StoryEditor

Riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel pre HN: Natalie Portman zahrala životnú úlohu (video)

17.01.2011, 12:38

Najlepšou herečkou tohtoročných Zlatých glóbusov v dramatickom filme sa stala Natalie Portman, ktorá strhujúcim výkonom vo filme Black Swan (Čierna labuť) porazila aj kolegyne ako Nicole Kidman či Halle Berry. Podľa programového riaditeľa Art Film Festu Petra Nágela ide o jej životnú úlohu.

Pri blížiacom sa udeľovaní Oscarov môže byť zrejme jedinou konkurenciou Natalie Portman herečka Annette Bening z filmu The Kids Are All Right, ktorá zvíťazila v kategórii komediálny film/muzikál. "Neviem či to ešte stále platí, ale hovorí sa, že Zlaté glóbusy sú indikátorom pre Oscary. Dovolil by som si povedať, že ak Natalie Portman nezíska Oscara, tak to budem považovať za veľké prekvapenie," povedal pre HN Nágel. Podľa neho sa režisér filmu Black Swan Darren Aronofsky snaží v každej téme preniknúť až do "drene kosti". "Zrejme aj preto si vyberá takých predstaviteľov, ktorí mu umožnia túto predstavu realizovať," vysvetlil. A Aronofskému sa to darí jedinečne, čo dokázal aj svojím predchádzajúcim filmom Wrestler v hlavnej úlohe s Mickeym Rourkeom. "Toto je jedna z najväčších úloh Natalie Portman, ktorá určite týmto filmom žila niekoľko rokov. Je tam tak geniálne presvedčivá, že sa k tomu nedá už čokoľvek iné dodať," prezradil Nágel a predsa len ešte niečo dodal. "Napriek tomu, že ide o súčasný príbeh, tak musela naozaj siahnuť na dno svojich fyzických, ale aj interpretačných síl."

Vo filme Black Swan stvárňuje Natalie Portman baletku Ninu, ktorá má hrať v predstavení Labutie jazero úlohu Bielej aj Čiernej labute súčasne. Bez problémov odtancuje a zahrá Bielu labuť, ale režisér Thomas Leroy má pochybnosti, či Nina skutočne má aj na úlohu Čiernej labute. Presvedčivejšia tu je totiž jej konkurentka Lilly, s ktorou začne o úlohu bojovať.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 20:13