StoryEditor

ANKETA: Čo očakávate od nového roka?

02.01.2011, 23:00

Michal Hvorecký, spisovateľ
Očakávam, že budem mať dosť priestoru a času na prácu a že sa mi podarí dokončiť novú knižku poviedok. To bude závisieť od mnohých faktorov, ale verím, že sa to podarí. Vo svete kultúry, žiaľ, neočakávam, že sa na Slovensku niečo zásadne zmení, ale verím, že napriek nie veľmi radostnej situácii financovania kultúry vznikne niekoľko zaujímavých slovenských románov, divadelných predstavení, že bude čo čítať a na čo sa pozerať, a že sa bude niečo v tejto krajine diať.

Elena Podzámska, herečka
Nerozmýšľala som nad tým, čo by sa mohlo priamo v kultúre alebo v kultúrnych inštitúciách zmeniť, aj keď by sa toho dalo veľa, ale od toho tu nie sme my herci. Do nového roka by sme však mohli my, všetci ľudia, zlepšiť kultúru vzťahov medzi sebou a mohli by sme podporiť kultúru tým, že by sme ju viac navštevovali. Namiesto nakupovania v shopping centrách by sme mali viac navštevovať kultúrne podujatia. Je ich dosť v zime aj v lete, pre deti aj pre dospelých.

Ján Slezák, muzikálový herec a spevák
Očakávam, že ľudia sa začnú vo väčšom vracať do divadla, a že sa zobudí Divadlo Nová scéna a začne sa tam zasa pracovať tak, ako to bolo predtým. Prial by som si tiež, aby sa sem vrátilo predstavenie Na skle maľované. O tom sa zatiaľ len pošepkáva a myslím si aj s ďalšími kolegami, že tohto predstavenia nie je nikdy dosť. Ešte by som si prial, aby vyšiel môj spevácky projekt, ktorý pripravujem.

Diana Mórová, herečka
V novom roku nás čakajú nové zákony, dane, odvody. Je škoda, že to postihne naozaj všetkých. Želám si, aby to vláda zvážila a upustila od drsných daní, pretože si myslím, že ľudia budú veľmi protestovať. Keď som sa to osobne dozvedela, tak som zhíkla. Myslím si, že vysoké odvody každého až demotivujú. Možno aj vo svete majú vysoké dane a odvody, ale neviem, či náš národ je na to pripravený. Stále nemáme platy ako v iných krajinách Európskej únie a mám pocit, že s eurom sa tu zaobchádza ako s korunou. Možno sa naučíme viac šetriť a vážiť si peniaze. Určite si však želám, aby sme boli zdraví, lebo keď sme zdraví, tak máme viac energie. Keď sme zaľúbení a šťastní, tak nám to dodáva viac chuti pracovať a pomáhať iným. Prajem si, aby sme nestrácali priateľov a aby sme našim príbuzným a priateľom verili. Verím, že ľudia budú chodiť do divadla, pozerať televíziu a budú mať veľa dôvodov k smiechu, aj keď je doba niekedy ťažká.

Jaro Vojtek, dokumentarista
Verím a dúfam, že vzťahy v našej spoločnosti, či už v kultúre, podnikaní, biznise alebo školstve, sa troška zušľachtia, budú tesnejšie a priamejšie, lebo jedine tak sa môžeme posunúť dopredu. Aby medziľudská dôvera bola silnejšia čím ďalej viac a viac, lebo tak sa nám bude lepšie žiť. V kultúre by som si prial najmä zvýšiť finančné prostriedky, lebo kultúra posúva národ niekde ďalej. Kultúra má veľký význam, a keď je podfinancovaná, tak to národu ubližuje. A osobné? Dokončujem svoj posledný film a verím, že v októbri nám vyjde plánovaná premiéra a všetko dobre dopadne.

Nina Gažovičová, licitátorka SOGA
Prajem si, aby sa kultúra a umenie stávali súčasťou človeka. Očakávam postupné zlepšovanie sa situácie a postavenia umenia v rámci spoločnosti. Zdá sa mi, že v posledných rokoch sa začínajú umenie a kultúra stávať súčasťou našich životov, a to aj prostredníctvom rôznych súťaží a podpory umenia zo strany bánk a rôznych iných inštitúcií. Je to pozitívny jav a dúfam, že to bude pokračovať aj v novom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 20:15