StoryEditor

Ťažký už Nobelovku nedostane

20.01.2011, 23:00

Včera ráno sa mal dozvedieť, že švédska Kráľovská akadémia vied ráta s jeho menom pri výbere nového laureáta Nobelovej ceny za literatúru. Jeden z najvýznamnejších súčasných slovenských spisovateľov Ladislav Ťažký však v tom čase už nebol medzi živými. Na druhý svet odišiel v skorých ranných hodinách po krátkej a ťažkej chorobe. Dožil sa 86 rokov.                                                                                                     

List zo Švédska
Ladislava Ťažkého vybral ako najlepšieho slovenského spisovateľa, ktorý sa bude uchádzať o Nobelovu cenu, Slovenský PEN klub. Ako prezradil pre HN jeho predseda Gustáv Murín, urobili tak po tom, čo ich písomne oslovili zo švédskej Kráľovskej akadémie vied. "Ladislava Ťažkého som poznal osobne ako skvelého spisovateľa, ale aj zaujímavého rozprávača. Svojimi vojnovými prózami priniesol do slovenskej, ale aj európskej prózy pozoruhodný prvok autentickosti a emotívnych obrazov bez pátosu,“ zdôvodnil Murín, prečo vybrali spomedzi slovenských autorov práve Ťažkého. Keď však v stredu podvečer sedel spolu s Ladislavom Ballekom či Jozefom Banášom na prvom tohtoročnom zasadnutí Výboru Slovenského PEN centra, ani jeden z nich netušil, že už ráno Ladislav Ťažký nebude medzi živými. "Je mi osobne, ako aj mojim kolegom a kolegyniam veľmi ľúto, že sme mu toto uznanie už nemohli oznámiť, aj ako prejav našej úcty a uznania,“ dodal.

"Vedeli sme, že už na tom nie je dobre. Povedal som, chlapci, urobte to čo najskôr, lebo s Lackom už nie je dobre, a vidíte, dnes ráno zomrel,“ uviedol pre HN spisovateľ a viceprezident Slovenského PEN centra Jozef Banáš, ktorého správa o úmrtí Ladislava Ťažkého šokovala, hoci vedel, že na tom nie je so zdravotným stavom najlepšie. Jeho kolega a blízky priateľ Ladislav Ballek pritom ešte dúfal, že správa o nominácii na Nobelovu cenu mu dokáže dodať ešte trocha síl. "Chceli sme to oznámiť verejnosti prostredníctvom médií, a teda aj jemu, lebo sme vedeli, že je v nemocnici, a že mu to možno trošku pomôže,“ povedal pre HN Ballek s tým, že ho chceli posmeliť do života.

Stále bez nobelovky
Slovensko navrhovalo na nomináciu na Nobelovu cenu za literatúru zopár autorov aj v minulosti. Najznámejšia je nekonečná a neuskutočnená cesta Milana Rúfusa za týmto ocenením, ktorého meno sa v súvislosti s ocenením opakovalo po dlhé roky. Náš najlepší básnik je však už tiež mŕtvy. Cenu tak už nemôže dostať ani jeden z nich. V stanovách švédskej Kráľovskej akadémie vied totiž stojí, že Nobelovu cenu môže dostať len žijúci autor. Výnimkou je len situácia, keď držiteľ zomrie v čase medzi zverejnením svojho mena a slávnostným odovzdávaním ceny.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 17:42