StoryEditor

Rok, ktorý posadil na trón Lady Gagu

30.12.2010, 23:00
Hity roka a víťazstvá. Lady Gaga zosadila z trónu Madonnu . Za necelé tri roky predala vyše pätnásť miliónov albumov, je najvyhľadávanejšou ženou na internete a tento rok kraľovala cenám MTV.

Navyše je jej album The Fame Monster najúspešnejšou nahrávkou tohto roka na svete. O predaných 5,8 milióna albumov sa môže iným hudobníkom len snívať. Stala sa tak svetovým fenoménom a hovorí sa o nej ako o novej popovej kráľovnej.                                                                              


Sandra Bullock unikátom Hollywoodu
Hollywoodska herečka prežila rok ako na hojdačke. Ako prvá v histórii získala deň po dni Zlatú malinu za najhorší herecký výkon aj Oscara. Aj napriek tomu sa stala najúspešnejšou a najlepšie zarábajúcou herečkou tohto roka.

Picasso prekonáva na aukciách sám seba
Picassovo dielo Akt so zelenými listami a bustou sa stalo najdrahšie vydraženým obrazom na svete. V aukčnej sieni Christie's ho predali za rekordných 106,5 milióna dolárov. Dovtedy bol najdrahším obrazom jeho Chlapec s fajkou.

Hviezdny comeback Richarda Müllera
Na hudobnú scénu sa vrátil v plnej sile s novým albumom , za ktorý získal platinovú platňu. Pred Vianocami odohral komorné Potichu tour a úspešný rok zaklincoval ziskom zlatého Slávika. Navyše vydal knihu fotografií Enter.

Pohoda "vstala z mŕtvych“
Po vlaňajšom nešťastnom 13. ročníku Pohody, na ktorom zabíjal sfúknutý stan, sa uvažovalo, že najväčší multikultúrny festival u nás zanikne. Opak sa stal pravdou a pre mnohých to bol jeden z najlepších ročníkov, na ktorom si organizátori s úctou spomenuli na obete tragédie.

Tragédie a prehry

Tragédia na festivale Love Parade
Návštevníci najväčšieho festivalu tanečnej hudby na svete zažili v nemeckom Duisburgu peklo na zemi, keď 19 mladých ľudí ušliapal v panike dav. Približne 400 ľudí skončilo
s ťažkými zraneniami v nemocnici. Smrtiacou pascou sa stal tunel, v ktorom sa zrazili protiidúce masy ľudí. História Love Parade sa tým skončila.

Nečakané úmrtie Petra Muka
Legendárny český spevák vydal nový album V bludišti snů, ale turné k nemu už nestihol. Jeho smrť vyvolala špekulácie, že išlo o samovraždu. Pitva však odhalila, že mal v krvi 2.65 promile alkoholu a zadusil sa zvratkami. Hudobník sa liečil na maniodepresívnu psychózu.

Avatar utrpel na Oscaroch porážku
Bol horúcim favoritom na Oscara ako najlepší film roka. Najprestížnejšie filmové ocenenie mu však vyfúkli vojaci z Iraku. Film Smrť čaká všade, ktorý nakrútila režisérka Kathryn Bigelow, získal 6 sošiek, Avatar len tri.

Larry King zavesil traky na klinec
Legenda americkej žurnalistiky Larry King ukončil 17. decembra svoju talkšou. Svetoznáme celebrity si do nej pozýval neuveriteľných 25 rokov. Dôvodom mala byť klesajúca sledovanosť.

Zimný spánok slovenskej kinematografie
V roku 2010 mal premiéru len jediný slovenský celovečerný hraný film. Historickú snímku Lietajúci Cyprián si pozrelo vyše 57-tisíc divákov. Na porovnanie staršieho Jánošíka videlo vyše 150-tisíc a Bathory až okolo 430-tisíc Slovákov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 19:23