StoryEditor

Rihanna prepisuje hitmi históriu (video)

10.01.2011, 23:00
Má 22 rokov, nahrala hity, s ktorými kraľuje svetovým hitparádam a najnovšie vystúpila z tieňa svojich konkurentiek ako Lady Gaga či Madonna. Nie tieto dve, ale r´n´b speváčka Rihanna prepisuje históriu.

Piatimi singlami v rokoch nasledujúcich za sebou dobyla prestížnu britskú hitparádu, čo sa doteraz podarilo len Elvisovi Presleymu. Číslom jeden je v rebríčku dokonca aj jej zatiaľ posledný album Loud.             

Za všetkým hľadaj... Jay-Z
Rihanna, rodáčka z karibského Barbadosu odštartovala kariéru debutovým albumom Music of the Sun pred necelými šiestimi rokmi. Raketový štart v rebríčkoch zaznamenal hneď jej prvý singel Pon De Replay. Aby sa však dostala do popredia hudobného biznisu, musela mať za sebou dobrých producentov, ktorí vedia, ako na to. Najprv jej podal ruku Evan Rogers a krátko nato sa jej ujal aj jeden z najšikovnejších hudobných producentov Jay-Z, ktorý má zazmluvnenú aj jednu z najlepšie zarábajúcich speváčok súčasnosti - svoju manželku Beyoncé. O tom, že za jej úspechmi stojí skutočne slávny raper, svedčí aj cena Grammy. Rihanna ju získala vďaka skladbe od Jay-Z Run This Town, v ktorej hosťovala. Ďalším dôkazom je pesnička Umbrella, o ktorej sa hovorí, že bola pôvodne pre Beyoncé, ale tá ju odmietla a všetku slávu s ňou zožala Rihanna.

My name´s Rihanna a som No. 1
Dnes je jednotkou v legendárnej britskej hitparáde so singlom What’s My Name i s albumom Loud, z ktorého pieseň pochádza. Ako informovala The Official Charts Company, ktorá rebríček zostavuje, Rihanna sa vyrovnala Elvisovi Presleymu, keď obsadila prvú priečku rebríčka v za sebou nasledujúcich rokoch s piatimi rôznymi singlami. V porovnávaní rock´n´rollovej legendy a mladej speváčky však treba byť opatrný. Elvisovi Presleymu sa tento kúsok totiž podaril v 50. rokoch, keď platili v hudobnom priemysle, ak ho tak môžeme nazvať, úplne iné pravidlá. "Teraz sa nahrávajú single pre single, väčšinou ide o tri - štyri hity a zvyšok je na albume vata,“ povedal pre HN hudobný publicista Roman Bomboš a vysvetlil: "Keď si vezmeme Elvisa, tak každý jeho album je ,greatest hits‘, z dvanástich pesničiek asi desať bodovalo v hitparádach. Ale komerčný tlak je teraz taký veľký, že sa nové veci nahrávajú oveľa častejšie ako kedysi.“ A tak môže aj Rihanna dobehnúť Elvisa. Pravdou však zostáva, že žiadnej inej sólovej speváčke sa takto bodovať v britskom rebríčku ešte nikdy nepodarilo. Päticou singlov, ktorými sa dokázala zapísať do histórie, sú hity Umbrella (2007), Take A Bow (2008), Run This Town (2009), Only Girl (In The World) (2010) a najnovší singel What’s My Name, s ktorým sa dostala na prvé miesto tento týždeň.

Rihanna zdatne konkuruje svojim rivalkám, občas kontroverzným vystupovaním a zjavom aj Lady Gage, ale má jeden problém. Pesničky jej skladá profesionálny tím ľudí a sama ich len interpretuje. Na rozdiel od Lady Gagy. "Hudobný priemysel je teraz skutočne priemysel a je presne vypočítané, ako pôsobiť na masu rôznymi podprahovými efektmi,“ hovorí Bomboš a dodáva, že v prípade Rihanny ide o najväčšie špičky v tejto oblasti, i keď sa z hudby vytráca klasické pesničkárstvo. Je však otázkou času, ako dlho jej bude mať kto písať piesne.

Kto je Rihanna
Robin Rihanna Fenty sa narodila v roku 1988 na Barbadose. Ako 15-ročnú si ju všimol producent Evan Rogers a v roku 2005 vydala debutový album Music of the Sun. V súčasnosti žije v Kalifornii a spolupracuje so svetoznámym producentom a raperom Jay-Z. Preslávila sa hitmi ako Pon de Replay, Unfaithful či Umbrella. Doteraz vydala päť albumov, z ktorých sa predalo na celom svete viac ako 15 miliónov kusov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 21:30