradil pre HN Karel Gott. Na Slovensko priniesli svoje piesne cez našich spevákov. Zamilovali si Janu Kirschner, ktorej dueto Bude mi lehká zem s Petrom Hapkom sa stalo rovnakým hitom ako Dívám se, dívám s Luciou Bílou. Spájaním popu so šansónom dosiahli, že ich skladby sa stali "masovkami“. Počúvajú ich všetky generácie a rotujú v rádiách. "Prinášajú kombináciu popu so šansónovými spoveďami, a to sa snúbi úplne geniálne,“ hovorí český hudobník Richard Krajčo, ktorý mal s H + H tiež možnosť spolupracovať. Tým, čo má dobrý čuch na spevákov, je však Horáček. Aj keď Hapka niekedy jeho nápadom odoláva, nakoniec ho mladší kolega presvedčí. Tak ho musel nahovárať aj na Janu Kirschner, Richarda Müllera či Michaela Kocába.


menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 18:57