StoryEditor

Je tu film, na ktorý sme čakali šesť rokov (video)

02.01.2011, 23:00
Bude mať 102 rokov, pred smrťou zachránil 669 detí a 20. januára sa chystá na cestu z Británie do Prahy. Slovenský režisér Matej Mináč vzdá záchrancovi židovských detí Nicholasovi Wintonovi už po tretí raz poctu filmom.

Premiéra Nickyho rodiny bude v Prahe a Winton chce byť pri tom. Pôjde o našu prvú veľkú kultúrnu udalosť roka, o ktorej sa dozvedia aj za hranicami. Film vznikal šesť rokov.                                   


Trilógia sa filmom nekončí
Prvým filmom, ktorý režisér Matej Mináč natočil o Wintonovi, bola hraná snímka Všichni moji blízcí pred dvanástimi rokmi. Ešte väčší úspech zaznamenal o tri roky neskôr dokument Sila ľudskosti, za ktorý získal v Amerike prestížnu televíznu cenu EMMY. Navyše film vyvolal aj silný divácky ohlas, a tak sa pustil do tretieho filmu Nickyho rodina. "To, čo sa začalo diať po tom, čo sa príbeh dostal do sveta, bolo niečo ohromujúce,“ uviedol pre HN Mináč, a pokračuje: "Tisíce detí z mnohých krajín nám písali, že vďaka Wintonovmu príbehu zachraňujú deti v Keni, pomáhajú hendikepovaným deťom i starým ľuďom.“ Film Sila ľudskosti dokonca upútal aj britskú kráľovnú, ktorá udelila Wintonovi titul sir.

Mináč tak začal nakrúcať znova a trvalo mu to šesť rokov. Ako prezradil HN producent filmu Patrik Pašš, za ten čas objavili 37 nových príbehov Wintonových detí a zozbierali vyše sto hodín archívnych záberov, z ktorých niektoré doteraz verejnosť nevidela. "Náš film je akousi zvláštnou ságou. Keď Tisícročná včela bola ságou troch generácií, tak náš nový film je ságou štyroch generácií v rozmedzí sedemdesiatich rokov,“ zhrnul Mináč.

Winton znova v Prahe
Film Nickyho rodina obsahuje okrem dokumentárnych záberov aj hrané sekvencie, v ktorých sa objavia české herečky Klára Issová či Marta Richterová. "Sú tam veľmi dramatické scény, v ktorých môžu matky zachrániť svoje deti práve vďaka Nicholasovi Wintonovi,“ uviedla pre HN Richterová, ktorá vo filme stvárnila krásnu Švédku-špiónku nasadenú Nemcami na Wintona. Podľa Mináča je Nickyho rodina asi najúplnejším príbehom toho, "čo sa stalo vo vojnových rokoch, ktoré viedli k jedinečnej záchrannej akcii, ktorá nemá v novodobej histórii obdobu“.

Emocionálne silný príbeh, ktorý prináša slzy i zimomriavky, príde do Prahy osobne uviesť Nicholas Winton. "Práve dnes som dostal potvrdenie, že pán Winton sa definitívne rozhodol prísť na našu premiéru do Prahy. Nicky, ako ho voláme, sa cíti dobre, a tak sme šťastní, že sa toho zúčastní,“ potvrdil nám v sobotu Mináč. V Bratislave bude mať film premiéru v máji, keď bude Winton oslavovať 102. narodeniny. Nickyho rodina následne poputuje do britských a amerických kín, premietať ju budú tiež v školách na celom svete a v televízii.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 18:11